W maju czerpiemy pełnymi garściami z dobrodziejstw natury. To właśnie teraz mamy okazję zbierać sezonowe zioła i rośliny bogate w witaminy i mikroelementy. O wielu z nich często nawet nie myślimy
w kategoriach czegoś, co może się okazać dla naszego zdrowia wręcz zbawienne.
Tymczasem często traktowana jako chwast pospolita pokrzywa czy niepozorna nać marchewki okazują się nieprzebranymi wręcz źródłami mocy i dobrego samopoczucia! Majowe zioła pomagają organizmowi oczyszczeniu krwi, wątroby, układu limfatycznego, wzmacniają także odporność. Sok z samych ziół po wyciśnięciu wydaje się mało atrakcyjny smakowo. Jednakże w połączeniu z owocem smakuje wyśmienicie. Wystarczy dodać ulubiony owoc i możemy się cieszyć pysznym koktajlem bogatym w fitozwiązki, a tym samym „przemycić” je do naszego organizmu:
Najlepszym, najszybszym i najbardziej skutecznym sposobem na przyswojenie substancji zawartych
w majowych ziołach i roślinach, jest sporządzanie na ich bazie świeżo tłoczonych i pysznych soków. W ten sposób na zimno soki zachowują to co najlepsze z każdego składnika. Wyciskanie, tłoczenie soków za pomocą wolnoobrotowych profesjonalnych wyciskarek, będzie gwarancją nie tylko ich aksamitnej jednolitej konsystencji, ale przede wszystkim tego, że wszystkie najważniejsze wartości odżywcze majowych ziół zostaną zachowane – podkreśla Robert Zimnoch, dystrybutor Kuvings w Polsce.
Maj to doskonała pora, by zacząć przygodę z sezonowymi, świeżymi ziołami i wprowadzić je do naszej diety, np. przyrządzając przepyszne soki. Główne działanie tych „ziół mocy” wiąże się z funkcjami oczyszczającymi organizm: krew, limfę i wątrobę. Istotne jest to, że w postaci soków czy smoothie nie stracą one nic ze swoich przebogatych odżywczych właściwości.
Poniżej przedstawiamy krótki przegląd wartych polecenia sezonowych roślin oraz kilka pomysłów, jak je wykorzystać w codziennej diecie.
Młoda pokrzywa – bogactwo żelaza magnezu i witamin
To niekoronowana królowa sezonu majowego. Pokrzywa, często traktowana jest jako pospolity chwast, kryje w sobie całe bogactwo składników. W pokrzywie znajduje się przede wszystkim bardzo dużo żelaza, magnezu, wapnia, krzemu a także witaminy K, C, E i A. Dzięki temu pokrzywa jest doskonałym antybiotykiem, działa zbawiennie na cerę (pomagając w niwelowaniu trądziku i innych niedoskonałości) wzmacnia także włosy i paznokcie, wydatnie pomaga osobom zmagającym się z anemią. Pokrzywa spożywana w postaci soku działa oczyszczająco i wspomaga układ moczowo-płciowy. Trzeba ją jednak pić z umiarem właśnie ze względu na jej moczopędne właściwości – przy zbyt dużym jej spożyciu mogą pojawić się niedobory soli mineralnych i witamin (wypłukiwanych i wydalanych wraz z moczem) – jednak w odpowiedniej ilości młoda pokrzywa może zdziałać prawdziwe zdrowotne cuda!
Przepis na sok z młodej pokrzywy:
– 2 szklanki liści młodej pokrzywy
– 1 jabłko
– limonka
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków
Mniszek lekarski – zbawienny dla wątroby
Jedno z najbardziej dostępnych i pospolitych ziół, rosnące dosłownie wszędzie! Jego żółte kwiaty zwane mleczami to jeden ze znaków rozpoznawczych maja. Pospolity chwast? Nic bardziej mylnego!
Mniszek lekarski to jedno z najbardziej pożytecznych dla zdrowia ziół majowych. Zarówno kwiaty jak i liście mniszka są jadalne. Pamiętajmy, aby zbierać tę roślinę jak najdalej od samochodowych dróg. Mniszek jest doskonałym „odtruwaczem wątroby” oraz antyoksydantem ze względu na zawarte w nim flawonoidy, fenelokwasy, fitosterole, terpeny a także witaminy B, C i sole mineralne. Sok z mniszka to doskonały sposób na detoks i oczyszczenie organizmu!
Przepis na sok z mniszka:
– 1 szklanka młodych liści mniszka
– ½ ananasa
– kiwi
– łodyga selera
– ½ limonki
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków
Botwinka na … uspokojenie
Młode listki i korzenie buraka ćwikłowego zawierają dużo witamin, żelaza i wapnia. Sok z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna. Botwinka zawiera całą paletę substancji odżywczych
i mikroelementów m.in. betainy, cynk, fosfor, magnez, kwas foliowy, mangan, aż 13 różnych antyoksydantów, a także witaminy jak: A, K, D, E, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy
i B12). Ze względu na zawarte w nim substancje działające symultanicznie botwinka ma bardzo dobry wpływ na układ nerwowy – uspokaja skołatane nerwy. To świetny antyoksydant – chroniący komórki przed starzeniem. Sok z botwinki ze względu na dużą ilość kwasu foliowego zalecany jest także kobietom w ciąży.
Przepis na sok z botwinki:
– duża szklanka botwinki (liście)
– szklanka jarmużu
– 1 jabłko
– 1 limonka
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków
Nać marchewki – eliksir młodości!
Nać marchewki bardzo często jest wyrzucana jako odpad. To błąd! Nać to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Znajdziemy w niej: witaminy A i K, magnez, potas, wapń, związki fenolowe
i karotenoidy (antyoksydanty), chlorofil i inne rodzaje przeciwutleniaczy. Sok z nacią doskonale oczyszcza organizm, likwiduje nieświeży oddech, ma działanie odtruwające, moczopędne i usuwające obrzęki, wzmacnia odporność, wpływa pozytywnie na krążenie, nerki, ciśnienie krwi, trawienie i zdrowie oczu. Szczególne bogactwo antyoksydantów sprzyja zahamowaniu procesów starzenia się komórek – pod tym względem nać z marchwi to prawdziwy skarb! Z pewnością nie powinniśmy się jej pozbywać z kuchni.
Przepis na sok z naci marchewki
– 1 szklanka naci z marchwi
– 2 pomarańcze
– cząstka imbiru
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków
Nać pietruszki dla serca!
Nać pietruszki stosowana jest głównie jako wzbogacenie potraw, dodatek, przyprawa. Tymczasem w naci oprócz beta-karotenu, flawonoidów i żelaza, znajduje się bardzo dużo witaminy C. Udowodniono, że kombinacja składników zawartych w naci pietruszki wzmacnia serce, pomaga w leczeniu kamicy moczowej, łagodzi nerwobóle, przyspiesza trawienie, usuwa wzdęcia, poprawia wzrok i cerę, usuwa nieświeży oddech
i wreszcie odtruwa organizm.
Przepis na sok z naci pietruszki:
– szklanka naci pietruszki
– listek mięty
– jabłko
– ½ banana
– cytryna lub limonka
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków
Babka lancetowata na przeziębienie
Kolejna uznana za pospolitą roślina, o niezwykłych prozdrowotnych właściwościach. Badania naukowe udowodniły że zawarte w babce lancetowatej polisacharydy, glikozydy, flawonoidy, sole cynkowe oraz związki krzemowe w tym właśnie a nie innym zawartym w babce lancetowatej połączeniu, działają przeciwzapalnie i przeciwkaszlowo. W maju pogoda bardzo często bywa zmienna i o przeziębienie w tym miesiącu wbrew pozorom nietrudno. Warto wtedy sięgnąć po sok dodatkiem babki lancetowatej.
Od wieków znana jest także właściwość babki, polegająca na przyspieszeniu gojenia się ran.
Przepis na sok z babki:
– 2 pełne szklanki liści babki lancetowatej
– 2cm kawałek kurkumy
– cytryna
– kawałek mango
– szczypta pieprzu
Składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków, następnie dodajemy miód.