Deser, słodka przekąska, słodycze… Zimą sięgamy po nie chętniej i częściej. Warto jednak pamiętać, że deser nie musi oznaczać posiłku kalorycznego, ciężkostrawnego i ociekającego cukrem. Wręcz przeciwnie – może być zdrowy i odżywczy, zwłaszcza gdy stanowi połączenie warzyw i owoców, a jednocześnie smaczny. Pomysły na takie właśnie przekąski, z myślą o najmłodszych, przygotowała Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”.
– Deser to kwintesencja przyjemności. Dobrze jednak, by był też źródłem zdrowia. Takim deserem z pewnością będzie przekąska na bazie owoców lub warzyw, bądź łącząca warzywa z owocami. Jedną z moich propozycji jest koktajl z liści szpinaku oraz jabłka i gruszki. Owoce te są dostępne również teraz, a to dla mnie ważne, ponieważ w kuchni najczęściej korzystam z produktów sezonowych. Jabłka wykorzystuję także w galaretkach warzywno-owocowych, w których składnikami są m.in. cukinia i burak. Inną opcją jest deser warzywny – na przykład marchewki z dodatkiem miodu i cynamonu, pyszne na ciepło, szczególnie gdy za oknem szaro i zimno. O tej porze roku nie zapominajmy też o mrożonkach – owoce w tej postaci będą doskonałym i niezwykle wartościowym dodatkiem do wielu potraw, w tym racuchów – przekonuje Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka.
Warzywa, owoce oraz soki owocowe są naturalnym źródłem cukru, dlatego – po odpowiednim przygotowaniu – mogą swobodnie zastąpić tradycyjny deser. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że owoce, w porównaniu
z warzywami, zawierają więcej naturalnych cukrów prostych, dlatego należy zachować odpowiednie proporcje i nieco bardziej kontrolować ich ilość w codziennej diecie dziecka (2-3 porcje owoców dziennie i minimum 5 porcji warzyw).
– To mit, że deser to wyłącznie czekolada, bita śmietana i duża dawka cukru. Zapewniam, że słodkie przekąski na bazie owoców i warzyw, bądź powstałe z ich połączenia, są naprawdę pyszne! Najważniejsze, że dzięki takim „słodyczom” nie tylko sprawiamy naszym maluchom przyjemność, ale przede wszystkim dbamy o ich zdrowie. Przy okazji uczymy je nieoczywistych smaków i pokazujemy, że w kuchni można eksperymentować i łączyć ze sobą składniki w niecodzienny sposób – podkreśla ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”.
DESERY AUTORSTWA KATARZYNY BŁAŻEJEWSKIEJ-STUHR:
BUDYŃ GRUSZKOWY
Składniki:
• 1⁄2l napoju roślinnego
• 2 gruszki
• kilka kropli olejku waniliowego
Gruszki myjemy, obieramy i gotujemy w napoju z dodatkiem olejku waniliowego. Gdy owoce będą miękkie, miksujemy całość, a następnie przekładamy gotowy budyń do salaterki i podajemy go udekorowanego owocami, np. czarną porzeczką.
MIODOWE MARCHEWKI
Składniki:
● 2-3 marchewki
● 2 łyżki oleju słonecznikowego
● 1 łyżka płynnego miodu akacjowego lub lipowego
● szczypta soli
● szczypta cynamonu
Marchewki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy pod kątem w średniej grubości plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewki i podsmażamy ok. 7 min. Na koniec dodajemy miód i przyprawy. Mieszamy tak, aby miód
i przyprawy pokryły wszystkie marchewki. Podajemy ciepłe, chociaż na zimno też dobrze smakują.
KOKTAJL SIŁACZKI / SIŁACZA
Składniki:
● garść szpinaku
● 1 gruszka
● 1 jabłko
● pół szklanki jagód lub borówek (mogą być mrożone)
● 1 szklanka wody
Wszystkie składniki blendujemy lub wyciskamy. Voila – i koktajl gotowy 🙂
TRZY GALARETKI WARZYWNO-OWOCOWE
Składniki:
• świeżo wyciśnięte soki warzywne
• 1 łyżeczka agaru
• 1 szklanka wody
Wyciśnij sok nr 1:
• pół kalafiora
• 1 cukinia
• 1 jabłko
Wyciśnij sok nr 2:
• 1 burak
• 1 jabłko
Wyciśnij sok nr 3:
• 2 garści liści szpinaku
• 1 jabłko
Do garnuszka wlewamy szklankę wody i wsypujemy agar, mieszając doprowadzamy do wrzenia. 1⁄4 roztworu agaru wlewamy do pierwszego soku, mieszamy i natychmiast przelewamy do naczynia docelowego. Gdy pierwsza warstwa zastygnie, dodajemy 1⁄4 gorącego roztworu agarowego do kolejnego soku. Czynność powtarzamy do zrobienia wszystkich galaretek.
Galaretki z agaru mają płynną konsystencję po podgrzaniu, gdy stygną – tężeją. Najlepiej rozpuszczać je
w wodzie, zagotować i dolewać do świeżych soków, aby nie tracić ich wartości podczas podgrzewania soków.
(Agar-agar to żelująca substancja pochodząca z krasnorostów (wodorostów) rosnących u wybrzeży Japonii. Jej rybi zapach znika po przygotowaniu potrawy. Agar-agar bez problemu dostać można w sklepach z tzw. zdrową żywnością.)
RACUCHY Z MALINAMI I BORÓWKAMI
Składniki:
● 2 jaja (najlepsze zerówki)
● 180g mąki
● 150g jogurtu naturalnego lub maślanki
● 1 łyżka miodu
● pół łyżeczki sody oczyszczonej
● 1 łyżka masła orzechowego
● 1 szklanka owoców (maliny, borówki lub jagody – mogą być mrożone)
● olej słonecznikowy
Roztrzepujemy jajka z miodem i jogurtem, dodajemy przesianą mąkę z sodą, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy część owoców i delikatnie łączymy z ciastem za pomocą drewnianej łyżki. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcje ciasta na kształt placków. Gdy zetną się od spodu, przewracamy delikatnie na drugą stronę
i smażymy do zbrązowienia. Aby utrzymać efekt chrupkości, układamy racuchy na papierowym ręczniku. Podajemy
z masłem orzechowym i świeżymi owocami.
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na profilach na Facebooku i Instagramie: