Przygotowania do świąt potrafią postawić na nogi wszystkich domowników. Choć tych kilka dni powinno być sposobnością do zwolnienia tempa i odpoczynku w gronie najbliższych, często sama organizacja potrafi dać się we znaki i solidnie zmęczyć. Długie godziny spędzane w kuchni przy rozgrzanym piekarniku i patelniach nie brzmią jak kusząca perspektywa? Wbrew pozorom tak wcale nie musi być! Przedstawiamy porady szefa kuchni Knorr, które znacznie ułatwią sprawę i pozwolą cieszyć się świętami już na etapie przygotowań.
Nawet jeśli nie planujecie dużego wielkanocnego przyjęcia, warto podkreślić uroczysty charakter spotkania przy stole. Kolorowe ozdoby, starannie złożone serwetki i zastawa zarezerwowana na specjalne okazje to gadżety, na które warto postawić również w sytuacji, gdy święta zamierzacie spędzić tylko w gronie domowników. To fantastyczny pretekst, by stworzyć jadłospis, dający jasno do zrozumienia, że mamy do czynienia z wyjątkowym wydarzeniem. Na niektóre tradycyjne przysmaki czeka się cały rok! Klasyczne receptury czy może nowe wcielenia dobrze znanych potraw? Wiosenne święta to idealna okazja do smacznych eksperymentów, w których odnajdzie się każdy smakosz.
Gotowi, do startu, przystawka!
Jeśli w codziennych jadłospisach uwzględniany jest dwudaniowy obiad, pierwsza potrawa zwykle sprowadza się do zupy, którą można przyrządzić błyskawicznie i od razu na kilka dni. Wielkanocny obiad zacznijcie inaczej! Niewielka przystawka potrafi skutecznie rozbudzić apetyt i uprzyjemnić oczekiwanie na dalszą część posiłku. Dzięki niej nie trzeba spieszyć się z nakładaniem na talerze kolejnych specjałów, a wspólne spotkanie przy suto zastawionym stole może trwać dowolną ilość czasu. Szukacie pomysłów na przystawkę idealną? W tej roli świetnie sprawdzają się sałatki, najlepiej z dużą porcją nowalijek. Na talerzach zrobi się kolorowo bez wielkiego wysiłku. W trakcie Wielkanocy na stołach rządzą jajka – nie pomijajcie ich również w smakowitym starterze. Ważne jest, by podać je inaczej niż podczas odświętnego śniadania. Przepisy na jajecznice i omlety na razie odstawcie na bok. Jajka mogą być elementem wspomnianych sałatek. Bardzo dobrze prezentują się faszerowane szpinakiem, awokado, serem, szynką, pieczarkami, łososiem, tuńczykiem… Co więcej, są niezwykle uniwersalnym specjałem, który sprawdzi się zarówno w roli przystawki, jak i przekąski, którą postawicie na stole podczas późniejszych posiłków. Szukacie czegoś naprawdę wyjątkowego? Jako starter na ciepło szef kuchni Knorr poleca zapiekane jajka pod pierzynką.
Zapiekane jajka pod pierzynką
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 8 jajek
- 150 g gotowanej szynki
- 1 opakowanie Fix Spaghetti Carbonara Knorr
- 200 g sera żółtego
- 50 ml wody
- 200 ml śmietany 36%
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka margaryny
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 1 szczypta Gałki muszkatołowej z Indonezji Knorr
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój w plastry. Pamiętaj, aby odłożyć kilka kawałków jajek na bok do udekorowania dania. Zetrzyj na tarce ser żółty. Szynkę pokrój w cienkie paski – kilka plastrów również odłóż do dekoracji.
- Fix Spaghetti Carbonara Knorr rozmieszaj z wodą oraz śmietaną. Wsyp pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość zagotuj i zdejmij z ognia.
- Przygotuj żaroodporne naczynie. Wysmaruj je margaryną i naprzemiennie układaj plastry jajek, szynki i sera. Poszczególne warstwy polewaj przyrządzonym wcześniej sosem.
- Posyp zapiekankę z wierzchu tartą bułką, a następnie ozdób odłożonymi kawałkami szynki i jajek.
- Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25 minut. Danie serwuj na ciepło, oprószone natką pietruszki.
Żurek czy barszcz? Wszystkie chwyty dozwolone!
Oto potrawa, która ma wiele imion, a jeszcze więcej wcieleń. W każdym regionie ta typowo wielkanocna zupa bywa nazywana i serwowana inaczej. Tak naprawdę każdy kucharz może stworzyć swoją własną, tradycyjną recepturę, która będzie przypominać całej rodzinie czas wspólnie spędzony na dekorowaniu domu, malowaniu pisanek i posiedzeniach w jadalni. Należy pamiętać, by świąteczna zupa była gęsta i nie brakowało w niej apetycznych dodatków. W przeszłości święta były hucznym zakończeniem Wielkiego Postu, więc w czasie uczt nikt sobie nie żałował. Tę atmosferę można przywołać, przygotowując zakwas, który nada żurkowi charakterystyczny posmak. Nie powinno zabraknąć w nim dodatku chrzanu, białej kiełbasy oraz ugotowanych na twardo jajek. Je zresztą można zamienić w jajeczne, panierowane w bułce tartej kotleciki – smaczna niespodzianka na talerzu, do której będziecie chętnie wracać nawet bez konkretnej okazji. Mięsny charakter podkreślą kawałki chrupiącego boczku lub kiełbasa w formie niewielkich, soczystych klopsików. Nadal jednak królem wielkanocnych przepisów pozostaje żurek lub barszcz biały podany w chlebie. Zachwyca dużo bardziej niż potrawa zaserwowana nawet w eleganckiej zastawie. Zastanawiacie się, jak go przygotować? Skorzystajcie z naszego przepisu na wielkanocny żur w chlebie i poczujcie się jak w najlepszej restauracji.
Wielkanocny żur w chlebie
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 2 chleby razowe
- 4 białe kiełbasy
- 1 opakowanie Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- 1 łyżka chrzanu
- 300 g wędzonego boczku
- 5 ziemniaków
- 4 jajka
- 3 Liście laurowe z Turcji Knorr
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
- 10 ml oleju
Sposób przygotowania:
- Przygotuj wywar na włoszczyźnie wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz liściem laurowym. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij włoszczyznę z garnka.
- Do wywaru wsyp zawartość opakowania Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr. Dodaj do całości 1 łyżkę chrzanu ze słoika. Gotuj zupę przez około 10 minut.
- Rozgrzej patelnie i podsmaż na niej cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojoną w plastry kiełbasę i boczek pokrojony w kosteczkę. Po smażeniu wrzuć wszystko do żurku.
- Pod koniec gotowania do zupy wsyp pieprz i majeranek oraz wlej śmietanę.
- Rozkrój chleb wzdłuż na dwie części. Z każdej połowy wyciągnij miękki środek. Żurek podawaj w chlebowej misce z dodatkiem chrzanu oraz jajkiem.
Wyjątkowe danie główne
Stół jest już udekorowany białym obrusem, bukszpanem, wiosennymi kwiatami i rzeżuchą. Ze stroików wyglądają barwne pisanki, a przy każdym nakryciu znajdują się kunsztownie złożone serwetki. Macie za sobą niebanalną przystawkę oraz tradycyjny żurek lub barszcz. Taką oprawę należy ukoronować wybitnym daniem głównym. Na wiosnę natura budzi się do życia, rozbudźcie też pokłady swojej kulinarnej kreatywności. Makaron z sosem pieczarkowym albo pulpety w sosie pomidorowym smakują bardzo dobrze, lecz tego typu receptury pojawiają się w menu na co dzień. Wielkanocny obiad wymaga efektu „wow”! Sięgnijcie więc po dużo bardziej wyszukane składniki. Popularnym sposobem na efektowny posiłek jest pieczeń rzymska z jajkiem kurzym lub przepiórczym. Do tej pory nie mierzyliście się w kuchni także z mięsem przepiórki? To składnik wprost idealny na święta. Duszona potrawka z warzywami, a może soczyste tuszki pieczone w całości? Niezależnie od wariantu, będzie pysznie i stylowo. W roli głównej może pojawić się dziczyzna, np. pod postacią wykwintnego gulaszu z dzika. Pamiętajcie o dodatku rozmarynu. Smak całości warto wzbogacić leśnymi grzybami, zwłaszcza szlachetnymi borowikami. Nie zapominajcie o niepozornym króliku, który zachwyca delikatnością i współgra z najróżniejszymi dodatkami – sosem śmietanowym, grzybowym, musztardowym, chrzanowym. Sięgajcie po cielęcinę i jagnięcinę. Kaczka przygotowana w całości z owocowymi dodatkami to również prawdziwy rarytas – w sam raz na odświętny stół. Możecie podawać smażone piersi, koniecznie z sosem, np. na bazie porzeczek z nutą imbiru. Wydaje się, że zrobienie popisowego, szykownego dania jest zadaniem przeznaczonym wyłącznie dla doświadczonych kucharzy? Dzięki naszemu przepisowi na indyka nadziewanego batatami każdy może stać się szefem kuchni z prawdziwego zdarzenia.
Indyk nadziewany batatami
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość osób: 8
Składniki:
- 5 kg indyka w całości
Marynata:
- 1 l kefiru lub jogurtu
- 1 główka czosnku
- 30 g Przyprawy do mięs Knorr
- 1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
- 2 cytryny
Farsz:
- 100 g orzechów pekan
- 100 g rodzynek
- 2 kg batatów
- 10 g świeżego imbiru
- 20 szalotek
- 2 łyżki Cynamonu z Wietnamu Knorr
- 100 ml syropu klonowego
- 2 pomarańcze
- 1 pęczek rozmarynu
Sos do indyka:
- sok i kości powstałe podczas pieczenia indyka
- 1 opakowanie Sosu do pieczeni jasnego Knorr
- 1 kostka masła lub margaryny
Sposób przygotowania:
- Upiecz główkę czosnku, a następnie ją wyciśnij. Do czosnku dodaj jogurt lub kefir, skórkę otartą z cytryn, ostrą paprykę w proszku i Przyprawę do mięs Knorr. Przygotowaną marynatą natrzyj całego indyka. Zrób to starannie, zarówno na zewnętrznej, jak i wewnętrznej stronie mięsa. Indyka pozostaw w marynacie na przynajmniej 12 godzin. Pamiętaj, aby obrócić drób po połowie minimalnego czasu marynowania. Po wszystkim usuń nadmiar marynaty.
- Obierz słodkie ziemniaki i pokrój je w kostkę o wielkości 1×1 cm. Wymieszaj bataty w dużym naczyniu wraz z posiekanym rozmarynem, orzechami pekan, startym imbirem, rodzynkami, cynamonem, przekrojonymi na pół szalotkami, skórką otartą z dwóch pomarańczy, kostką masła oraz syropem klonowym.
- Nadziej indyka przygotowanym farszem. Na koniec zepnij otwór w mięsie wykałaczkami, a udka zwiąż na krzyż.
- Wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na około 3-4 godziny. Co jakiś czas polej indyka wytapiającym się tłuszczem.
- Po upieczeniu, zbierz powstałe w trakcie soki. Mięso odetnij od kości, podziel na mniejsze porcje i porozkładaj na brytfance na farszu wyjętym ze środka indyka.
- Soki wraz z kośćmi pozostałymi po dzieleniu drobiu przełóż do garnka i zalej litrem wody. Wszystko gotuj przez około 30 minut. Przecedź wywar.
- Zrób sos z ochłodzonego wywaru połączonego z zawartością opakowania Sosu do pieczeni jasnego Knorr. Sos gotuj przez około 5 minut, aż stanie się gęsty.