Gotowanie może być fantastycznym sposobem na oderwanie się od przyziemnych spraw związanych z pracą lub pomysłem na spędzenie czasu w gronie najbliższych. Zwłaszcza gdy okoliczności nie sprzyjają wychodzeniu z mieszkania.
Rozwiązaliście wszystkie krzyżówki, kolekcja puzzli zebrana w domu nie ma już przed Wami żadnych tajemnic, a scenariusze ulubionych gier planszowych znacie na pamięć? Zamiast włączać telewizor lub komputer, zaproście bliskich do kuchni. Kto powiedział, że to terytorium należy wyłącznie do jednej osoby? Proste przepisy przygotowane przez szefa kuchni Knorr udowodnią, że dla każdego znajdzie się miejsce przy kuchennym blacie.
Wrzuć na luz
Każdy pasjonat gotowania stara się brać na warsztat nowe, często dość skomplikowane receptury. Serdecznie zachęcamy do eksperymentów, lecz jednocześnie przypominamy, że istnieje mnóstwo smacznych i łatwych przepisów, które dużo lepiej sprawdzają się na co dzień. Talerz owoców morza i trzydaniowe obiady zostawcie na specjalne okazje. Wybierając proste rozwiązania, bez stawiania sobie zbyt wygórowanych oczekiwań, dużo chętniej będziecie zaglądać do kuchni. Zastanówcie się, kiedy ostatni raz jedliście łazanki albo racuchy? Domowe kopytka z sosem z pieczarkowym to dla wielu osób smak dzieciństwa. Makaron z sosem grzybowym albo pomidorowym przypomni Wam o tym, że gotowanie w domu wcale nie musi być czasochłonne. Patentów na smakowite przygotowanie ryżu lub kaszy również nie brakuje. Prosto i smacznie – o to chodzi! W myśl tej zasady proponujemy zupę z pietruszki jako idealny wstęp do domowego obiadu w luźnej atmosferze.
Zupa z pietruszki
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 60 dag ziemniaków
- 2 kostki Rosołu z kury Knorr
- 1 duży pęczek pietruszki
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 l wody
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Przygotuj bulion. W tym celu zagotuj wodę i wrzuć do niej 2 kostki Rosołu z kury Knorr.
- Pęczek pietruszki umyj i drobno posiekaj.
- Pokrój ziemniaki w kosteczkę i razem z pietruszką włóż do garnka z bulionem. Całość gotuj do miękkości ziemniaków.
- Pod koniec odlej 1 szklankę zupy i starannie wymieszaj ją z 3 łyżkami śmietany. Potem wlej zawartość szklanki do zupy i jeszcze raz zagotuj. Danie dopraw pieprzem i niewielką ilością soli.
Im nas więcej, tym weselej
Czasy krzątania się w kuchni od rana, by w południe podać rodzinie kompletny, dwudaniowy obiad zwieńczony deserem definitywnie uznajemy za przeszłość. To żadna frajda uwijać się samodzielnie przez kilka godzin, podczas gdy reszta domowników pojawia się na horyzoncie, dopiero gdy wszystko jest już gotowe. Koniec z wymówkami – od dziś przygotowanie posiłków to praca zespołowa. Pamiętajcie jednak, by potraktować ją przede wszystkim jako sposób na wspólne spędzenie czasu i zabawę. Gotowe dania nie muszą wyglądać jak wyjęte z najbardziej eleganckich restauracji. Nie macie pomysłów na to, jak zapewnić dzieciom wartościową i rozwijającą rozrywkę? Jesteśmy pewni, że nawet komponowanie zwykłych kanapek pociechy będą długo wspominać z uśmiechem. Zadbajcie o to, by na kuchennych blatach nie zabrakło kolorowych składników, które jeszcze bardziej przyciągną uwagę milusińskich. Zbliża się pora obiadu? Wszystkie ręce na pokład, ponieważ podczas przyrządzania roladek schabowych z cebulką dla każdego znajdzie się coś do zrobienia.
Roladki schabowe z cebulką
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 500 g schabu wieprzowego
- 1 Bulionetka wołowa Knorr
- 1 ogórek kiszony
- 1 łyżka Przyprawy do mięs Knorr
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 300 ml wody
Sposób przygotowania:
- Pokrój schab na plastry o grubości około 1 cm. Następnie rozbij kawałki mięsa tłuczkiem oraz natrzyj Przyprawą do mięs Knorr. Cebulę i ogórka pokrój w plastry, a następnie podsmaż cebulę na patelni.
- Połóż plaster ogórka oraz łyżkę podsmażonej cebuli na każdy kawałek schabu. Zawiń brzegi mięsa i ciasno zroluj cały płat. Wbij w środek ruloniku wykałaczkę, dzięki czemu zabezpieczysz zrazy przed rozwinięciem.
- Mięsne roladki podsmaż na patelni z każdej strony. Następnie zalej je 300 ml wody i dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Wszystko duś pod przykryciem około 15 minut.
Nauka przez zabawę
Duża ilość wolnego czasu w domu może dawać się we znaki. Przede wszystkim najmłodsi są mało odporni na nudę. Wspólnego gotowania w domu nie ograniczajcie więc do okazjonalnego wypiekania pierniczków i innych ciasteczek, gdy zbliżają się święta. Zacieśnianie więzi jest ważne każdego dnia! Przy okazji spędzanie czasu w domowym zaciszu to świetny moment na kreatywną naukę. Pora udać się na lekcję do… kuchni. Zadania dla dzieci wybierajcie, dostosowując je do ich wieku i możliwości. Dzięki temu będą dla nich nie tylko satysfakcjonujące, ale przede wszystkim bezpieczne. Kto wie, może przy okazji zaszczepicie w nich pasję do gotowania? Nawet jeśli nie zostaną profesjonalnymi szefami kuchni, podstawowe umiejętności z pewnością przydadzą się w dorosłym życiu, a Wy zyskacie najlepszych pomocników. Jednocześnie wreszcie będziecie mieć okazję, by na spokojnie porozmawiać, pożartować, poprzebywać ze sobą bez pośpiechu. Wspólne odkrywanie nowych smaków i produktów okaże się dużo przyjemniejsze. Nie trzeba chyba mówić, że nawet najbardziej uparty niejadek dużo chętniej zasiądzie do stołu, by spróbować smakołyków, w których przygotowaniu brał udział? Efektowna zapiekanka makaronowa z szynką zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Zapiekanka makaronowa z szynką
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 200 g makaronu penne
- 1 opakowanie Naturalnie smacznej Zapiekanki makaronowej z szynką Knorr
- 200 g sera cheddar lub innego żółtego sera
- 200 g szynki konserwowej
- 200 ml śmietany 18%
Sposób przygotowania:
- Połącz w garnku śmietanę, makaron oraz zawartość opakowania Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr. Całość zalej dwiema niepełnymi szklankami wody. Następnie wrzuć szynkę, pokrojoną w paseczki oraz trochę startego wcześniej sera.
- Wszystko zagotuj. Potem przełóż makaron z szynką do żaroodpornego naczynia.
- Wierzch zapiekanki potrzep resztą startego sera i zawiń folią aluminiową. Danie wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Potem odwiń zapiekankę z folii i zapiekaj jeszcze przez około 5 minut do momentu, aż na powierzchni ser delikatnie się zarumieni.