Kasza gryczana prażona to skarbnica zdrowia i smaku. Od wielu lat stanowi cenny składnik kuchni polskiej. Kasza Gryczana Prażona marki Halina to idealna baza do wielu potraw, w tym tradycyjnych dań regionalnych.
Kaszę Gryczaną Prażoną uzyskuje się przez obłuszczenie i prażenie ziaren gryki. Do Polski gryka dotarła wraz z najazdami Tatarów i ich osiedleniem się na kresach wschodnich. Stąd jej inne nazwy– tatarka lub hreczka. Początkowo gotowano z niej gęste zupy, z czasem stała się podstawą wielu regionalnych dań.
Kasza Gryczana Prażona marki Halina złocisto-brązową barwę ziarna i wyrazisty smak zawdzięcza najwyższej jakości gryki, z której jest produkowana. Jest bogata w białko, błonnik, magnez, żelazo, potas, fosfor, lecytynę oraz witaminy z grupy B i E. Kasza Gryczana Prażona najwięcej wartości odżywczych i najlepszy smak zachowuje po ugotowaniu na sypko. Może być podawana jako samodzielne danie lub jako dodatek do sosów, mięs i warzyw. Idealna do zrazów, gulaszy, pieczeni, placków, pasztetów, faszerowania drobiu i wyrobu kaszanek. Produkt jest dostępny w sprzedaży w postaci sypkiej (0,9 kg) oraz w torebkach (4 x 100 g i 10 x 100g).
Kasza Gryczana Prażona stanowi bazę wielu regionalnych potraw. Najpopularniejsze pierogi z kaszą gryczaną to pierogi nowodworskie, przygotowywane z serem, rodzynkami, cynamonem, imbirem i miętą. Na Podkarpaciu przygotowuje się pierogi z kaszą gryczaną i białym serem, z kolei na Pomorzu pierogi z mięsem i kaszą gryczaną podaje się ze śmietaną lub skwarkami. Na Lubelszczyźnie największą popularnością cieszy się pieczony pieróg biłgorajski inaczej zwany krupniakiem, łupcie – gołąbki z kaszą gryczaną oraz hreczniaki (hreczki) – kotlety z kaszy gryczanej i białego sera lub mięsa wieprzowego.
W Małopolsce Kaszę Gryczaną Prażoną łączy się ze zsiadłym mlekiem i twarogiem (prażucha) lub z mąką gryczaną (szumiszka). Gołąbki z kaszą gryczaną przyrządza się na Śląsku oraz w Beskidach (kieszeniaki). Pyzy z kaszy gryczanej (pezaki) podaje się na Kurpiach. W Łodzi popularnością cieszy się babka gryczana. Zrazy z kaszy gryczanej z grzybami niegdyś stanowiły przysmak warszawski.
Kasza gryczana prażona to skarbnica zdrowia i smaku. Od wielu lat stanowi cenny składnik kuchni polskiej. Kasza Gryczana Prażona marki Halina to idealna baza do wielu potraw, w tym tradycyjnych dań regionalnych.
Kaszę Gryczaną Prażoną uzyskuje się przez obłuszczenie i prażenie ziaren gryki. Do Polski gryka dotarła wraz z najazdami Tatarów i ich osiedleniem się na kresach wschodnich. Stąd jej inne nazwy– tatarka lub hreczka. Początkowo gotowano z niej gęste zupy, z czasem stała się podstawą wielu regionalnych dań.
Kasza Gryczana Prażona marki Halina złocisto-brązową barwę ziarna i wyrazisty smak zawdzięcza najwyższej jakości gryki, z której jest produkowana. Jest bogata w białko, błonnik, magnez, żelazo, potas, fosfor, lecytynę oraz witaminy z grupy B i E. Kasza Gryczana Prażona najwięcej wartości odżywczych i najlepszy smak zachowuje po ugotowaniu na sypko. Może być podawana jako samodzielne danie lub jako dodatek do sosów, mięs i warzyw. Idealna do zrazów, gulaszy, pieczeni, placków, pasztetów, faszerowania drobiu i wyrobu kaszanek. Produkt jest dostępny w sprzedaży w postaci sypkiej (0,9 kg) oraz w torebkach (4 x 100 g i 10 x 100g).
Kasza Gryczana Prażona stanowi bazę wielu regionalnych potraw. Najpopularniejsze pierogi z kaszą gryczaną to pierogi nowodworskie, przygotowywane z serem, rodzynkami, cynamonem, imbirem i miętą. Na Podkarpaciu przygotowuje się pierogi z kaszą gryczaną i białym serem, z kolei na Pomorzu pierogi z mięsem i kaszą gryczaną podaje się ze śmietaną lub skwarkami. Na Lubelszczyźnie największą popularnością cieszy się pieczony pieróg biłgorajski inaczej zwany krupniakiem, łupcie – gołąbki z kaszą gryczaną oraz hreczniaki (hreczki) – kotlety z kaszy gryczanej i białego sera lub mięsa wieprzowego.
W Małopolsce Kaszę Gryczaną Prażoną łączy się ze zsiadłym mlekiem i twarogiem (prażucha) lub z mąką gryczaną (szumiszka). Gołąbki z kaszą gryczaną przyrządza się na Śląsku oraz w Beskidach (kieszeniaki). Pyzy z kaszy gryczanej (pezaki) podaje się na Kurpiach. W Łodzi popularnością cieszy się babka gryczana. Zrazy z kaszy gryczanej z grzybami niegdyś stanowiły przysmak warszawski.