Barszcz ma w sobie coś, na co czeka się z utęsknieniem przez cały rok. Według wielu smakoszy nie istnieje lepszy sposób na rozpoczęcie tradycyjnej kolacji wigilijnej niż solidna porcja czerwonego barszczu z uszkami.
Jeśli jednak macie ochotę, by nieco odmienić swoje klasyczne menu, zapoznajcie się z sugestiami szefa kuchni Knorr. Może się okazać, że niewielka zmiana w recepturze przyniesie znakomite rezultaty. W sprawdzonych przepisach nie zawsze trzeba wprowadzać diametralne zmiany. Drobne modyfikacje z jednej strony pozwolą trzymać się tradycji, a z drugiej sprawią, że świąteczny posiłek będzie niezapomniany.
Co warto wiedzieć na temat barszczu?
Barszcz jest obecny w polskiej tradycji kulinarnej od wieków. Zajadali się nim zarówno prości ludzie, jak i królowie. Podobno nawet Władysław Warneńczyk był jego wiernym wielbicielem. Nie da się jednak ukryć, że przez setki lat przepisy na barszcz ulegały licznym modyfikacjom i zupa, którą zajadamy się dzisiaj, nie przypomina pierwowzoru dania z liści i łodyg barszczu zwyczajnego. Obecnie podstawą barszczu są ugotowane buraki i bulion warzywny. Niektórzy szefowie kuchni dodają także wywar z suszonych grzybów. W kultowej wersji na wigilię serwuje się go z uszkami. Chcecie upewnić się, że wiecie, jak przyrządzić najlepszy barszcz czerwony? Skorzystajcie z przepisu szefa kuchni Knorr na świąteczny barszcz z majerankiem. Jego aromat od razu przywołuje najlepsze skojarzenia z Bożym Narodzeniem.
Świąteczny barszcz z majerankiem
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 buraki
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 opakowanie Barszczu czerwonego Knorr
- 200 g uszek
- 1 jabłko
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Obierz i zetrzyj na tarce buraki, a następnie wymieszaj je z cukrem. Odstaw na 10 minut.
- Przygotuj warzywny bulion. Wrzuć do niego rozgniecione ząbki czosnku, buraki oraz kawałki jabłka. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
- Opakowanie Barszczu czerwonego Knorr połącz z wodą i wlej do przyrządzonej zupy z buraków.
- Wszystko dopraw majerankiem i odstaw barszcz do momentu, aż smaki się ze sobą połączą. Przed podaniem odcedź świąteczny barszcz i serwuj w towarzystwie uszek.
Nieoczywiste dodatki do barszczu
Podstawa zupy jest zazwyczaj taka sama, jednak każdy kucharz lubi dodać coś od siebie. Istnieje wiele różnych produktów, którymi można urozmaicić smak potrawy i mowa jest tu nie tylko o uszkach. Uwzględnienie w recepturze zalewy z ogórków kiszonych sprawia, że barszcz nabiera bardzo przyjemny kwaskowaty posmak. Natomiast za sprawą kilku suszonych śliwek zyskuje słodką nutę, która zamienia go w przystawkę jeszcze bardziej intrygującą. Co powiecie na dodatek miodu? Produkt ten pasuje nie tylko do bożonarodzeniowego piernika! Sprawdźcie barszcz czerwony z ziemniaczaną gwiazdką, by przekonać się, że takie kombinacje wychodzą pierwszorzędnie.
Barszcz czerwony z ziemniaczaną gwiazdką
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 opakowanie Barszczu czerwonego Knorr
- kilka ugotowanych ziemniaków
- 1 cytryna
- 60 g suszonych śliwek
- 2 sztuki Goździków z Indonezji Knorr
- 1 łyżka miodu
- szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr do smaku
- 1 l wody
Sposób przygotowania:
- Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Zagotuj litr wody. Następnie dodaj do niej goździki, śliwki i skórkę z cytryny. Gotuj wszystko około 5 minut.
- Odcedź wywar, połącz go z łyżką miodu oraz mocno podgrzej. Śliwki pokrój w paski.
- Zawartość opakowania Barszczu Czerwonego Knorr wsyp do wywaru i dodaj śliwki. Całość dopraw do smaku czarnym pieprzem.
- Z ugotowanych ziemniaków wytnij kształt gwiazdki. W tym celu możesz posłużyć się foremką do pierników. Gwiazdkę połóż na górze zupy.
Z czym zestawić barszcz?
Uszka to wybór oczywisty. Tak samo zresztą, jak pierogi. By pasowały do postnej wigilijnej zupy, wypełniane są farszem z kapusty i grzybów. Biorąc pod uwagę, że podczas świąt konsumpcja takich smakołyków liczona jest w ilościach hurtowych, warto postawić na urozmaicenie – zwłaszcza podczas kolejnych uroczystych dni, kiedy spotykamy się przy stole w licznym gronie rodziny i przyjaciół. Macie już trochę dość mącznych dodatków do barszczu? Podajcie go z kulebiakiem. Nadal będzie tradycyjnie i pysznie! Świetnie pasują również paszteciki albo paluchy z ciasta francuskiego. Drożdżowym bułeczkom i krokietom też raczej nikt nie odmówi. Jak widać, z uniwersalnym barszczem wigilijnym wyczarować można naprawdę magiczne święta.