Kolorowe pisanki malowane wspólnie przez rodziców i dzieci podczas świątecznych przygotowań. Faszerowane jajka, własnoręcznie pieczone pasztety, warzywne sałatki z dodatkiem majonezu, a na deser baba wielkanocna z lukrową polewą oraz mazurki z bajecznymi zdobieniami. Niezbędne będą także żurek i biały barszcz. Te potrawy i dodatki tradycyjnie kojarzą się z Wielkanocą. Klasyczne dania przypominają smaki dzieciństwa, warto jednak zabrać rodzinę w kulinarną podróż i podczas tegorocznych świąt zasmakować w potrawach, które czerpią zarówno z polskiej tradycji, jak i zaskakują wyjątkową, świeżą odsłoną. Inspirującymi przepisami wielkanocnymi Nowej Kuchni Polskiej dzieli się marka WINIARY.
Po domowych porządkach, zakupach i zaplanowaniu usadzenia gości przy stole każda gospodyni domowa rozpoczyna kuchenne przygotowania do świąt. Rodzinne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie warto wzbogacić odrobiną kreatywności. Najbliżsi będą zaskoczeni wyjątkową zmianą w tradycyjnym menu. Z pomocą na wielkanocne kulinarne inspiracje przychodzi Nowa Kuchnia Polska.
Marka WINIARY jak co roku chce wesprzeć wszystkie osoby przygotowujące wielkanocne potrawy i jak co roku prezentuje duży wybór produktów ułatwiających ich przyrządzenie. Miłośników zup przekonają: tradycyjny Barszcz Biały z linii Nasza Specjalność, bogaty w smaku Barszcz Biały z grzybami z linii Jak u Mamy, Żurek oraz Żurek z grzybami z linii Nasza Specjalność oraz aromatyczny Żurek na wędzonce Jak u Mamy WINIARY. Kolejnym obowiązkowym świątecznym produktem jest majonez. Majonez Dekoracyjny WINIARY już od 1974 roku gości na polskich stołach i kochają go kolejne pokolenia Polaków. Miłośnicy sałatek mogą zdecydować się na dodatek Majonezu Kanapkowego, zaś wszyscy, którzy dbają o linię, mogą spróbować lekkich i smacznych: Majonezu Light oraz delikatnego Jogo Majo.
Nowa Kuchnia Polska zachęca do wypróbowania znanych i lubianych produktów przy przyrządzeniu smakowitych potraw wielkanocnych według inspirujących przepisów. Poniżej znajduje się kilka propozycji na wielkanocne potrawy. Pamiętajmy, że najwięcej radości i szczęścia przyniesie nam towarzysząca posiłkom ciepła, rodzinna atmosfera.
***
Wielkanocne przepisy inspirowane Nową Kuchnią Polską WINIARY
Sałatka z mango i krewetek
Składniki na 4 porcje:
3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki keczupu
200 g krewetek tygrysich
1 dojrzały owoc mango
1 opakowanie miksu sałat
2 łyżki pestek słonecznika
garść kiełków słonecznika
Marynata:
1 ząbek czosnku
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
szczypta chili
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Majonez połącz z jogurtem i keczupem.
Marynata: Czosnek drobno posiekaj. Miód, olej, sok z cytryny, chili i czosnek połącz, dodaj oczyszczone krewetki, marynuj przez 30 minut.
Mango obierz. Obieraczką do warzyw pokrój na cienkie plastry długości 2 cm. Miks sałat włóż do miski, na wierzchu ułóż zwinięte w rulony plastry mango, kiełki słonecznika, odsączone krewetki. Całość polej sosem majonezowym i posyp ziarnami słonecznika uprażonymi wcześniej na suchej patelni.
***
Biały barszcz kokosowy
Składniki na 4 porcje:
1 Barszcz Biały Nasza Specjalność WINIARY
200 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 łyżka masła
4 jajka ugotowane na twardo
300 g filetów z soli lub innej ryby bez ości
4 garście świeżego, młodego szpinaku (może być też mrożony)
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Mleczko kokosowe gotuj z imbirem i masłem przez 5 minut. Dodaj odsączone filety rybne, gotuj całość kolejne 10 minut. Barszcz biały rozprowadź w 500 ml zimnej wody i wlej do ryby, zagotuj. Zblanszuj liście szpinaku i dodaj je do zupy. Całość dopraw do smaku solą
i pieprzem. Biały barszcz kokosowy podaj z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.
***
Barszcz à la ćwikła
Składniki na 6 porcji:
1 Żurek Nasza Specjalność WINIARY
1 Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
4 ziemniaki
200 g kiełbasy podwawelskiej lub białej
100 ml śmietany 30%
3 łyżki chrzanu
3 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, zalej 2 szklankami zimnej wody i gotuj 10 minut. Żurek rozprowadź w 1 l zimnej wody i połącz z ziemniakami, mieszaj aż do zagotowania. Dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i gotuj całość 5 minut. Następnie dodaj Barszcz Czerwony (nie gotuj), chrzan i śmietanę. Barszcz à la ćwikła polecamy podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.
***
SMACZNEGO
***
Na stronie internetowej www.winiary.pl jest więcej wyjątkowych przepisów, które mogą zainspirować do przygotowania świątecznych potraw w nowym, odmienionym wydaniu.
***
Źródło: http://winiary.netpr.pl
Kolorowe pisanki malowane wspólnie przez rodziców i dzieci podczas świątecznych przygotowań. Faszerowane jajka, własnoręcznie pieczone pasztety, warzywne sałatki z dodatkiem majonezu, a na deser baba wielkanocna z lukrową polewą oraz mazurki z bajecznymi zdobieniami. Niezbędne będą także żurek i biały barszcz. Te potrawy i dodatki tradycyjnie kojarzą się z Wielkanocą. Klasyczne dania przypominają smaki dzieciństwa, warto jednak zabrać rodzinę w kulinarną podróż i podczas tegorocznych świąt zasmakować w potrawach, które czerpią zarówno z polskiej tradycji, jak i zaskakują wyjątkową, świeżą odsłoną. Inspirującymi przepisami wielkanocnymi Nowej Kuchni Polskiej dzieli się marka WINIARY.
Po domowych porządkach, zakupach i zaplanowaniu usadzenia gości przy stole każda gospodyni domowa rozpoczyna kuchenne przygotowania do świąt. Rodzinne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie warto wzbogacić odrobiną kreatywności. Najbliżsi będą zaskoczeni wyjątkową zmianą w tradycyjnym menu. Z pomocą na wielkanocne kulinarne inspiracje przychodzi Nowa Kuchnia Polska.
Marka WINIARY jak co roku chce wesprzeć wszystkie osoby przygotowujące wielkanocne potrawy i jak co roku prezentuje duży wybór produktów ułatwiających ich przyrządzenie. Miłośników zup przekonają: tradycyjny Barszcz Biały z linii Nasza Specjalność, bogaty w smaku Barszcz Biały z grzybami z linii Jak u Mamy, Żurek oraz Żurek z grzybami z linii Nasza Specjalność oraz aromatyczny Żurek na wędzonce Jak u Mamy WINIARY. Kolejnym obowiązkowym świątecznym produktem jest majonez. Majonez Dekoracyjny WINIARY już od 1974 roku gości na polskich stołach i kochają go kolejne pokolenia Polaków. Miłośnicy sałatek mogą zdecydować się na dodatek Majonezu Kanapkowego, zaś wszyscy, którzy dbają o linię, mogą spróbować lekkich i smacznych: Majonezu Light oraz delikatnego Jogo Majo.
Nowa Kuchnia Polska zachęca do wypróbowania znanych i lubianych produktów przy przyrządzeniu smakowitych potraw wielkanocnych według inspirujących przepisów. Poniżej znajduje się kilka propozycji na wielkanocne potrawy. Pamiętajmy, że najwięcej radości i szczęścia przyniesie nam towarzysząca posiłkom ciepła, rodzinna atmosfera.
***
Wielkanocne przepisy inspirowane Nową Kuchnią Polską WINIARY
Sałatka z mango i krewetek
Składniki na 4 porcje:
3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki keczupu
200 g krewetek tygrysich
1 dojrzały owoc mango
1 opakowanie miksu sałat
2 łyżki pestek słonecznika
garść kiełków słonecznika
Marynata:
1 ząbek czosnku
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
szczypta chili
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Majonez połącz z jogurtem i keczupem.
Marynata: Czosnek drobno posiekaj. Miód, olej, sok z cytryny, chili i czosnek połącz, dodaj oczyszczone krewetki, marynuj przez 30 minut.
Mango obierz. Obieraczką do warzyw pokrój na cienkie plastry długości 2 cm. Miks sałat włóż do miski, na wierzchu ułóż zwinięte w rulony plastry mango, kiełki słonecznika, odsączone krewetki. Całość polej sosem majonezowym i posyp ziarnami słonecznika uprażonymi wcześniej na suchej patelni.
***
Biały barszcz kokosowy
Składniki na 4 porcje:
1 Barszcz Biały Nasza Specjalność WINIARY
200 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 łyżka masła
4 jajka ugotowane na twardo
300 g filetów z soli lub innej ryby bez ości
4 garście świeżego, młodego szpinaku (może być też mrożony)
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Mleczko kokosowe gotuj z imbirem i masłem przez 5 minut. Dodaj odsączone filety rybne, gotuj całość kolejne 10 minut. Barszcz biały rozprowadź w 500 ml zimnej wody i wlej do ryby, zagotuj. Zblanszuj liście szpinaku i dodaj je do zupy. Całość dopraw do smaku solą
i pieprzem. Biały barszcz kokosowy podaj z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.
***
Barszcz à la ćwikła
Składniki na 6 porcji:
1 Żurek Nasza Specjalność WINIARY
1 Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
4 ziemniaki
200 g kiełbasy podwawelskiej lub białej
100 ml śmietany 30%
3 łyżki chrzanu
3 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, zalej 2 szklankami zimnej wody i gotuj 10 minut. Żurek rozprowadź w 1 l zimnej wody i połącz z ziemniakami, mieszaj aż do zagotowania. Dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i gotuj całość 5 minut. Następnie dodaj Barszcz Czerwony (nie gotuj), chrzan i śmietanę. Barszcz à la ćwikła polecamy podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.
***
SMACZNEGO
***
Na stronie internetowej www.winiary.pl jest więcej wyjątkowych przepisów, które mogą zainspirować do przygotowania świątecznych potraw w nowym, odmienionym wydaniu.
***
Źródło: http://winiary.netpr.pl