Leczo, gulasze i bigosy zwykle kojarzą się z sezonem jesienno-zimowym, kiedy to najchętniej sięgamy po rozgrzewające kompozycje, wypełnione po brzegi apetycznymi przysmakami. Jak mówi jednak słynne powiedzenie: w marcu jak w garncu. Mimo że z utęsknieniem wypatrujemy wiosennych promieni słońca, pogoda nie zawsze nas rozpieszcza. Skoro nie mamy wpływu na aurę za oknem, zadbajmy o to, by na naszych talerzach temperatura była wysoka.
Dania jednogarnkowe to prosty sposób na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. Nawet na kilka dni! Niech nie zabraknie ich także w wiosennym menu. Być może data w kalendarzu jednoznacznie wskazuje na to, że powinniśmy już schować ciepłe kurtki i płaszcze na dnie szafy, lecz rzeczywistość bywa inna. Nadal zdarzają się chłodne dni i wieczory. Gęste, gorące potrawy jednogarnkowe polecane przez szefa kuchni Knorr rozgrzeją od środka największego zmarzlucha.
Trochę zimy, trochę lata – smakowity miszmasz
Jesienią na stołach królują leczo oraz gęste zupy kremy, zwłaszcza dyniowa. Im bliżej zimy, tym chętniej sięgamy po przepisy na tradycyjny bigos. Podczas świątecznych i noworocznych przyjęć furorę robią bogracz oraz Boeuf Stroganow. Czemu zatem nie skorzystać z tych pomysłów, kiedy we znaki dają się wiosenne chłody? Zanim zasiądziemy na tarasach i piknikach zaopatrzeni w sałatki z nowalijek, postawmy na rozgrzewające przysmaki. Warto mieć na uwadze, że wiosna to świetna okazja do odświeżenia swoich przepisów i wzbogacenia ich składnikami, które urozmaicą jadłospis. Znudzeni ziemniakami? Użyjcie batatów, o które w warzywniakach coraz łatwiej. Dla zabieganych kucharzy polecamy różne rodzaje kasz. Drobna jaglana, wyrazista w smaku gryczana, a może bardziej egzotyczna kasza bulgur? Na stołach zrobi się naprawdę ciekawie. Sos grzybowy to powszechnie znany, tradycyjny dodatek, więc może tym razem podacie kaszę w stylu meksykańskim z fasolą i ostrą papryką? Kasza nadaje się do zrobienia zapiekanek, które sprawdzą się w charakterze codziennego obiadu oraz gorącego poczęstunku na przyjęciu. Zmarznięci goście z pewnością będą wdzięczni! Wykwintną atmosferę wprowadzi połączenie kaszy z krewetkami lub kozim serem. Niezwykle dekoracyjnie wygląda posiłek zwieńczony sadzonym lub pieczonym jajkiem. Od jakiegoś czasu ogromną popularnością cieszy się wariacja na temat słynnego włoskiego dania z ryżu… Co powiecie na kaszotto? Specjał idealny na chłodną wiosnę! Przygotujcie kaszę bulgur z bakłażanem ze wskazówkami szefa kuchni Knorr, a nie będziecie narzekać na niskie temperatury i szarugę.
Kasza bulgur z bakłażanem
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g pieczarek
- 100 g sera feta
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 bakłażan
- 200 g kaszy bulgur
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżki Przyprawy Harissa Knorr
- 1 opakowanie Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką
Sposób przygotowania:
- Pokrój: pieczarki w plastry, cebulę na drobne kawałki oraz bakłażana w kostkę wielkości około 2 cm. Natkę pietruszki posiekaj, a ser feta pokrusz.
- Lekko natrzyj kawałki bakłażana oliwą z oliwek i posyp Przyprawą Harissa Knorr, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. W połowie tego czasu dorzuć do bakłażana pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Wszystko zapiekaj jeszcze przez kolejne 10 minut.
- Na gorącej oliwie z oliwek podsmaż w garnku grzyby i cebulę. Wsyp do całości kaszę i zalej 400 ml wody. Gotuj wszystko pod przykryciem przez 20 minut. Pamiętaj, by zamieszać kaszę co jakiś czas.
- Połącz zawartość opakowania Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką ze śmietaną i dodaj do kaszy. W momencie, gdy kaszotto zrobi się zbyt gęste, wlej do niego kilka łyżek wody. Jeśli danie będzie zbyt rozwodnione, gotuj je o kilka minut dłużej, aż uzyska płynną konsystencję. Na wierzch gotowego kaszotto ułóż bakłażany z pomidorami. Potrawę posyp natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta.
Orientalnie na rozgrzewkę
Wiadomo już, że inspiracji na wiosenne dania na gorąco z powodzeniem można szukać wśród swojskich, lokalnych przysmaków. Nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć nieco dalej i wybrać się w kulinarną, smakowitą podróż. Rozwiązanie idealne dla wszystkich, którzy niecierpliwie odliczają dni do urlopu i marzą, by podczas wiosennych chłodów i deszczy znaleźć się w miejscu, w którym słońca nie brakuje. Tym razem stawiamy na rarytasy kuchni azjatyckiej. O ile popularne japońskie sushi trudno zakwalifikować do potraw jednogarnkowych, o tyle z tajskimi specjałami sprawa wygląda już zupełnie inaczej. Kuchnia tego regionu świata słynie z pikanterii i wyjątkowo barwnych dań. Tego nam potrzeba, gdy trudno orzec, czy za oknem mamy do czynienia jeszcze z zimą, czy bardzo nieśmiałymi początkami upragnionej wiosny. Tajskie zupy na bazie napoju kokosowego prezentują się atrakcyjnie i już po kilku łyżkach pozwolą poczuć się, jak w innym, zdecydowanie cieplejszym świecie. Szalejące za oknem wiatr i deszcz nie zachęcają do wyjścia z domu. Weźmy to za dobrą monetę – zyskamy więcej czasu na eksperymenty ze znakomitą kuchnią koreańską. Jedną z jej podstaw jest kimchi, czyli pikantna kombinacja fermentowanych warzyw. Czeka nas bardzo przyjemna dla kubków smakowych odmiana od kiszonej kapusty. Grillowane mięsa, warzywa i ostre sosy tworzą wyborne dania, które trafią w gusta najwierniejszych fanów swojskich flaczków. Mówiąc o jednogarnkowych potrawach azjatyckich, nie sposób pominąć indyjskiego curry. Każdy kucharz może przygotować je wedle własnego uznania, więc w recepturach umieszczajmy ulubione składniki lub wykorzystajmy curry nie tylko jako metodę na pyszny posiłek, ale też patent na wykorzystanie resztek warzyw lub mięs. Jeśli mimo to nie wiecie, od czego zacząć, skorzystajcie z naszego przepisu na orientalne curry z kurczakiem. W sam raz na przełamanie lodów.
Curry z kurczakiem
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 500 g udek z kurczaka bez kości
- 1 cebula
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 opakowanie Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
- 1 papryka czerwona
- 1 bakłażan
- 1 łyżka Curry Knorr
- 60 g orzeszków ziemnych
- 200 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
- Udka z kurczaka podziel na kawałki oraz podsmaż na gorącym oleju.
- Pokrój paprykę i cebulę. Bakłażana przekrój wzdłuż na cztery części, a następnie podziel na mniejsze kawałki. Warzywa połącz z mięsem i całość smaż dodatkowo przez około 6 minut.
- Po usmażeniu dodaj do dania orzechy i Curry Knorr.
- Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr rozmieszaj ze śmietaną i szklanką wody albo bulionu.
- Powstały sos wlej do mięsa z warzywami. Wszystko gotuj przez 8 minut. Potrawę dopraw sosem sojowym.
Kolorowo i ze smakiem!
Według kolejnego znanego powiedzenia, wiosna by tak nie smakowała, gdyby przedtem zimy nie było. Coś w tym jest! Mimo wszystko w zimie łatwo popaść w żywieniową monotonię. Im szybciej z nią zerwiemy, tym lepiej. Nie warto czekać na to, aż łąki w pełni się zazielenią i co rusz będzie można zobaczyć kwitnące rośliny. Niech wiosenne kolory pojawią się na stołach w formie jednogarnkowego obiadu albo kolacji. Na wiosnę nie zapominajmy o zapiekankach. Ziemniaczane, makaronowe, ryżowe, z kaszą albo chlebem – wybierać można do woli. Grunt, by znalazło się w nich jak najwięcej wielobarwnych, warzywnych składników. Fantastycznym pomysłem będzie przyrządzenie wiosennego gulaszu z czerwoną papryką i marchewką. Regularnie zaglądajcie na targi i stoiska warzywne, by upolować kolejne smakołyki, które wzbogacą smak potrawy. Kalafior, fasolka szparagowa, kapusta, seler naciowy, koperek, korzeń i natka pietruszki sprawią, że oczekiwanie na pełnię wiosny będzie dużo przyjemniejsze. Rozsmakowaliście się w kolorowych posiłkach? Zwróćcie więc uwagę na przepisy kuchni meksykańskiej. Kuszące tacos oraz burritos brzmią bardzo zachęcająco, ale nic nie jest w stanie konkurować z jednogarnkowym meksykańskim chili con carne. Gorąco zrobi się bez włączania kaloryfera!
Meksykańskie chili con carne
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego mielonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera
- 1 czerwona słodka papryka
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 150 g jogurtu greckiego
- 150 g chipsów tortilla
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie Naturalnie smaczne Lasagne Knorr
Sposób przygotowania:
- Czosnek, cebulę oraz papryczkę chili drobno posiekaj. Paprykę i selera pokrój w kostkę.
- W garnku na gorącej oliwie z oliwek zeszklij chili, cebulę oraz czosnek. Następnie wrzuć kawałki selera i papryki. Całość smaż około 3 minuty. Po tym czasie odłóż na bok warzywa i usmaż w tym samym naczyniu mięso. Jeśli będzie zbyt suche, podsmaż je razem z warzywami.
- Pomidory z puszki przepłucz wodą i dodaj je do dania wraz z kukurydzą i fasolą. Wsyp opakowanie Naturalnie smaczne Lasagne Knorr oraz łyżkę kminu rzymskiego. Wszystko gotuj przez 15 minut, do momentu połączenia się składników.
- Meksykańskie chili con carne serwuj w głębokim talerzu albo misce wraz z jogurtem i chipsami. Na koniec oprósz potrawę kolendrą.