Z jeszcze większą odpowiedzialnością za środowisko, tradycyjnie, ale zarazem w pełni wykorzystując potencjał e-zakupów – co będziemy jeść i jak będzie wyglądała konsumpcja w 2022 roku? Eksperci Lokalnego Rolnika dzielą się kulinarną prognozą na przyszły rok.
Nasze zwyczaje od niemal 2 lat w dużym stopniu podyktowane są ograniczeniami spowodowanymi pandemią, która paradoksalnie wielu z nas otworzyła nowe drzwi. Przekonaliśmy się do gotowania w domu, bardziej świadomie, również w aspekcie marnowania żywności. W kolejnym roku będziemy podtrzymywali ten kierunek – jaki więc będzie 2022 rok od kuchni?
Powrót do tradycji
Zachłyśnięci hawajskimi poke bowlami i koreańskim kimchi, zatęsknimy za daniami przygotowywanymi przez nasze babcie. Tradycyjne potrawy będziemy zarówno zamawiać w restauracjach, jak i przyrządzać samodzielnie. Na naszych talerzach częściej zaczną gościć gołąbki, krupnik z kaszą jęczmienną czy domowe cepeliny – zwrot ku tradycyjnej polskiej kuchni to również okazja do eksperymentów. Przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie, będziemy śmiało modyfikować, np. dodając roślinne zamienniki mięsa czy doprawiając pozornie niepasującymi przyprawami.
Freeganizm znad Wisły
Przygotowałaś obiad na dwa dni, jednak zmieniły Ci się plany na jutrzejsze popołudnie? Nie wyrzucaj, przekaż posiłek dalej. Gdy problem marnowania żywności z każdym rokiem nasila się, styl życia w duchu less waste pozostaje niszowy. Jednak za sprawą rozwoju inicjatyw promujących odpowiedzialną konsumpcję ma szansę zatoczyć szersze kręgi. Coraz więcej pracowników hoteli czy osiedlowych sklepów udostępnia na zapleczu towar z upływającym terminem przydatności. Powstają kolejne aplikacje na telefon, które umożliwiają za niewielką opłatą (lub nawet bezpłatnie) odbiór pod koniec dnia w restauracji potraw, które się nie sprzedały – podobnie w okazyjnej cenie możemy nabyć warzywa i owoce na bazarkach. W mediach społecznościowych zawiązują się nowe grupy, dzięki którym społeczności z tych samych miast dzielą się posiłkami, które wylądowałyby w koszu. Nadmiar żywności przekazujemy również do jadłodzielni.
Lokalnie, przez internet
Marzy ci się marchewka z własnej grządki? Spróbuj tej od sąsiada. Dostęp do plonów z lokalnych gospodarstw umożliwiają zdobywające coraz większą popularność wirtualne targi – w 2022 roku będziemy odwiedzać je jeszcze częściej. E-targowiska zrzeszają właścicieli manufaktur z całej Polski, dzięki czemu wytwórcy mogą docierać ze swoją ofertą znacznie szerzej. LokalnyRolnik.pl zachęca do wspierania biznesów małych gospodarstw – zakupy na platformie robi już 50 000 rodzin z całego kraju. Znajdziesz tutaj nie tylko świeże warzywa i owoce, ale także regionalne sery, wiejskie jaja, ryby wędzone czy gotowe dania dla całej rodziny. Złóż zamówienie na www.lokalnyrolnik.pl, wybierz dogodną formę dostawy (do domu albo odbiór w jednym z punktów stacjonarnych) i ciesz się smakiem prawdziwego jedzenia.
***
LokalnyRolnik.pl to Wirtualny Targ Prawdziwego Jedzenia. Daje możliwość łatwego i wygodnego zakupu rzemieślniczych wyrobów, a także owoców i warzyw od rolników i sadowników. Lokalny Rolnik zachęca do życia w zgodzie z przepisem na zrównoważony świat – harmonią między zdrowym społeczeństwem, prosperującymi społecznościami lokalnymi oraz czystą planetą.
Platforma współpracuje z ponad 120 rolnikami i wytwórcami z całej Polski, którzy w każdym tygodniu aktualizują swoją ofertę na internetowym targu. Zaufani dostawcy oferują ponad 3 500 produktów z czystą etykietą, m.in. warzywa i owoce z ekologicznych upraw, wiejskie jaja i nabiał, mięso, wędliny i ryby z małych hodowli, przetwory, tradycyjne wyroby piekarnicze i cukiernicze. Zakupy dostarczane są w całej Polsce, a dodatkowo we Wrocławiu, w Krakowie, na Śląsku i w Warszawie można je zamówić bez kosztów dostawy i odebrać w jednym z Punktów Odbioru. Więcej informacji dostępnych jest na www.lokalnyrolnik.pl, www.facebook.pl/lokalnyrolnikpl oraz www.instagram.com/lokalnyrolnik