Sztuką jest produkcja wyśmienitego wina, a jeszcze większą sztuką jest właściwa jego ocena. Jednak kunszt winiarski to nie tylko degustowanie i ocenianie wina, ale również umiejętność dobierania odpowiednich win do potraw, ich serwowania czy choćby poznanie historii danego trunku.
POZNANIE WINA
Nie każdy z nas jest wytrawnym znawcą wina. Jednak, aby kupić dobry trunek i móc delektować się nim w domu, nie trzeba nim być. Wystarczy nauczyć się czytać etykiety, zadawać odpowiednie pytania oraz poznać garstkę wiedzy o danym winie. Wiek wina nie jest najważniejszą kwestią przy jego wyborze. Jeżeli nie decydujemy się na bardzo drogie trunki, nie należy przywiązywać wagi do ich wieku. Najistotniejsze jest czytanie etykiet. Warto znaleźć na nich informacje o tym, gdzie wino było rozlewane. Jeżeli jest to teren winnicy, to mamy pewność, że nie straciło ono na swojej jakości. Wiele win, szczególnie tych dostępnych w dużych dyskontach, dostarczanych jest na teren całej Europy w dużych cysternach i w danym kraju dopiero rozlewanych do butelek. Niestety, ale w ten sposób trunek traci swoje najlepsze walory. Kupujących nie powinna odstraszyć również informacja o siarczanach znajdujących się w winie. Są to konserwanty wykorzystywane w winach, jak i również wielu produktach spożywczych, m.in. jogurtach, czy suszonych owocach. Dzięki ich obecności wino nie kwaśnieje i nie zmienia też barwy na inną, niż miało początkowo. Warto również zapoznać się z krajami pochodzenia, szczepami, technikami produkcji.
– Wszystkie nasze wina produkowane i butelkowane są w Polsce, dzięki czemu nie tracą żadnych swoich walorów smakowych i jakościowych. Dzięki idealnej lokalizacji, nasłonecznieniu oraz sąsiedztwu zbiornika wodnego stworzony został unikalny mikroklimat sprzyjający wzrostowi winorośli. Wszystkie zabiegi winnicy wykonywane są ręcznie, każdy krzew winorośli jest pielęgnowany z największą starannością. Nie stosujemy także chemicznych środków ochrony roślin i nawozów. Żeby uzyskać jak najlepsze owoce, przycinamy latorośle oraz ograniczamy liczbę gron poprzez zielone zbiory. Dzięki temu nasze wina to sama natura, nie ma w nich sztucznych barwników czy dodatku cukru – mówi Magdalena Róźniak, właścicielka Winnicy Słoneczny Zakątek.
DOBÓR WINA DO DANIA
Dobór wina głównie zależy od tego, jakie danie będziemy spożywać. Inne wina polecane są do przystawek, dań głównych czy też deserów. Do przystawek sommelierzy polecają zazwyczaj lekkie białe wina. W przypadku dań głównych duże znaczenie ma to, co będzie serwowane – mięso, ryba czy też pasta – ale bardzo ważny jest również podany sos do mięs. Do deserów warto wybierać wina musujące białe z mniejszą kwasowością czy różowe, ale również białe słodkie wino. Dobór wina do deseru zależy również od rodzaju deseru, np. gorzka czekolada znakomicie komponuje się z czerwonym beczkowanym winem z wysokim cukrem resztkowym.
Dobrze dobrane wino do posiłku jest gwarantem kulinarnego i towarzyskiego sukcesu. Warto zapamiętać kilka zasad, aby potem móc dobierać wina odpowiednio do serwowanych dań. Jednak jeżeli nie mamy pewności, zawsze warto poprosić o pomoc i opinię osobę, od której zakupimy butelkę. Zazwyczaj ona najlepiej podpowie nam, które wino idealnie wpasuje się do wybranych przez nas potraw.
UMIEJĘTNOŚĆ DEGUSTACJI
Degustację można podzielić na etapy. W pierwszej kolejności, po nalaniu wina do kieliszka, obserwujemy, czy powierzchnia jest lśniąca, oleista, czy nie opalizuje tęczowym kolorem, czy wino jest klarowne. Następnie przechodzimy do degustacji węchowej, tzw. „nos wina”, sprawdzając woń wina najpierw w nieruchomym kieliszku, a potem po jego lekkim zakręceniu, co ma wyłonić jego aromaty. Podczas trzeciego, intensywnego mieszania uwalniane są wszystkie zapachy wina. Należy pamiętać, że wino nie ma swojego specyficznego zapachu, a identyfikuje się je poprzez podobieństwo do innych win. Kolejnym etapem degustacji są tzw. „usta”, podczas którego poczujemy walory smakowe wina. Ostatnim etapem degustacji jest smak, podczas którego wyczujemy kwasowość czy słodycz wina, chcąc wyczuć jego całościową harmonię.
– Sztuka degustacji wina jest bardzo trudna i potrzeba wiele lat praktyki, by nauczyć się wyczuwać odpowiednie smaki i aromaty konkretnych trunków. Dodatkowo smak jest odczuciem subiektywnym i każdy z nas może inaczej go odczytać, co daje nam możliwość indywidualnego podejścia do wina – dodaje ekspertka.