Nadchodzące święta z pewnością będą różnić się od poprzednich. Będą bardziej kameralne, być może mniej gwarne. To jednak nie powód, by nie zadbać odpowiednio o świąteczne potrawy. Oprócz tych tradycyjnych, dobrze wszystkim znanych, przygotuj nowość, która zaskoczy najbliższych i nie pozwoli, by na Twój stół wkradła się nuda. Niezależnie od tego czy podasz je w Wigilię, na obiad w drugi dzień Świąt czy też w sylwestrową noc, gwarantujemy, że wprowadzą wszystkich w doskonały świąteczny nastrój, a ty przygotujesz je szybko i bez trudu, czyli… tak jak lubisz najbardziej. Oto wypróbowane świąteczne przysmaki od Garden Gourmet – do podania jako danie główne lub przystawka.
Wegańskie klopsiki w sosie żurawinowym
Kolor i smak żurawiny natychmiast przywodzą na myśl obraz świąt, prawda? Owoc ten idealnie pasuje do klopsików przygotowanych z wegańskiego mięsa. Sos składający się z wina, bulionu, soku pomarańczowego, żurawiny i miodu wspaniale wprowadzi w świąteczny nastrój.
Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 35 min Poziom: średniozaawansowany
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wytrawne klopsiki w sam raz na noworoczne party
Nie przepadasz za połączeniem mięsa ze słodyczą żurawiny? Żaden problem! Wystarczy, że do wegańskiego „mielonego” dodasz pokrojony w kostkę żółty ser, najlepiej taki, który łatwo się topi – może być gouda (także w wersji wegańskiej). Włóż klopsiki do piekarnika, a kiedy będą się piekły, przygotuj sos z ostrej musztardy i odrobiny miodu. Gotowe! Szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 min Poziom: łatwy
Składniki:
- 1 opakowanie Garden Gourmet Sensational Mielone
- 125 g sera Gouda lub innego możliwego do pokrojenia w kostkę, który łatwo się topi
- 1 pęczek szczypiorku
- olej do smażenia
- 1 łyżka stołowa sosu pieczeniowego
- 1 łyżka stołowa ostrej musztardy
- 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 °C
- Ser pokrój w kostkę ok. 1,5 cm x 1,5 cm. Podziel „Sensational Mielone” na 20 części i wciśnij w każdą z nich kawałek żółtego sera. Następnie, uformuj „mięso”
wokół sera na kształt kulki. - Posiekaj drobno szczypiorek. Do rozgrzanego piekarnika włóż klopsiki i piecz na odrobinie oleju, aż się zarumienią i pozostaw je na kolejne 5 minut w piekarniku.
- Na patelnię wlej sos pieczeniowy, musztardę i miód. Dobrze wymieszaj składniki i zagotuj. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody.
- Do ugotowanego sosu dodaj wcześniej upieczone klopsiki, obtocz je w powstałej glazurze, aby klopsik był pokryty nią z każdej strony. Gotowe danie udekoruj szczypiorkiem.
Sałatka z filecikami
W okresie świątecznym nigdy za dużo pyszności na stole! Ta wspaniała sałatka sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i przekąska. Dla czterech osób użyj dwóch paczek Filetów Garden Gourmet i przygotuj je zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upraż na patelni garść orzechów nerkowca i przygotuj sałatkę z zielonych liści sałat, owoców, awokado i ciecierzycy z puszki. Na wierzch połóż fileciki i całość posyp granatem. Voilà!
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 min Poziom: łatwy
Składniki:
- 2 opakowania Filecików Roślinnych Garden Gourmet
- 100 g orzechów nerkowca (lub 50 g nerkowca i 50 g orzechów pekan)
- 1 obrane mango
- 1 obrane awokado
- 150 g liści szpinaku
- 300 g świeżego ananasa
- 200 g ciecierzycy w puszce
- 30 ml soku z cytryny
- 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 2 łyżki stołowe syropu z agawy
- świeżo zmielona papryka
Sposób przygotowania:
- Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni i odłóż do oddzielnego pojemnika. Na tej samej patelni rozgrzej olej i usmaż fileciki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W międzyczasie przygotuj sałatkę. Wrzuć liście szpinaku do miski, wyczyść owoce i awokado, posiekaj w kostkę i dodaj do sałatki. Pozostaw niektóre kawałki do dekoracji.
- Zrób dressing z soku z cytryny i syropu z agawy. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj dressing do sałatki, a resztą udekoruj talerze.
- Na koniec, dodaj wcześniej przygotowane orzechy, ciecierzycę i podsmażone fileciki. Udekoruj wszystko granatem i pozostałymi kawałkami owoców.
Wesołych i pysznych świąt!