Makaron to jedna z najstarszych potraw na świecie, ale swój dzień obchodzi dopiero 24-ty raz. Światowy Dzień Makaronu możemy celebrować dzięki World Pasta Congress, który odbył się w 1995 roku w Rzymie. W tym roku zachęcamy do wspólnego świętowania wraz z Lubellą i to na dwa zupełnie różne sposoby. Zaraz dowiecie się jakie, a póki co zapiszcie sobie w kalendarzu datę 25 października i celebrujcie Dzień Makaronu co roku!Makaron smakuje wszystkim, niezależnie od wieku, i można go połączyć z praktycznie każdym dodatkiem. To sprawia, że możemy go jeść na okrągło, cały rok, niezależnie od pogody za oknem i to w wielu wersjach – my proponujemy na zimno i na ciepło! Gwarantujemy, że za każdym razem będzie smakował tak samo pysznie.
Przygotowaliśmy TOP 3 zalet makaronowych dań na ciepło i na zimno.
Na ciepło
Po pierwsze makaron na ciepło przede wszystkim doskonale rozgrzewa, dodaje energii i nasyca – gdy za oknami coraz niższa temperatura, nic nie ociepli chłodnego wieczoru jak gorący makaron na talerzu. Po drugie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację – zależnie od naszych preferencji, możemy go połączyć z mięsnym sosem na obiad lub z lekkimi warzywami na kolację. Po trzecie można go zaserwować na mnóstwo różnych sposobów – ugotować go i podać z ulubionymi dodatkami, zapiec w piekarniku w formie zapiekanki czy wykorzystać jako dodatek do zupy. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia!
…i na zimno!
Makaron w wersji na zimno to idealne danie na każdą porę roku – sprawdzi się na talerzu zarówno zimą w formie warzywno-makaronowej sałatki, jak i latem z dodatkiem sezonowych owoców i twarogu. Drugą zaletą jest to, że taka potrawa może pełnić rolę przystawki, lunchu do pracy lub głównej przekąski na imprezie – tym samym nadaje się na wiele okazji i sprawdzi się w każdym towarzystwie. Kto przejdzie obojętnie obok miski z różnorodnymi składnikami przeplatanymi z makaronem? Na pewno będzie sporo dokładek! Jeśli jednak zdarzy się tak, że porcja sałatki z makaronem na zimno zostanie na później – to nic, bo wciąż będzie smakowała tak samo dobrze. I to jest z pewnością trzeci plus takiej potrawy.
Świętujmy wspólnie!
Możliwości jest mnóstwo, zatem niech Światowy Dzień Makaronu będzie okazją do wypróbowania nowych połączeń smakowych – i na ciepło, i na zimno! Przygotujcie ulubione produkty, kilka rodzajów makaronów i połączcie je w pyszne dania. Być może nowopowstałe przysmaki wpiszą się na stałe do Waszego menu? Poniżej dwie podpowiedzi, co możecie ugotować z okazji Światowego Dnia Makaronu z makaronem Lubella.