Składniki
350 g filetu z łososia norweskiego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka miodu
3/4 szklanki bulionu
po szczypcie białego pieprzu
1 ząbek czosnku
3/4 łyżki mąki
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
1/2 łyżki masła
1/2 pęczka koperku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 pęczek szparagów
ryż jaśminowy
Przygotowanie
Filet łososia norweskiego kroimy na 2 porcje. Opłukujemy go i wkładamy do głębokiego talerza, doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sosem sojowym, olejem roślinnym, sokiem z limonki i miodem. Po wymieszaniu, przewracamy na drugą stronę i zostawiamy do zamarynowania na ok. 1,5 godziny. Układamy łososia w żaroodpornym naczyniu i polewamy marynatą. Pieczemy przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.
W garnku gotujemy bulion, w oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą mąkę i śmietankę, następnie wlewamy zawartość miski do garnka, bez przerwy mieszając. Gotujemy na małym ogniu przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Gotujemy jeszcze kilka minut energicznie mieszając. Dodajemy masło, posiekany koperek i sok z cytryny. Po zagotowaniu odstawiamy z ognia. Podajemy z dodatkami np. z ugotowanymi szparagami i ryżem, polane kremowym sosem koperkowym.