Składniki
6 szt ostryg
½ szt cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka natki pietruszki
½ szt papryczki chili
1 cebulka szalotka
2 łyżki startego parmezanu
Pieprz, sól
Przygotowanie
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połówki cytryny oraz szalotkę i drobno posiekaną papryczkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ostrygi otwieramy podważając je nożem i odcinamy mięsień z górnej muszli. Następnie ostrożnie usuwamy mięsień z dolnej muszli, tak aby nie wylać płynu, który się w niej znajduje. Ostrygi skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie polewamy je aromatycznym masłem i posypujemy tartym parmezanem. Zapiekamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku i pieczemy ok. 10 minut.