Bogactwo norweskich wód to nie tylko łosoś norweski, ale też wspaniałe owoce morza: krewetki, ogromne kraby królewskie oraz małże, ostrygi, homary i przegrzebki. Norwegia jest rajem dla każdego, kto lubi spożywać pochodzące z morza dary. Ich historia sięga dalej niż można by się spodziewać, bo już w epoce kamiennej ludzie pierwotni zajadali się przysmakami z morskich głębin. Są niezwykle smaczne i zdrowe, a ich przygotowanie jest prostsze niż myślisz!
Owoce morza, czyli słynne frutti di mare są podstawą diety śródziemnomorskiej. Dzielimy je na kilka rodzajów, pierwszy z nich to mięczaki, czyli: małże, ostrygi, omułki, przegrzebki, sercówki. Drugi rodzaj to skorupiaki takie jak homary, langusty, homarce, kraby i krewetki, ostatni z nich to głowonogi takie jak, np. ośmiornice i kalmary. Najczęściej wyławia je się z dna morza, a odpowiednio przygotowane smakują wybornie. W dodatku, tak jak znakomity łosoś norweski, są niezwykle zdrowe, mają mnóstwo witamin takich jak np. witaminy z grupy B i mikroelementów – jod, selen, fluor, żelazo oraz cynk. Zawierają też dużo białka, więc swobodnie mogą zastąpić mięso w codziennej diecie. Z pewnością słyszeliście o tym, że ryby i owoce morza są świetnym afrodyzjakami, który wzbogaci romantyczną kolację we dwoje. Badania pokazują, że pary które po nie sięgają kochają się o 22% częściej niż te, które spożywają ich bardzo mało lub nie jedzą ich wcale. Morskie mięczaki i skorupiaki, a w szczególności krewetki i ostrygi, zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które biorą udział w syntezie dopaminy, zwanej również hormonem szczęścia.
Poniżej znajdziesz praktyczne porady jak przygotować owoce morza, abyś mógł się cieszyć ich wspaniałym smakiem. Przekonasz się, jak łatwo przyrządzić wyśmienite potrawy z frutti di mare w roli głównej i oczarować rodzinę oraz przyjaciół podczas wspólnych spotkań przy stole. Jeżeli jednak obawiasz się, że Twoje możliwości kulinarne nie są na poziomie MasterChefa, łosoś norweski będzie równie dobrym wyborem.
Krewetka północna
Na świecie żyje ponad 2000 gatunków krewetek w najróżniejszych rozmiarach, od bardzo małych, po naprawdę duże okazy. Krewetka północna, znana również jako pandaletka północna, jest jednym z największych gatunków — może osiągnąć nawet 16 centymetrów długości. Ma charakterystyczny kształt przypominający literę „U” oraz czerwono-białe mięso, które jest ucztą dla podniebienia. Posiada kilka długich, różowych wąsów wystających z miejsca, w którym powinna mieć nos oraz parę, czarnych jak ziarenka pieprzu, umiejscowionych blisko siebie oczu.
Krewetki norweskie są również bardzo pożywne i przyjazne dla środowiska. Zawierają dużo wysokowartościowego białka i są niskokaloryczne. W 100 g obranych krewetek znajdziemy (w zależności od gatunku) od 17 do 22 g białka. Mają znaczne ilości witaminy B12, witaminy B6, niacyny i witaminy E. Są także źródłem selenu, który poprawia odporność organizmu, bierze udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków.
Przygotowanie
Bardzo ważne jest dokładne umycie oczyszczonej krewetki i usunięcie czarnej żyłki biegnącej wzdłuż jej grzbietu. Jeśli chcesz przyrządzić danie z tym morskim przysmakiem warto sięgnąć po przepis bazujący na prostych składnikach, który pozwoli się cieszyć jej wyjątkowym smakiem. Krewetki świetnie sprawdzą się podane w sosie maślano-winnym z dodatkiem czosnku i świeżej natki pietruszki lub w pomidorach jako dodatek do różnego rodzaju makaronów. Jeśli gotujemy, smażymy czy grillujemy krewetki, pamiętajmy, by robić to krótko – tylko do momentu, aż krewetka zmieni kolor na różowy, inaczej stanie się twarda i gumowata. Odpowiednie przyrządzenie zagwarantuje, że poznamy wspaniały smak tych skorupiaków.
Czy wiedziałeś, że…
Seksualność krewetek jest delikatnie mówiąc płynna. Są one tzw. selektywną hermafrodytą, co oznacza, że w pewnym momencie swojego życia zmienia płeć. Może to brzmieć dość niezwykle, ale zmiana płci jest praktykowana przez wiele ryb i roślin od milionów lat, a w samym oceanie istnieje około 500 znanych gatunków hermafrodytów.
Homarzec
Nazywany inaczej langustynką to osobliwy skorupiak, które żyje głeboko pod powierzchnią, na ciemnym dnie oceanu. Leży w samotnie w głębi swojej nory, do której nie docierają promienie słońca i czeka, aż zapadnie zmrok. Kiedy już zdecyduje się opuścić dom, by zdobyć pożywienie, pochłania wszystko, co znajdzie na swojej drodze: małże, mięczaki, skorupiaki i inne morskie stworzenia.
Homarzec bogaty jest w selen, odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i zwiększający odporności organizmu. Zawiera również jod, który pomaga regulować metabolizm, odgrywając kluczową rolę w rozwoju układu nerwowego. Jak większość owoców morza, zawiera duże ilości białka i witaminy B12, które przyczyniają się do utrzymania mięśni w doskonałym stanie.
Przygotowanie
Homarzec ma słodki, łagodny smak, a jego mięso jest jędrne i białe. Fragmenty pochodzące ze szczypiec, głowy i ogona są wyśmienite. Można je grillować, gotować na parze, smażyć na patelni. Idealnie komponuje się z innymi skorupiakami, takimi jak krewetki czy krab królewski, zarówno w daniach jednogarnkowych, jak i w zupach. Można go również podawać grillowanego z przegrzebkami, jako sałatkę na ciepło, z małżami, jako dodatek do spaghetti lub pieczonego z czosnkiem, cytryną i świeżymi ziołami. Nie mniej wybornie smakuje podsmażony z czosnkiem, cebulą i białym winem. A jeśli chcesz przygotować danie na szybko, wystarczy, że przekroisz go na pół i wrzucisz na grill skorupą skierowaną do dołu. Dodaj kilka kropli dobrej oliwy, szczyptę soli i gotowe.
Czy wiesz, że…
Ten zagadkowy skorupiak jest zmuszony pozostawać w ciemności, ponieważ jego oczy są wyjątkowo wrażliwe na światło. Pozwala mu to z powodzeniem żyć i polować, gdy jest ciemno. Natomiast kiedy homarzec zobaczy choćby światła strumień, ślepnie.
Omułek jadalny
Jeśli wybierzesz się popływać w dowolnym miejscu wzdłuż wybrzeża Norwegii, twoim oczom może ukazać się kilka skupisk drobnych, przypominających skałę mięczaków. Jest również szansa, że możesz ich nawet nie zauważyć, gdyż omułki nazywane też mulami są tak częstym zjawiskiem, że większość ludzi zwyczajnie nie zwraca na nie uwagi. Gdy jednak przyjrzymy się bliżej omułkowi, docenimy jego wspaniały smak i wartości odżywcze.
Omułki bogate są w białko, kwasy omega-3, żelazo i witaminę B12. Dzięki temu zwiększają odporność, działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy i poprawiają nasze samopoczucie. Dodatkowo znajdziemy w nich znaczne pokłady selenu, który wpływa na regulację układu immunologicznego, poprawia odporność organizmu i bierze udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków.
Przygotowanie
Wewnątrz muszli omułka znajduje się wyraźnie, ciemnopomarańczowe mięso. Jest ono delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i można je serwować na rozmawite sposoby. Smakuje świetnie zarówno w pomidorowym jak i maślanym sosie z odrobiną czosnku , podany z chrupiącą bagietką. Doskonale sprawdzi się też jako dodatek do makaronu, paelli i zupy bouillabaisse. Jeśli zaś chcemy przygotować bardziej wykwintne danie, należy ugotować omułki w sosie z białego wina, śmietany i drobno posiekanej szalotki.
Czy wiesz, że…
Hodowle omułków to jeden z najbardziej przyjaznych dla środowiska i zrównoważonych sposobów produkcji żywności? Nie trzeba dostarczać im pożywienia, ponieważ żywią się fitoplanktonem i innymi organicznymi cząsteczkami, które występują w wodzie. Zatem nie tylko zapewniają sobie pożywienie, ale działają również jako naturalny filtr wody.
Przegrzebek
Możesz nie znać jego nazwy, ale przegrzebka, zwanego również przegrzebkiem wielkim z pewnością rozpoznasz, gdy tylko go zobaczysz. Nie bez powodu jest głównym elementem znanego dzieła sztuki „Narodziny Wenus” Sandro Botticellego.
Norweski przegrzebek to doskonały przysmak zbierany ręcznie w Norwegii. Ten ekskluzywny i smakowity mięczak zbierany jest przez nurków wyłącznie przy użyciu rąk. Dzięki temu jest jednym z najbardziej przyjaznych dla środowiska owoców morza na świecie. Jego mięsista i jędrna konsystencja jest idealna również dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w świecie smakoszy mięczaków.
Jedzenie tych pysznych skorupiaków wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Ich mięso składa się głównie z wysoko wartościowego białka i zdrowych kwasów tłuzczowych omega-3. Są również bogate w witaminę B12 i cynk, które są niezbędne dla zdrowia mózgu.
Przygotowanie
Przegrzebki najlepiej podwać z aromatycznymi ziołami i przyprawami, a także sporymi ilościami czosnku, chili i imbiru. Najpopularniejsze metody przyrządzania tego przysmaku to gotowanie na parze i smażenie. Prawdziwi miłośnicy owoców morza zachęcają również do tego, aby spróbować go zjeść na surowo.
Czy wiesz, że…
W Europie Środkowej przegrzebek od dawna uważany jest za symbol płodności. Zresztą bardzo słusznie, ponieważ jest on samozapładniającą się hermafrodytą, która może rozmnażać się samodzielnie. Co ciekawe – przegrzebek zachowuje swoją dwupłciowość, podczas gdy inne gatunki mięczaków morskich zmieniają płeć.
Homar europejski
Nikogo nie trzeba zapewniać o wspaniałym smaku homara — już sama jego nazwa kojarzy się z luksusem i ekstrawagancją. Jego szczypce i brzuch zawierają doskonałej jakości mięso — jędrne, ale delikatne, pełne smaku, ale nie przytłaczające, cała reszta jest równie doskonała. Jedynym wyjątkiem są jelita, których lepiej nie ruszać.
Homar europejski jest niewątpliwie ekskluzywnym przysmakiem, przy czym jednocześnie jest bardzo zdrowy. Zawiera duże ilości białka, witaminę B12, selen oraz jod, dzięki czemu utrzymuje w dobrej kondycji nasze mięśnie, nerwy i układ krwionośny.
Przygotowanie
Homar, będąc tak cenionym skorupiakiem serwowany jest zawsze w roli głównej dania. Gotuje się go i je w czystej postaci, można dodać tylko niewielką ilość przypraw. Można podawać go z dodatkami. Posiłek składający się jedynie z homara byłby dość kosztownym sposobem na wypełnienie żołądka, dlatego można podawać go z dodatkami w postaci pieczonych warzyw lub lekkiej sałatki.
Czy wiesz, że…
Homar z natury wcale nie jest czerwony. Intensywna czerwona barwa, która kojarzona jest z homarem, pojawia się dopiero po ugotowaniu. W rzeczywistości jest granatowy, a nawet prawie czarny. Ta mroczna istota ukrywa się w jaskini na dnie skalistego oceanu, tylko po to, aby wynurzyć się w nocy w poszukiwaniu swojej zdobyczy.
Jeśli jednak wciąż trudno jest Ci się przekonać do owoców morza, gdyż mogą się wydawać zbyt egzotyczne dla Ciebie i Twojej rodziny, postaw na łososia norweskiego, który uwielbiany jest zarówno przez dorosłych jak i dzieci.