Kształt i kolor potraw wpływają na ich odbiór, w tym na wrażenia smakowe. Efektowny wygląd posiłków nie musi być domeną profesjonalnych kucharzy. Do ich uzyskania wystarczą ryże marki Britta oraz odrobina fantazji. Smak, wysoka jakość, oryginalne barwy i sposób podania ryży marki Britta zaskoczą domowników oraz gości.
Urozmaicenie posiłków jest możliwe nie tylko dzięki odpowiedniemu doborowi składników, ale także ich kolorystyki. Do kolorystycznego komponowania potraw można wykorzystać naturalne barwy ryżu: śnieżnobiały Ryż Basmati, Ryż Brązowy, czarno-brązowy Ryż Dziki od Britty. W celu uzyskania oryginalnych barw można użyć barwników spożywczych, które pozwolą uzyskać mocne, nasycone kolory. Polecamy jednak barwienie ryżu za pomocą naturalnych składników.
Do barwienia ryżu idealnie sprawdzi się Ryż Biały marki Britta. Odcień żółty uzyska dzięki kurkumie lub curry. Zieloną barwę nada mu zmiksowana pietruszka lub przetarty szpinak. Aby uzyskać czerwony ryż należy podczas gotowania dodać do niego czerwone buraki. Za pomocą soku pomidorowego można nadać różowo-pomarańczową barwę. Kolor fioletowy ryż otrzymuje w wyniku gotowania z poszatkowaną czerwoną kapustą. Po dodaniu kilku kropel octu lub cytryny barwa traci na intensywności i uzyskuje się kolor lila. Za pomocą naturalnych składników można także nadać ryżowi niebieski kolor – z wykorzystaniem czarnych jagód. Jeżeli procesowi barwienia poddawany jest Ryż Biały w torebkach, to w celu uzyskania jednolitego koloru, podczas gotowania należy łyżką uciskać ryż.
Potrawy na bazie ryżu mogą zachwycać, m.in. sposobem podania. Z ryżu można uformować małe kuleczki, kopczyki, kwiatki, piramidki itp. W tym celu idealnie sprawdzi się Ryż Brązowy marki Britta, który po ugotowaniu jest lekko kleisty. Oryginalny kształt pozwolą mu nadać ranty, łyżki oraz łopatki do ryżu. Do formowania ugotowanego Ryżu Brązowego można wykorzystać łyżkę do lodów, foremki do muffinek, miseczki, filiżanki i inne naczynia, które każdy znajdzie w swojej szafce kuchennej.
Zapiekanki lub sałatki najlepiej przygotowywać z ryżu, który się nie skleja i nie rozgotowuje. Doskonale sprawdzi się Ryż Basmati marki Britta, który po ugotowaniu pozostaje puszysty, a jego ziarna są wyraźnie oddzielone. Do dań składających się z ryżu o kilku kolorach warto zaopatrzyć się w pierścienie do formowania potraw. Praktyczne i proste w użyciu pierścienie umożliwiają uzyskanie efektownych, kolorowych warstw ryżu. Doznania wzrokowe można wzmocnić także dzięki garnirowaniu ryżu. Potrawy ryżowe można dekorować pietruszką, groszkiem, marchewką, a także żurawiną, posiekanymi orzechami, skórką cytrynową lub pomarańczową.
Producent: Sawex Foods Sp. z o.o.
Kształt i kolor potraw wpływają na ich odbiór, w tym na wrażenia smakowe. Efektowny wygląd posiłków nie musi być domeną profesjonalnych kucharzy. Do ich uzyskania wystarczą ryże marki Britta oraz odrobina fantazji. Smak, wysoka jakość, oryginalne barwy i sposób podania ryży marki Britta zaskoczą domowników oraz gości.
Urozmaicenie posiłków jest możliwe nie tylko dzięki odpowiedniemu doborowi składników, ale także ich kolorystyki. Do kolorystycznego komponowania potraw można wykorzystać naturalne barwy ryżu: śnieżnobiały Ryż Basmati, Ryż Brązowy, czarno-brązowy Ryż Dziki od Britty. W celu uzyskania oryginalnych barw można użyć barwników spożywczych, które pozwolą uzyskać mocne, nasycone kolory. Polecamy jednak barwienie ryżu za pomocą naturalnych składników.
Do barwienia ryżu idealnie sprawdzi się Ryż Biały marki Britta. Odcień żółty uzyska dzięki kurkumie lub curry. Zieloną barwę nada mu zmiksowana pietruszka lub przetarty szpinak. Aby uzyskać czerwony ryż należy podczas gotowania dodać do niego czerwone buraki. Za pomocą soku pomidorowego można nadać różowo-pomarańczową barwę. Kolor fioletowy ryż otrzymuje w wyniku gotowania z poszatkowaną czerwoną kapustą. Po dodaniu kilku kropel octu lub cytryny barwa traci na intensywności i uzyskuje się kolor lila. Za pomocą naturalnych składników można także nadać ryżowi niebieski kolor – z wykorzystaniem czarnych jagód. Jeżeli procesowi barwienia poddawany jest Ryż Biały w torebkach, to w celu uzyskania jednolitego koloru, podczas gotowania należy łyżką uciskać ryż.
Potrawy na bazie ryżu mogą zachwycać, m.in. sposobem podania. Z ryżu można uformować małe kuleczki, kopczyki, kwiatki, piramidki itp. W tym celu idealnie sprawdzi się Ryż Brązowy marki Britta, który po ugotowaniu jest lekko kleisty. Oryginalny kształt pozwolą mu nadać ranty, łyżki oraz łopatki do ryżu. Do formowania ugotowanego Ryżu Brązowego można wykorzystać łyżkę do lodów, foremki do muffinek, miseczki, filiżanki i inne naczynia, które każdy znajdzie w swojej szafce kuchennej.
Zapiekanki lub sałatki najlepiej przygotowywać z ryżu, który się nie skleja i nie rozgotowuje. Doskonale sprawdzi się Ryż Basmati marki Britta, który po ugotowaniu pozostaje puszysty, a jego ziarna są wyraźnie oddzielone. Do dań składających się z ryżu o kilku kolorach warto zaopatrzyć się w pierścienie do formowania potraw. Praktyczne i proste w użyciu pierścienie umożliwiają uzyskanie efektownych, kolorowych warstw ryżu. Doznania wzrokowe można wzmocnić także dzięki garnirowaniu ryżu. Potrawy ryżowe można dekorować pietruszką, groszkiem, marchewką, a także żurawiną, posiekanymi orzechami, skórką cytrynową lub pomarańczową.
Producent: Sawex Foods Sp. z o.o.