Według Instytutu Żywności i Żywienia aż 14 proc. jedenastolatków zmaga się z otyłością. Michael Moss dziennikarz śledczy New York Timesa, zdobywca Nagrody Pulitzera, przedstawia zdumiewającą historię rozwoju branży wysoko przetworzonej żywności oraz jej udział w rosnącej epidemii otyłości. Jak temu zapobiec?
Według autora książki Cukier, sól, tłuszcz za epidemie otyłości odpowiadają koncerny spożywcze, których specjaliści opracowujący wysoko przetworzone produkty żywnościowe mówią o swojej pracy, jako o „inżynierii żywności”, gdyż wymaga ona gigantycznej ilości badań laboratoryjnych oraz zaawansowanej matematyki.
Opisuje on triki koncernów spożywczych, które mają nas skłonić do konsumpcji ich produktów. Zwraca uwagę, że dzieci są szczególnie narażone na działania gigantów spożywczych, którzy prześcigają się w produkcji coraz to bardziej chrupiących chipsów, które smakują lepiej. Czy też uciekają się do tzw. „zanikającej gęstości kalorycznej”, którego uosobieniem są np. chrupki.
Rodzice często nie zdają sobie sprawy z niebezpieczeństw, jakie czyhają na ich pociechy ze strony branży spożywczej. Nieświadomi podają swoim dzieciom słodkie płatki śniadaniowe czy soki owocowe, przekonani, że podają im zdrowe produkty. Tymczasem dowiadujemy się, ze brak w nich wartości odżywczych tylko sam cukier i składniki chemiczne wywołujące m.in. alergie.
Przeczytaj, a zaczniesz patrzeć na tabele wartości odżywczych zupełnie innym wzrokiem…
O autorze:
Michael Moss w 2010 roku otrzymał Nagrodę Pulitzera w kategorii „Dziennikarstwo śledcze”; znalazł się też wśród nominowanych do tej nagrody w latach 1999 i 2006. Moss jest także zdobywcą nagrody Geralda Loeba oraz wyróżnienia Overseas Press Club. Przed rozpoczęciem pracy w „New York Timesie”, był reporterem „Wall Street Journal”, „Newsday” i „Atlanta Journal-Constitution”. Mieszka na Brooklynie z żoną i dwoma synami.
Michael Moss, Cukier, sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze,
liczba stron: 456, cena: 44,90 zł, ISBN: 9788375793000
Według Instytutu Żywności i Żywienia aż 14 proc. jedenastolatków zmaga się z otyłością. Michael Moss dziennikarz śledczy New York Timesa, zdobywca Nagrody Pulitzera, przedstawia zdumiewającą historię rozwoju branży wysoko przetworzonej żywności oraz jej udział w rosnącej epidemii otyłości. Jak temu zapobiec?
Według autora książki Cukier, sól, tłuszcz za epidemie otyłości odpowiadają koncerny spożywcze, których specjaliści opracowujący wysoko przetworzone produkty żywnościowe mówią o swojej pracy, jako o „inżynierii żywności”, gdyż wymaga ona gigantycznej ilości badań laboratoryjnych oraz zaawansowanej matematyki.
Opisuje on triki koncernów spożywczych, które mają nas skłonić do konsumpcji ich produktów. Zwraca uwagę, że dzieci są szczególnie narażone na działania gigantów spożywczych, którzy prześcigają się w produkcji coraz to bardziej chrupiących chipsów, które smakują lepiej. Czy też uciekają się do tzw. „zanikającej gęstości kalorycznej”, którego uosobieniem są np. chrupki.
Rodzice często nie zdają sobie sprawy z niebezpieczeństw, jakie czyhają na ich pociechy ze strony branży spożywczej. Nieświadomi podają swoim dzieciom słodkie płatki śniadaniowe czy soki owocowe, przekonani, że podają im zdrowe produkty. Tymczasem dowiadujemy się, ze brak w nich wartości odżywczych tylko sam cukier i składniki chemiczne wywołujące m.in. alergie.
Przeczytaj, a zaczniesz patrzeć na tabele wartości odżywczych zupełnie innym wzrokiem…
O autorze:
Michael Moss w 2010 roku otrzymał Nagrodę Pulitzera w kategorii „Dziennikarstwo śledcze”; znalazł się też wśród nominowanych do tej nagrody w latach 1999 i 2006. Moss jest także zdobywcą nagrody Geralda Loeba oraz wyróżnienia Overseas Press Club. Przed rozpoczęciem pracy w „New York Timesie”, był reporterem „Wall Street Journal”, „Newsday” i „Atlanta Journal-Constitution”. Mieszka na Brooklynie z żoną i dwoma synami.
Michael Moss, Cukier, sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze,
liczba stron: 456, cena: 44,90 zł, ISBN: 9788375793000