Zbliżająca się wiosna to czas, gdy za oknem temperatura coraz bardziej wzrasta i pozbywamy się kolejnych warstw ubrań. Często następuje to zbyt szybko co doprowadza do osłabienia organizmu i infekcji. Dlatego w okresie przejściowym szczególnie należy zadbać o swoje zdrowie, na przykład wzbogacając dietę o wartościowe posiłki składające się z ryb i owoców morza z Norwegii lub stosując odpowiednią suplementację tranem, który od wielu lat znany jest ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych.
Historia tranu
Norwegowie zajmują się produkcją i eksportem oleju z wątroby dorsza atlantyckiego już od ponad 1000 lat, natomiast pierwsze teorie na temat jego prozdrowotnych wartości pojawiły się
w 1645 roku. Norweski farmaceuta Peter Joachim Möller przeprowadził badania, które potwierdziły, że tran posiada witaminy oraz kwasy korzystane dla kondycji psychofizycznej człowieka. Dzięki obserwacji ludzi mieszkających wzdłuż zachodniego wybrzeża Norwegii, zauważył, że Norwegowie, którzy regularnie spożywali olej z wątroby dorsza chorowali niezwykle rzadko. Dlatego wykorzystał technologię, aby umożliwić ludziom szeroki dostęp do tranu i zaczął produkować go w niższej cenie, o lepszym smaku, a co najważniejsze w bardziej klarownej postaci.
Tran – źródło odporności
Prawdziwy tran pozyskiwany jest z oleju wątroby dorsza atlantyckiego, który na co dzień żyje
w zimnych wodach Norwegii, a nie – jak się powszechnie przyjęło uważać – z oleju z wątroby rekina. Zazwyczaj zaleca się spożywanie tego preparatu w okresie jesienno-zimowym, jednak przyjmowany w odpowiednich dawkach również wiosną wpływa korzystnie nie tylko na układ odpornościowy, ale także na układ nerwowy oraz krwionośny. Tran jest bogaty między innymi
w witaminę D, która wspomaga zdrowe i mocne kości[1], oraz witaminę A, która odpowiada za dobry wzrok, właściwą pracę mózgu i zdrowo wyglądającą skórę[2]. Zawiera również cenne kwasy
omega-3, które m.in. zmniejszają stany zapalne w stawach i chronią przed ich uszkodzeniem[3].
Sekret zdrowotności Norwegów
Według raportu WHO z 2018 roku tradycyjna dieta Skandynawów spełnia kryteria jednej
z najzdrowszych diet na świecie. Głównie ze względu na sposób żywienia, który bazuje na podstawowych, dostępnych w Norwegii produktach, czyli między innymi rybach i owocach morza, które są naturalnym zasobem tego kraju. Zgodnie z zaleceniami specjalistów ds. żywienia przynajmniej 2 posiłki w tygodniu powinny składać się z ryb i owoców morza. I choć Polska jest największym importerem ryb i owoców morza z Norwegii to niestety wśród Polaków osoby w wieku 35-65 lat spożywają jedynie 37% zalecanej dawki ryb, a młodsza część naszej populacji w wieku 18-34 lat niewiele więcej, bo 40%. Uzupełnienie diety o tran pozwala w naturalny sposób rekompensować niedobory witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3
i omega-6.
Zbliżająca się wiosna oraz okres panujących infekcji to dobry moment, aby jeszcze bardziej zadbać o swoje zdrowie. W szczególności powinny zwrócić na to uwagę osoby o obniżonej odporności,
np. seniorzy oraz dzieci. I choć zaleca się suplementację witamin głównie w okresach przejściowych to zażywanie tranu w odpowiednich dawkach również wiosną pozwala wzmocnić organizm i skuteczniej przeciwdziałać chorobom.
[1] S. Christakos, P. Dhawan, A. Porta, LJ. Mady, T. Seth, Vitamin D and intestinal calcium absorption, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21664413
[2] S. Mukherjee, A. Date, V. Patravale, H. Ch. Korting, A. Roeder, G. Weindl, Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/
[3] J. Gruenwald, HJ. Graubaum, A. Harde, Effect of cod liver oil on symptoms of rheumatoid arthritis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12069368