Jesień to pora roku, w której szczególnie musimy zadbać odporność. Jedną z najlepszych, naturalnych metod jest niewątpliwie spożywanie warzyw i owoców, które dostarczą nam niezliczonej ilości witamin i składników odżywczych, chroniących przed przeziębieniem oraz innymi chorobami, a także pomagających w budowaniu odporności. Zapraszamy na przegląd dostępnych w sklepach o tej porze roku warzyw i owoców, których spożywanie pomoże nam uodpornić się jesienią.
To, że warzywa i owoce są naturalnymi „lekarstwami”, które pomagają nam w walce z jesiennymi przeziębieniami i innymi chorobami, a także w budowaniu naszej odporności wiadomo nie od dziś. Zawierają one szereg witamin, związków odżywczych, fitoskładników, mikro i makro-elementów zbawiennych dla naszego zdrowia.
Najszybszym i najlepszym sposobem na dostarczenie do organizmu wszystkich witamin i wartości odżywczych jest przygotowanie świeżo wyciskanego soku z owoców, ponieważ już w 15 minut od spożycia takiego soku, do naszego organizmu dostarczane są wszystkie zawarte w nim wartości odżywcze. Co istotne w przypadku zjedzonych na surowo warzyw i owoców przyswajamy tylko 17% ich składników odżywczych, natomiast przy wypiciu szklanki soku jest to aż 75%. Wchłanialność jest więc około 5 razy większa. Zalet takiego świeżo wyciskanego soku jest bardzo dużo. Warto zaznaczyć, że najlepsze będzie tłoczenie soku na zimno w wolnoobrotowych wyciskarkach – taki napój, w przeciwieństwie do tego ze zwykłej sokowirówki będzie jednolity i gęsty oraz nie straci zawartych w owocach i warzywach witamin i minerałów – mówi Robert Zimnoch dystrybutor Kuvings w Polsce.
Składnikiem numer 1 przy budowaniu odporności jest witamina C (inaczej kwas askorbinowy), która zmniejsza ryzyko przeziębienia, a także zachorowania na grypę. Oto kilka przykładów owoców dostępnych jesienią w naszych sklepach, bogatych w tę witaminę:
POMARAŃCZA I SPÓŁKA – CZYLI OWOCE CYTRUSOWE
Przepis na sok z owoców cytrusowych z dodatkiem jarmużu
– ½ cytryny
– 1 pomarańcza
– garść jarmużu
– jedno jabłko
– jeden ogórek zielony
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków
KIWI – IDEALNE NA PRZEZIĘBIENIE
Kiwi jest bardzo niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o profilaktykę wszelkich dolegliwości związanych z grypą i przeziębieniem. W swoim składzie oprócz witaminy C posiada również witaminy z grupy B, witaminę A oraz E. Dodatkowo w kiwi znajdziemy składniki odżywcze takie jak: wapń, potas, magnez, żelazo, krzem. Jedzenie tych owoców pomaga w złagodzeniu objawów przeziębienia i grypy takich jak kaszel czy ból gardła.
Przepis na sok z kiwi z dodatkiem szpinaku:
– 2 owoce kiwi
– ½ pomarańcza
– garść szpinaku
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków
ANANAS – PRZYDATNY W WALCE Z KASZLEM
Ananas to kolejny z owoców, o których rzadko myślimy w kategoriach prozdrowotnych, a to błąd! W ananasach znajdziemy bardzo dużą ilość witaminy C, a dodatkowo bromelię, enzym o działaniu przeciwzapalnym ale też przeciwobrzękowym – pomagającym w leczeniu kaszlu. Ananas to także skarbnica witamin: B i PP oraz manganu, jodu, miedzi , żelaza i potasu. Dodatkowo w ananasie znajduje się sporo błonnika pomagającego w trawieniu.
Przepis na sok ananasowy z dodatkiem imbiru:
– ½ ananasa
– ¼ cytryny
– 1 cząstka imbiru
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków
WARZYWA BUDUJĄCE ODPORNOŚĆ
Dobrym sposobem na „przemycenie” zawartych w dostępnych jesienią warzywach substancji odżywczych są pyszne zupy krem.
Warto zwrócić uwagę by blender, którego użyjemy do przygotowania zupy, był produktem najwyższej jakości, tak byśmy mogli w nim w łatwy sposób przygotować smaczny i pożywny posiłek. Należy także zwrócić uwagę na moc takiego sprzętu, jego funkcjonalność oraz budowę. Przykładowo zupy krem przygotowywane w blenderach wyposażonych w śmigło zamiast ostrza, są znacznie gładsze i bardziej jednolite, ponieważ śmigło rozbija, a nie tnie poszczególne składniki. Niektóre blendery posiadają także funkcję jednoczesnego podgrzewania zblendowanej zupy, dzięki czemu przygotowanie pysznego, rozgrzewającego, warzywnego kremu jest dużo szybsze, a także zdrowsze, bo nie przegotowujemy zupy, a podgrzewamy ją do temperatury np. 65 stopni i mamy tzw zupę ‘raw’, w której zachowane są wszystkie składniki odżywcze warzyw – zwraca uwagę Lidia Lalak przedstawiciel dystrybutora marki Blendtec.
Przepis na rozgrzewającą zupę krem z dyni:
– ¼ dyni
– 2 marchewki
– ½ cebuli
– 1,5 szklanki bulionu
– pieprz, sól, tymianek
Marchewkę, dynię i cebulę piecz przez 30 minut. Po upieczeniu wrzuć do Bendera razem z bulionem i przyprawami i zblenduj używając programu „gorąca zupa”.