W ramach wystawy Textifood Wydawnictwo Dwie Siostry i Instytut Francuski zapraszają serdecznie na premierę „NATURALNIE” – pierwszej w Polsce książki kulinarnej Alaina Ducasse’a, najsłynniejszego kucharza świata!
Alain Ducasse to ikona francuskiej kuchni. O jego klasie świadczą prestiżowe wyróżnienia – trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż dwadzieścia jeden. Propaguje gotowanie naturalne i odpowiedzialne. „Dziś – mówi – gdy pleni się marnotrawstwo i króluje hodowla przemysłowa, narzuca mi się kuchnia zwrócona ku naturze. Zdrowa, z zasadami, prawdziwa, sezonowa, zaangażowana…”.
Alain Ducasse jest idolem wielu kucharzy na świecie, nadszedł czas, by przedstawić go polskim czytelnikom.
Zapraszamy 17 listopada o 18:00 do Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie na rozmowę o autorze, jego gotowaniu i o książce „NATURALNIE”, którą poprowadzi Łukasz Modelski, dziennikarz kulinarny, gospodarz audycji „Droga przez mąkę” w radiowej Dwójce.
Porozmawia on z Dawidem Balaną – szefem kuchni restauracji Kieliszki na Próżnej i Małgorzatą Mintą – dziennikarką i blogerką kulinarną.
Dawid Balana, jedyny Polak, który skończył prestiżową szkołę gotowania Alain Ducasse Education (i to z najlepszym wynikiem w historii!) opowie o specyfice pracy w restauracjach Alaina Ducasse’a i zdradzi tajniki jego kuchni. Wyjawi też, jak dania zebrane w książce „NATURALNIE” przyrządza się w warunkach restauracyjnych i które sztuczki szefów kuchni mogą przydać się każdemu z nas.
Małgorzata Minta, która podjęła się gruntownego przetestowania książki „NATURALNIE” we własnej kuchni, opowie o swoich doświadczeniach w przyrządzaniu zawartych w niej dań oraz o specyfice książki na tle rynku wydawnictw kulinarnych.
Wieczór umili nam poczęstunek przygotowany na podstawie dań z książki przez duet „Pod Przykrywką” i symboliczna lampka francuskiego wina ufundowanego przez restaurację Kieliszki na Próżnej.
W czasie spotkania książka „NATURALNIE” będzie dostępna w specjalnej rabatowej cenie.
Zapraszamy! WSTĘP WOLNY!
Pałac Kultury i Nauki w Warszawie, Sala Skłodowskiej, 4. piętro
czwartek, 17 listopada, godz. 18:00