Popołudnie w Belgii, bez wyjazdu z Warszawy? O tym, że nie trzeba pokonywać prawie 1500 kilometrów, by spędzić czas poznając bogatą kulturę tego kraju będzie można przekonać się 24 października, w godzinach 13.00-20.30. w warszawskiej restauracji Rewers. W ramach 17. Dni Belgijskich uczestnicy poznają codzienne życie mieszkańców Belgii, skosztują narodowych specjałów i wsłuchają się w brzmienie saksofonowych dźwięków. Wstęp jest bezpłatny.
Już w sobotę 24 października, w restauracji Rewers mieszczącej się w budynku Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego będzie można na kilka godzin przenieść się do krainy znanej m.in. z czekolady, komiksów i diamentów. W niezwykłą podróż wybiorą się uczestnicy Belgijskiego Popołudnia, obfitującego w bezpłatne wydarzenia, pozwalające poznać bogatą kulturę tego kraju.
Smerfna pomoc
Belgijskie Popołudnie rozpocznie akcja charytatywna „Uszyj Smerfnego Jasia”. W trakcie jej trwania (godz. 13.00-18.30), uczestnicy pod czujnym okiem instruktorów, z dostępem do maszyn i materiałów, stworzą kolorowe poszewki z motywem Smerfów. Uszyte wspólnie z inicjatorką akcji – Natalią Bielawską jasie, zostaną przekazane małym pacjentom Szpitala Pediatrycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Warsztaty komiksu
Nie bez powodu Belgia nazywana jest stolicą komiksu. To właśnie z tego kraju pochodzą popularni rysownicy, którzy stworzyli Tintina, Lucky Luke’ a czy Smerfy. Podczas Belgijskiego Popołudnia nie zabraknie więc wydarzenia poświęconego rysunkowym historyjkom (godz.13.30). Dla ich miłośników gratką będzie spotkanie z Franckiem Pezzą – Delegatem Walonii – Brukseli w Warszawie, który opowie o znaczeniu komiksów w kulturze Belgii. Ponadto każdy będzie mógł wziąć udział w warsztatach, sprawdzić swoje umiejętności rysunkowe i stworzyć pierwszy komiks.
Smaki Belgii
Wyśmienita czekolada, doskonałe piwo, tradycyjne małże i frytki to nie jedyne specjalności tamtejszej kuchni. Dzięki pokazowi w wykonaniu adeptów byłego kucharza belgijskiej rodziny królewskiej, twórcy Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce – Jeana Bosa (godz. 15.00) będzie można dowiedzieć się, jakie przysmaki królują w kuchni molekularnej. Szefowie kuchni stworzą potrawy, które podczas degustacji zachwycą najbardziej wymagające kubki smakowe.
Belgia na co dzień
Dlaczego Belgowie rodzą się z cegłą w brzuchu? Z jakiego powodu nie ma belgijskiego języka, a obywatelstwo belgijskie to tylko kwestia administracyjna? Na te i inne nurtujące pytania dotyczące codziennego życia mieszkańców Belgii odpowiedzą podczas spotkania (godz. 17.00) autor książki „Belgijska melancholia. Belgia dla nieprzekonanych” – Marek Orzechowski oraz były ambasador Polski w Belgii – Sławomir Czarlewski.
Nie zabraknie również atrakcji dla melomanów. Idealnym zakończeniem popołudnia będzie koncert obfitujący w belgijskie aranżacje na saksofon (godz.19.00), w wykonaniu Morpheus Saxophone Quartet.
Program Belgijskiego Popołudnia
Uszyj Smerfnego Jasia – godz. 13.00
Warsztaty Komiksu – godz. 13.30
Spotkanie z Franckiem Pezzą – godz. 13.30
Pokaz Kuchni Molekularnej – godz. 15.00
Spotkanie z Markiem Orzechowskim i Sławomirem Czarlewskim – godz. 17.00
Koncert Saksofonowy – godz. 19.00