Już wkrótce (prawdopodobnie na początku kwietnia) nastąpi w Warszawie otwarcie Hali Bakalarskiej Asian Street Food. To będzie – jak zapewniają inwestorzy – zupełnie nowe miejsce na gastronomicznej mapie kraju.
„Street food” to dosłownie „żywność z ulicy”. Wszyscy pamiętamy z wczesnych lat 90. XX w. budki z zapiekankami, hot dogami, hamburgerami, które zawsze miały klientów, nawet gdy stały jedna przy drugiej . Okres fast foodów można nazwać prapoczątkiem idei street food. Jest to jednak zupełnie nowa propozycja na spędzanie czasu z rodziną lub przyjaciółmi, dzięki której nie tylko dobrze zjecie i zrelaksujecie się, ale przede wszystkim odkryjecie bogactwo smaków kuchni orientalnej. Charakteryzuje się porzuceniem standaryzacji właściwej niezdrowym fast foodom.
Street food to inaczej „dania z lokalnych specjałów, świeżych składników charakterystycznych dla regionu”. Na ogromnej powierzchni 1400 m² zapraszać do konsumpcji będzie aż szesnaście restauracji z kuchnią chińską, wietnamską, japońską, koreańską, tajską i indyjską. Serwowane będą dania typowo lunchowe, przekąski, desery, napoje, także te alkoholowe. Składniki importowane będą z Azji. Należy podkreślić, że menu znacznie będzie przekraczać znane już Polakom smaki z budek chińskich czy wietnamskich, które spotkać można na ulicach Warszawy.
W założeniu Hala Bakalarska będzie także miejscem rozrywki. W weekendy odbywać się będą na przykład festiwale tematyczne. W hali zaopatrzymy się też w przyprawy azjatyckie w klimatycznych sklepikach. Panie będą mogły skorzystać z salonów kosmetycznych oraz fryzjerskich.
Z niecierpliwością czekamy zatem na ostatnie odbiory i wyznaczenie daty oficjalnego otwarcia!
Informacje i zdjęcie ze strony https://halabakalarska.pl/