Wiele z popularnych produktów żywnościowych dla dzieci zawiera zbyt dużo witamin i minerałów – wynika z badań Enviromental Working Group(EWG).
Duży talerz płatków z mlekiem jest świetnym pomysłem na rozpoczęcie dnia. Śniadaniowe przysmaki zawierają składniki, które pomagają dziecku być silnym i zdrowym. Okazuje się jednak, że niektóre z nich mieszczą w sobie zbyt dużą ilość witamin i minerałów. Jak donosi EWG, taki stan rzeczy może bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Producenci żywności dla dzieci na każdym kroku podkreślają, że ich produkty są bogate w witaminy i minerały. To niezły chwyt reklamowy, zwłaszcza że coraz więcej rodzin przywiązuje wagę do tego, by jeść zdrowo.
EWG przebadało 1556 rodzajów płatków śniadaniowych i 1025 odmian batoników zbożowych. Znalazło w nich ogromne ilości witamin A, niacyny oraz cynku. Z grupy testowanych produktów 114 rodzajów płatków zawierało o 30% więcej wspomnianych składników niż jest to zalecane. 27 odmian batoników miało ich aż o 50% za dużo. Wynika to z tego, że ilość składników znajdujących się w produktach opiera się na dawkach przeznaczonych dla osób dorosłych. Kiedy więc dzieci jedzą te przekąski dostają więcej substancji odżywczych niż potrzebują.
Witamina A, niacyna i cynk są najlepsze w świeżej, nieprzetworzonej żywności. Witamina A ułatwia widzenie w ciemności. Naturalnie znajduje się ona w jajkach, mięsie, marchwi, kantalupie oraz szpinaku. Niacyna wspiera organizm w produkcji energii. Można ją znaleźć w rybach, nasionach, orzeszkach ziemnych, a także różnego rodzaju zbożach takich jak pszenica czy brązowy ryż. Cynk pomaga naszemu ciału walczyć z infekcjami. Znajduje się w wielu typach jedzenia, w tym w produktach pszenicznych, mięsach, fasolach i orzeszkach.
Dzieci zazwyczaj nie poprzestają na jednym zbożowym batoniku czy talerzu płatków wciągu dnia. Za sprawą tego, wspomniane składniki są dostarczane w jeszcze większych dawkach. Mimo, że witaminy i minerały pomagają ciału dziecka rosnąć i zachowywać zdrowie, nie można ich nadużywać. Spożywanie tak dużych ilości to balansowanie na krawędzi niebezpieczeństwa. Nadmiar witaminy A w organizmie może powodować nawet uszkodzenia wątroby, a wysoki poziom cynku niszczyć układ odpornościowy. Właśnie dla tego tak ważne jest czytanie etykiet i choć chwila zastanowienia przy wyborze żywności.
Źródło:www.timeforkids.com
Joanna Chraniuk