Tegoroczna Wielkanoc będzie niezwykła, ze względu na epidemię koronawirusa. Nie rezygnujmy jednak pod żadnym pretekstem ze świętowania, kultywujmy zwyczaje świąteczne, są one szczególnie intensywnie przeżywane przez dzieci. Jednym z nich jest oczywiście malowanie jajek.
Najprostszym sposobem jest oczywiście kupienie barwników w proszku, folii termokurczliwych z obrazkami czy kalkomanii i ozdobienie nimi jajek. Można jednak też powrócić do metod stosowanych przez nasze babcie, będzie to niezwykła atrakcja dla dzieci.
Najpierw lista produktów, którymi możemy zabarwić jajka na określony kolor:
Biały – wkładamy ugotowane na twardo jajka na kilka minut do wody z dodatkiem octu.
Brązowy – uzyskamy z esencji z herbaty, świeżych łupin orzecha włoskiego, igieł jodłowych lub dużej ilości łupin z cebuli. Aby uzyskać brązowy kolor, stosujemy liście dębu i olchy lub mocny wywar z kawy.
Czarny – z kory olchy lub kory dębu, wygotowanych olchowych szyszek, łupin orzecha włoskiego.
Czerwony – z łusek czerwonej cebuli, wywaru z buraków z kroplą octu, wywaru z krokusa.
Granatowy – z pokrojonych liści czerwonej kapusty i kilku kropli octu.
Niebieski – z borówki czarnej, owoców tarniny, borówki amerykańskiej.
Pomarańczowy – z dyni, soku z marchwi z kroplą octu.
Różowy – z rozcieńczonego soku z buraka (im mocniej rozcieńczony, tym jaśniejszy różowy).
Zielony – ze szpinaku, szczypiorku, młodej trawy, pokrzywy, kory brzozowej.
Złoty – z wywaru z kwiatków nagietka i kurkumy, łupin orzecha włoskiego i łupin cebuli (łupin cebuli musi być trochę więcej niż łupin orzecha).
Żółty – z curry, kurkumy, kory młodej jabłoni, liści brzozy i olchy, igieł modrzewiowych.
Jak przygotować wywar do barwienia
Do garnka włożyć produkty, z których chcemy uzyskać barwnik, zalać gorącą wodą i zostawić na dobę. Następnego dnia wywar zagotowujemy i gotujemy 5 min, dodajemy kilka kropel octu i mieszamy. Wywar odcedzamy i jest już gotowy do barwienia jajek.
Jajka barwimy albo na surowo – wkładamy do zimnej wody z dodatkiem kolorowego wywaru i zagotowujemy, albo ugotowane jajko wkładamy do gorącej wody z barwnikiem i zostawiamy na kilka minut.
Uzyskany kolor zależeć będzie nie tylko od czasu, w którym będziemy trzymać jajko w wywarze, ale także od pierwotnego koloru skorupy jajka, im jaśniejsza była tym intensywniejszy kolor uzyskamy.