Co łączy grecką fetę, włoski ser Pecorino i podhalańskie sery od bacy? Wszystkie wytwarzane są z mleka owczego. Dlaczego warto wzbogacić dietę o nabiał owczy, wyjaśnia Anna Radowicka, dietetyczka i ekspertka lokalnyrolnik.pl – wirtualnego Targu, na którym można kupić produkty od lokalnych wytwórców, w tym właśnie owczy nabiał.
Choć zwykle wyroby z mleka owczego kojarzymy głównie z wędzonym oscypkiem, który chętnie kupujemy na urlopie w Zakopanem, nabiał owczy ma znacznie więcej do zaoferowania. Jogurty, mleko (zarówno pasteryzowane, jak i niepasteryzowane), miękkie sery podpuszczkowe, śmietana, twarogi, a także siara – te z pozoru niszowe wyroby pojawiają się coraz częściej w polskich domach. Przetwory na bazie mleka krowiego nieśmiało ustępują miejsca produktom owczym nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale również wartości odżywcze.
Dwa razy więcej energii
– Mleko owcze dostarcza organizmowi dwukrotnie więcej energii niż mleko od krowy. Ma ono zdecydowanie większą zawartość białka i tłuszczu. Jest również bogatym źródłem wapnia, podstawowego budulca kości i zębów. Pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, dzięki zawartości witamin takich jak niacyna, ryboflawina oraz tiamina. Mleko owcze ma także więcej potasu, miedzi, żelaza i cynku niż mleko krowie czy kozie. Przetwory z mleka owczego mogą stanowić łatwiej przyswajalną alternatywę dla osób z nietolerancją laktozy – podkreśla dietetyk Anna Radowicka, ekspert www.lokalnyrolnik.pl.
Nabiał owczy na talerzu
Sery powstałe na bazie mleka owczego występują zarówno w wersji twardej (oscypek, redykołka), jak i miękkiej (bundz, twarogi). Są smaczne solo, ale też wzbogacone takimi dodatkami jak czarnuszka, czosnek niedźwiedzi czy mak. Rozmaite przetwory mleczne oferuje Owcza Kraina, niewielkie gospodarstwo ze Śląska, którego produkty dostępne są na wirtualnym targu jedzenia Lokalny Rolnik. – Manufaktura działa od 12 lat, a opieką nad 250 owieczkami zajmują się 3 osoby. Pozyskiwane mleko przetwarzane jest nie tylko na jogurty, ale także na docenianą przez rodziców siarę oraz serki w różnych wariantach smakowych. Te ostatnie z powodzeniem komponują się z sałatami, pieczywem w formie kanapek czy jako element deski serów.
***
LokalnyRolnik.pl to Wirtualny Targ Prawdziwego Jedzenia. Daje możliwość łatwego i wygodnego zakupu rzemieślniczych wyrobów, a także owoców i warzyw od rolników i sadowników. Lokalny Rolnik zachęca do życia w zgodzie z przepisem na zrównoważony świat – harmonią między zdrowym społeczeństwem, prosperującymi społecznościami lokalnymi oraz czystą planetą.
Platforma zrzesza ponad 120 rolników i wytwórców z całej Polski, którzy w każdym tygodniu aktualizują swoją ofertę na internetowym targu. Zaufani dostawcy oferują ponad 3 500 produktów o czystej etykiecie, m.in. warzywa i owoce z ekologicznych upraw, wiejskie jaja i nabiał, mięso, wędliny i ryby z małych hodowli, przetwory, tradycyjne wyroby piekarnicze i cukiernicze. Dostawy zamówień realizowane są do Punktów Odbioru we Wrocławiu, w Krakowie, na Śląsku i w Warszawie i wysyłką kurierem do innych miast. W Warszawie można też zamówić jedzenie bezpośrednio do domu, a już niedługo taka opcja zostanie uruchomiona w kolejnych miastach. Więcej informacji dostępnych jest na www.lokalnyrolnik.pl, www.facebook.pl/lokalnyrolnikpl oraz www.instagram.com/lokalnyrolnik