Można lubić eleganckie restauracje, których wystrój potrafi zachwycić, a posiłek wymaga założenia strojów wieczorowych. Można też kolekcjonować ozdobną porcelanę i kompletować zastawy, które są wyciągane z kredensu tylko na specjalne okazje. Gdy jednak zaczyna robić się ciepło, najbardziej kuszące wydaje się przygotowywanie grillowanych przekąsek na ruszcie. Do wyboru mamy zarówno grill klasyczny, jak i ten elektryczny, który z powodzeniem możemy użyć na własnym balkonie. Nic tak nie zaostrza apetytu, jak świeże powietrze – nawet to w przydomowym ogródku! Zbliżający się długi weekend majowy stanowi zatem kapitalną okazję do rozpoczęcia sezonu grillowego.
Majówkę najlepiej spędzić na luzie, w otoczeniu domowników i ze stołem wypełnionym różnorodnymi przysmakami prosto z rusztu. Na bok odejdą nieco już przestarzałe kiełbaski. Niebanalnych grillowych przepisów od szefa kuchni Knorr jest na tyle dużo, że inspiracji nie zabraknie aż do jesieni.
Stare przysmaki w nowym stylu
Zorganizowanie grilla to również idealny sposób na majówkę we własnym domu. Wystarczy kawałek ogródka, taras albo grill elektryczny i balkon. Zrobienie zakupów, zamarynowanie produktów i rozpalenie ognia zajmuje tylko kilka chwil. Tym bardziej można trochę zaszaleć z grillowym menu, zamiast iść na łatwiznę i po raz kolejny podawać kiełbaski w towarzystwie kajzerki. Ten znany na wylot specjał warto odświeżyć, faszerując mięsne kawałki cebulą. Może skusicie się na currywurst z aromatycznym sosem? Proste dodatki są w stanie diametralnie zmienić oblicze grillowanego smakołyku. Podobnie rzecz wygląda z ziemniakami. Choć wiele osób przepada za ich tradycyjnym wydaniem, nawet najlepsza receptura może spowszednieć. Tym razem podajcie je jako apetyczne łódeczki z wybornym nadzieniem, w którego składzie znajdzie się wędzony łosoś. Ze szpinakiem również prezentują się fenomenalnie.
Na ruszcie nie może zabraknąć mięsnych kąsków. Pamiętajcie o ich wcześniejszym marynowaniu w ziołach. Nie tylko nadadzą gotowej potrawie wspaniałego aromatu i smaku, ale wpłyną także na jej soczystość i skrócą czas pieczenia. Dla wielu fanów grillowania zaskoczeniem mogą być krewetki lub kalmary z rusztu. Ich przyrządzenie wcale nie wymaga wieloletniej praktyki kucharskiej. Wołowe steki to prawdopodobnie klasyka gatunku. Z kolei żeberka lub pikantne skrzydełka można połączyć z nieco bardziej zaskakującymi dodatkami niż tylko keczup. Szukacie oryginalnego sposobu na powszechnie uwielbianą karkówkę? Przygotujcie ją w miodowej glazurze według receptury szefa kuchni Knorr. Palce lizać!
Karkówka w miodowej glazurze
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
- 100 ml ketchupu pikantnego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
- 10 g startego imbiru
- 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
Sposób przygotowania:
- Pokrój mięso na steki o grubości około 1 cm. Zbyt duże kawałki możesz podzielić na dwie części.
- Połącz w naczyniu wędzoną paprykę, musztardę, miód, imbir, ketchup oraz Przyprawę do grilla Knorr. Steki obtocz w marynacie i odstaw na przynajmniej 12 godzin do lodówki.
- Grilluj karkówkę pod przykryciem na aluminiowych tackach, na średnio rozgrzanym ruszcie, przez około 20 minut. Co kilka chwil obracaj mięso na drugą stronę i posmaruj resztą przygotowanej marynaty. Poczekaj, aż mięso zmięknie, a glazura skarmelizuje się na jego powierzchni.
Nie tylko ziemniaki, czyli moc warzyw na ruszcie
Skoro wiosna w pełni, wykorzystajcie wszystkie jej atuty – w tym świeże warzywa, których jest coraz więcej. O ziemniakach zostało już sporo powiedziane. Na grillu nigdy nie zawodzą! Zadbajcie jednak o różnorodność na talerzach. Grillowane szparagi świetnie pasują do sałatek, które są nieodzownym dodatkiem do potraw z grilla. Coraz częściej na ruszcie lądują cebule, cukinie, pomidory, papryki i bakłażany.
Mniej oczywistym, ale równie smacznym pomysłem jest przygotowanie podczas majówkowego posiedzenia w domu grillowanych kabaczków, karczochów, kwiatów cukinii oraz cykorii. Wyśmienicie smakuje grillowana kukurydza oraz seler – czas zerwać z opinią, że sprawdza się tylko jako element włoszczyzny, niezbędnej do ugotowania niedzielnego rosołu. Zupełnie nowego smaku nabiorą też grillowane brokuły oraz marchew. Dobrze jest najpierw krótko je podgotować i dopiero po tym zabiegu ułożyć na grillu.
Podając warzywa, trzeba zadbać o odpowiednie dla nich towarzystwo. Bez sosów i dipów ani rusz! W najprostszych wariantach wystarczą jogurt naturalny i czosnek albo mięta. Oliwkowy dip okaże się bardziej wyrazisty. Pietruszkowe pesto idealnie podkreśli smak warzyw na gorąco. Salsa pomidorowa lub owocowa (np. z mango i brzoskwini) to propozycje uniwersalne, które będziecie stosować nawet podczas zimowych imprez w domowym zaciszu. Jeśli szukacie atrakcyjnego sposobu na podanie grillowanych jarzyn, szaszłyki z warzyw to nasz sprawdzony patent.
Szaszłyki z warzyw
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 10 cebulek szalotek
- 1 batat
- 1 papryczka habanero z puszki
Marynata:
- 1 opakowanie Przyprawy do grilla pikantnej Knorr
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 limonka
- kawałek ostrej papryczki chili
- 2 gałązki listków mięty
- 2 gałązka bazylii
Dip:
- 1 papryczka habanero z puszki
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 60 g majonezu
Sposób przygotowania:
- Bakłażana, cukinię, batata i papryki pokrój w kostkę wielkości 2 cm. Obierz szalotki i poprzekrawaj je na pół. Posiekaj miętę oraz bazylię.
- Do kielicha miksera wlej jogurt, a następnie dodaj czosnek, imbir, chili i Przyprawę do grilla pikantną Knorr. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
- Do przygotowanej marynaty wrzuć warzywa i ponadziewaj je na patyki do szaszłyków.
- Grilluj warzywa na aluminiowych tackach pod przykryciem, na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 20 minut. Przewróć szaszłyki co jakiś czas. Gotowe podawaj z dipem z papryczki habanero.
- Przygotuj dip. W tym celu wymieszaj w mikserze majonez, papryczkę habanero, jogurt oraz sok z limonki. Całość starannie zmiksuj.
Owoce na gorąco
Z majówkowej kolacji z rusztu żaden domownik nie wyjdzie głodny. Całkowicie usatysfakcjonowani będą zarówno mięsożercy, wegetarianie, jak i fani słodkości. Deser z grilla wydaje się dość abstrakcyjnym pomysłem? Wcale nie! Wystarczy skosztować pieczonych bananów z czekoladą i wiórkami kokosowymi – żaden łasuch nie odmówi sobie dokładki. Skorzystajcie z dobrej, grillowej passy, kładąc na ruszcie jabłka posypane cynamonem, gruszki, ananasy oraz brzoskwinie. Idealnym dodatkiem do takiej przekąski są drobno pokruszone orzechy – włoskie, laskowe, piniowe. Cytrusy z grilla? Bardzo chętnie! W przypadku pomarańczy, grejpfrutów i limonki trzeba szczególnie uważać na czas pieczenia. Bądźcie czujni, ponieważ łatwo je przypalić. Wykorzystajcie tackę do grillowania, by ułożyć na niej owoce leśne. Na ciepło okażą się idealnym zwieńczeniem kremowych i lodowych deserów.
Owoce z rusztu świetnie smakują solo, stając się interesującym urozmaiceniem menu, w którym zwykle dominują wytrawne smaki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by umieścić je w sałatkach lub na talerzu obok mięsnych frykasów. Sprawdzą się jako jeden ze składników kuszących szaszłyków. Nabraliście ochoty na eksperymenty? Dzięki brzoskwiniom curry z grilla tegoroczna majówka będzie udana.
Brzoskwinie curry z grilla
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 4 brzoskwinie
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka Przyprawy Czerwone Curry Knorr
- 1 cytryna
- 0,5 opakowania sera feta
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 5 listków świeżej mięty
- 2 łyżki syropu z owoców granatu lub daktyli (melasa)
Sposób przygotowania:
- Rozdziel brzoskwinie na pół, wyjmij ze środka pestki oraz skrop owoce olejem i posyp Przyprawą Czerwone Curry Knorr.
- Brzoskwinie grilluj z dwóch stron po około 2 minuty.
- Gotowe owoce połóż na talerzu. Posyp brzoskwinie rozdrobnionym serem feta, pokruszonymi orzechami, a następnie skrop sokiem z cytryny oraz syropem z owoców granatu lub daktyli. Danie podawaj z listkami mięty.