WEGETARIAŃSKA PIKANTNA PASTA Z CIECIORKI
 Z ORZECHAMI WŁOSKIMI, ŚWIEŻO SIEKANĄ KOLENDRĄ
 I CHRUPIĄCYMI GRZANKAMI
 
 Składniki:
 200 g suchej cieciorki
 1 pokrojona w drobna kostkę słodka cebula
 2 ząbki czosnku
 Sok z ½ cytryny
 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
 ½ pęczka kolendry
 4 gałązki szczypioru dymki
 ½ szklanki oleju arachidowego
 2 pomidory ze skórą
 12 kromek grillowanego pieczywa wieloziarnistego
 Sól, chili pieprz cayenne, ostra czerwona papryka Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
 Namoczoną cieciorkę gotować do miękkości (ok. godzinę). Na patelni z łyżką oleju arachidowego zeszklić cebulę i czosnek.
 Do miski wsypać odcedzoną i wystudzoną cieciorkę, dodać sok z cytryny, cebulę z czosnkiem i zmiksować na gładką masę, wlewając powoli pozostały olej. Do tak przygotowanej pasty dodać orzechy, posiekany szczypior i kolendrę, całość doprawić do smaku.
 Grillowane pieczywo natrzeć przekrojonymi na pół pomidorami i nałożyć wcześniej przygotowaną pastę.
 Idealnym dodatkiem będą również obrane, chrupiące warzywa (marchew, seler naciowy, ogórek).
		



























