WEGETARIAŃSKA PIKANTNA PASTA Z CIECIORKI
Z ORZECHAMI WŁOSKIMI, ŚWIEŻO SIEKANĄ KOLENDRĄ
I CHRUPIĄCYMI GRZANKAMI
Składniki:
200 g suchej cieciorki
1 pokrojona w drobna kostkę słodka cebula
2 ząbki czosnku
Sok z ½ cytryny
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
½ pęczka kolendry
4 gałązki szczypioru dymki
½ szklanki oleju arachidowego
2 pomidory ze skórą
12 kromek grillowanego pieczywa wieloziarnistego
Sól, chili pieprz cayenne, ostra czerwona papryka Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Namoczoną cieciorkę gotować do miękkości (ok. godzinę). Na patelni z łyżką oleju arachidowego zeszklić cebulę i czosnek.
Do miski wsypać odcedzoną i wystudzoną cieciorkę, dodać sok z cytryny, cebulę z czosnkiem i zmiksować na gładką masę, wlewając powoli pozostały olej. Do tak przygotowanej pasty dodać orzechy, posiekany szczypior i kolendrę, całość doprawić do smaku.
Grillowane pieczywo natrzeć przekrojonymi na pół pomidorami i nałożyć wcześniej przygotowaną pastę.
Idealnym dodatkiem będą również obrane, chrupiące warzywa (marchew, seler naciowy, ogórek).