„Jogurt na dobry dzień” to kampania edukacyjno-informacyjna promująca jogurt jako część codziennego, dobrego żywienia. Celem programu jest budowanie świadomości jogurtu jako doskonałego produktu mlecznego, który warto włączyć do  codziennego żywienia każdego z nas. Na potrzeby kampanii została uruchomiona strona www.jogurtnadobrydzien.pl, która stanowi kompendium wiedzy o jogurtach. Prócz tekstów eksperckich znajduje się tam zakładka „znana mama poleca”, gdzie menu ułożyła Monika Mrozowska – autorka serwisu kulinarnego. Dla Moniki Mrozowskiej ważne jest zdrowe odżywianie najbliższych osób, dlatego szczególnie dba o dobór składników i smak: „Ponieważ jestem mamą, na dwóch rzeczach zależy mi najbardziej: żeby moje dzieci były zdrowe i szczęśliwe. Dlatego każdego dnia, przywiązuję bardzo dużą wagę między innymi do tego, co jedzą moje dzieci. Staram się by dieta była zbilansowana i aby znalazły się w niej wszystkie niezbędne składniki.”
 
 
 W przygotowanych przepisach Monika Mrozowska pokazuje, że jogurt wcale nie musi być nudny i traktowany tylko jako gotowy produkt. Można go urozmaicić i zastosować przy daniach nie tylko na śniadanie ale też na obiad czy wyszukany deser. Jogurt sprawdzi się jako dodatek do zupy – krem z zielonego groszku czy w letniej wersji jako chłodnik ze szpinakiem i świeżymi pomidorami. Chodzi o kreatywne menu, które nie jest skomplikowane do przygotowania, a daje zaskakujący efekt wizualny i smakowy, któremu nie tylko dzieci nie będą mogły się oprzeć.
 
 Rodzice często zastanawiają się jak urozmaicić dietę dziecka, co przygotować by było nowe, smaczne i zdrowe. Z propozycjami można zapoznać się  pod www.jogurtnadobrydzien.pl i wybrać np. szybkie naleśniki ze szpinakiem lub wywodzący się z Maroka tagine z cynamonem – wszystko z dodatkiem jogurtu. Dla wielbicieli ryżu, kasz bądź włoskiej kuchni Monika Mrozowska również przygotowała kilka smacznych propozycji: wybór zup i makaronów. Autorka pokazała też, że kanapki z jogurtowym twarożkiem wcale nie muszą wyglądać monotonnie. Wystarczy wyciąć kromkę chleba jakąś foremką do ciasteczek np. w kształcie serca, naleśniki pokroić w paseczki, a jabłka uprażyć z pieczonymi orzechami włoskimi i skryć pod chmurką jogurtu by wyczarować cuda na talerzu.
 
 Więcej informacji o kampanii oraz przepisy Moniki Mrozowskiej dostępne są na www.jogurtnadobrydzien.pl.
 Publikacja dofinansowana ze środków Funduszu Promocji Mleka
 
 Przykładowe potrawy:
 
 Płatki owsiane z bakaliami i jogurtem naturalnym
 
 Składniki:
 6 łyżek płatków owsianych
 2 łyżki masła
 2 łyżki suszonych rodzynek
 6 suszonych śliwek
 6 suszonych moreli
 garstka suszonych bananów
 200 g jogurtu
  
 Sposób przygotowania:
 Płatki prażymy na maśle na złocisty kolor. Śliwki i morele drobno szatkujemy, a banany łamiemy na mniejsze kawałki. Płatki mieszamy z bakaliami i podajemy z jogurtem naturalnym.
 Uwaga! nie musimy dodawać cukru, bo bakalie są wystarczająco słodkie.
 
 Szpinak z pomidorami i jogurtem naturalnym
 Składniki:
 150 g  świeżego, młodego szpinaku
 150 g pomidorków koktajlowych
 200g jogurtu naturalnego
 2 łyżki oliwy z oliwek
 2 ząbki czosnku
 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
 sól do smaku
  
 Sposób przygotowania:
 Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez minutę drobno pokrojony ząbek czosnku oraz ziarenka kminu. Następnie dorzucamy liście szpinaku i blanszujemy ok. 5 minut. Zdejmujemy z gazu, dodajemy jogurt naturalny oraz pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe. Solimy do smaku.
„Jogurt na dobry dzień” to kampania edukacyjno-informacyjna promująca jogurt jako część codziennego, dobrego żywienia. Celem programu jest budowanie świadomości jogurtu jako doskonałego produktu mlecznego, który warto włączyć do  codziennego żywienia każdego z nas. Na potrzeby kampanii została uruchomiona strona www.jogurtnadobrydzien.pl, która stanowi kompendium wiedzy o jogurtach. Prócz tekstów eksperckich znajduje się tam zakładka „znana mama poleca”, gdzie menu ułożyła Monika Mrozowska – autorka serwisu kulinarnego. Dla Moniki Mrozowskiej ważne jest zdrowe odżywianie najbliższych osób, dlatego szczególnie dba o dobór składników i smak: „Ponieważ jestem mamą, na dwóch rzeczach zależy mi najbardziej: żeby moje dzieci były zdrowe i szczęśliwe. Dlatego każdego dnia, przywiązuję bardzo dużą wagę między innymi do tego, co jedzą moje dzieci. Staram się by dieta była zbilansowana i aby znalazły się w niej wszystkie niezbędne składniki.”
 
 
 W przygotowanych przepisach Monika Mrozowska pokazuje, że jogurt wcale nie musi być nudny i traktowany tylko jako gotowy produkt. Można go urozmaicić i zastosować przy daniach nie tylko na śniadanie ale też na obiad czy wyszukany deser. Jogurt sprawdzi się jako dodatek do zupy – krem z zielonego groszku czy w letniej wersji jako chłodnik ze szpinakiem i świeżymi pomidorami. Chodzi o kreatywne menu, które nie jest skomplikowane do przygotowania, a daje zaskakujący efekt wizualny i smakowy, któremu nie tylko dzieci nie będą mogły się oprzeć.
 
 Rodzice często zastanawiają się jak urozmaicić dietę dziecka, co przygotować by było nowe, smaczne i zdrowe. Z propozycjami można zapoznać się  pod www.jogurtnadobrydzien.pl i wybrać np. szybkie naleśniki ze szpinakiem lub wywodzący się z Maroka tagine z cynamonem – wszystko z dodatkiem jogurtu. Dla wielbicieli ryżu, kasz bądź włoskiej kuchni Monika Mrozowska również przygotowała kilka smacznych propozycji: wybór zup i makaronów. Autorka pokazała też, że kanapki z jogurtowym twarożkiem wcale nie muszą wyglądać monotonnie. Wystarczy wyciąć kromkę chleba jakąś foremką do ciasteczek np. w kształcie serca, naleśniki pokroić w paseczki, a jabłka uprażyć z pieczonymi orzechami włoskimi i skryć pod chmurką jogurtu by wyczarować cuda na talerzu.
 
 Więcej informacji o kampanii oraz przepisy Moniki Mrozowskiej dostępne są na www.jogurtnadobrydzien.pl.
 Publikacja dofinansowana ze środków Funduszu Promocji Mleka
 
 Przykładowe potrawy:
 
 Płatki owsiane z bakaliami i jogurtem naturalnym
 
 Składniki:
 6 łyżek płatków owsianych
 2 łyżki masła
 2 łyżki suszonych rodzynek
 6 suszonych śliwek
 6 suszonych moreli
 garstka suszonych bananów
 200 g jogurtu
  
 Sposób przygotowania:
 Płatki prażymy na maśle na złocisty kolor. Śliwki i morele drobno szatkujemy, a banany łamiemy na mniejsze kawałki. Płatki mieszamy z bakaliami i podajemy z jogurtem naturalnym.
 Uwaga! nie musimy dodawać cukru, bo bakalie są wystarczająco słodkie.
 
 Szpinak z pomidorami i jogurtem naturalnym
 Składniki:
 150 g  świeżego, młodego szpinaku
 150 g pomidorków koktajlowych
 200g jogurtu naturalnego
 2 łyżki oliwy z oliwek
 2 ząbki czosnku
 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
 sól do smaku
  
 Sposób przygotowania:
 Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez minutę drobno pokrojony ząbek czosnku oraz ziarenka kminu. Następnie dorzucamy liście szpinaku i blanszujemy ok. 5 minut. Zdejmujemy z gazu, dodajemy jogurt naturalny oraz pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe. Solimy do smaku.
		



























