Świeża woda zamiast coli, kanapka zamiast batona, owoce i warzywa – tak ma wyglądać asortyment szkolnych sklepików od września 2015 r. Kuratorium oświaty i wojewoda mazowiecki prowadzą cykl konferencji informacyjnych dla dyrektorów szkół na temat nowych wymogów ustawy o bezpieczeństwie żywienia. Celem zmian jest ograniczenie epidemii otyłości wśród dzieci. Na Mazowszu odsetek dzieci z nadwagą jest najwyższy w Polsce (32 proc.*).
Ze stołówek, sklepików, bufetów i automatów wycofane mają być produkty z dużą zawartością składników szkodliwych dla rozwoju, takich jak cukier, tłuszcze czy sól. Lista produktów spożywczych dostępnych na terenie szkół i przedszkoli ma być określona w rozporządzeniu przygotowywanym przez Ministerstwo Zdrowia, przy uwzględnieniu ich wartości odżywczej, zdrowotnej oraz norm żywieniowych.
Nowe przepisy Ustawy o bezpieczeństwie żywienia i żywności wprowadzają też obowiązek zapewnienia w uczniom nieograniczonego dostępu do świeżej wody pitnej. Dotychczas stosowanie zasad zdrowego żywienia w placówkach oświatowych było dobrowolne.
Uczestnicy konferencji zapoznali się z doświadczeniami Urzędu m.st. Warszawy, który od 2006 r. prowadzi w szkołach program „Wiem, co jem”. Promuje on zdrowe nawyki żywieniowe, w tym zapewnienie dzieciom możliwości samodzielnego przygotowania posiłków, wydłużenia przerw śniadaniowych, udział w warsztatach kulinarnych itp. W warszawskich placówkach oświatowych zainstalowanych zostanie 548 źródełek wody pitnej.
Według danych UNICEF procent dzieci z nadwagą w latach 2002–2012 wzrósł w Polsce dwuipółkrotnie (z 7 do 17 proc.). Na otyłość duży wpływ ma spożycie cukru. Przykładowo jedna butelka (500 ml) napoju słodzonego zawiera przeciętnie 50 g cukru, a według WHO norma dzienna nie powinna przekraczać 25 g, czyli 5 łyżeczek (wyłączywszy węglowodany naturalnie występujące w pożywieniu). Błędy żywieniowe są przyczyną rozwoju licznych schorzeń, m.in.: otyłości, chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy czy nowotworów.
* Dane Instytutu Żywności i Żywienia.