26 czerwca br. w warszawskim Multikinie Złote Tarasy odbędzie się inauguracja nowego projektu „Kino od kuchni”, który jest odpowiedzią na ogromne zainteresowanie sztuką kulinarną w dzisiejszej popkulturze. Przed pokazem filmu „Niebo w gębie” Dawid Gaboriaud na żywo ugotuje dania do degustacji dla uczestników wydarzenia.
„Kino od kuchni” to idealny związek gotowania i filmów, to projekt dla kinomaniaków i miłośników slow food. Już 26 czerwca o 20.00 w warszawskim Multikinie Złote Tarasy odbędzie się inauguracja tego nowego projektu.
Na pierwsze spotkanie został wybrany film „Niebo w gębie”. Jest to smakowita opowieść inspirowana życiem Danièle Mazet-Delpeuch, która na życzenie Prezydenta François Mitterranda wprowadziła do prywatnej kuchni Pałacu Elizejskiego tradycyjną kuchnię francuską. Kulisy przygotowań wykwintnych kolacji z głowami państw są tłem dla salonowych gier i kuchennych potyczek. Widzowie od razu zobaczą, że ten film został stworzony przez zakochanych w jedzeniu Francuzów, którzy z gotowania uczynili prawdziwą sztukę.
Filmu „Niebo w gębie” zdecydowanie nie powinno się oglądać z pustym żołądkiem, dlatego przed projekcją w warszawskim Multikinie Dawid Gaboriaud ugotuje potrawy nawiązujące do tej produkcji, a uczestnicy spotkania zostaną zaproszeni na degustację. Dawid Gaboriaud urodził się we Francji i wychowywał się w Paryżu. Od 10 lat jego domem rodzinnym jest Sabaudia. Tajniki dobrej kuchni poznawał dzięki rodzicom prowadzącym długie wieczorne rozmowy o francuskiej sztuce kulinarnej. Kucharzem jest z zamiłowania. Organizuje wiele warsztatów i imprezy kulinarnych oraz współpracuje ze szkołami gotowania, miedzy innymi: SmArt Studio, CookUp i Masala – Smaki Świata. Jest propagatorem idei Slow Food, która działa na rzecz ochrony tradycyjnych produktów spożywczych i ich wytwórców. Chętnie dzieli się swoją wiedzą, a inspiracje kulinarne czerpie z kraju, w którym się wychował – Francji i kraju, w którym mieszka – Polski.
Strategicznym partnerem projektu jest kanał telewizyjny Kuchnia+, który przy kolejnych spotkaniach w ramach cyklu „Kino od kuchni” zagwarantuje uczestnikom projekcji pokazy gotowania prowadzone w wybranych kinach przez najlepszych szefów kuchni, takich jak Dawid Gaboriaud.
Bilety na film oraz pokaz gotowania z degustacją potraw kosztują 40 złotych. Już dziś można je nabyć w kasie kina lub przez stronę www.multikino.pl
Sponsorami cyklu „Kino od kuchni” zostali: LG oraz Alma. Dzięki temu uczestnicy wydarzeń będą mogli brać udział w konkursach i wygrywać atrakcyjne nagrody.
Patronat medialny nad akcją objęli: Kuchnia+, miesięcznik „Kuchnia”, tygodnik „Palce lizać”, Food&Joy oraz Co jest grane.
26 czerwca br. w warszawskim Multikinie Złote Tarasy odbędzie się inauguracja nowego projektu „Kino od kuchni”, który jest odpowiedzią na ogromne zainteresowanie sztuką kulinarną w dzisiejszej popkulturze. Przed pokazem filmu „Niebo w gębie” Dawid Gaboriaud na żywo ugotuje dania do degustacji dla uczestników wydarzenia.
„Kino od kuchni” to idealny związek gotowania i filmów, to projekt dla kinomaniaków i miłośników slow food. Już 26 czerwca o 20.00 w warszawskim Multikinie Złote Tarasy odbędzie się inauguracja tego nowego projektu.
Na pierwsze spotkanie został wybrany film „Niebo w gębie”. Jest to smakowita opowieść inspirowana życiem Danièle Mazet-Delpeuch, która na życzenie Prezydenta François Mitterranda wprowadziła do prywatnej kuchni Pałacu Elizejskiego tradycyjną kuchnię francuską. Kulisy przygotowań wykwintnych kolacji z głowami państw są tłem dla salonowych gier i kuchennych potyczek. Widzowie od razu zobaczą, że ten film został stworzony przez zakochanych w jedzeniu Francuzów, którzy z gotowania uczynili prawdziwą sztukę.
Filmu „Niebo w gębie” zdecydowanie nie powinno się oglądać z pustym żołądkiem, dlatego przed projekcją w warszawskim Multikinie Dawid Gaboriaud ugotuje potrawy nawiązujące do tej produkcji, a uczestnicy spotkania zostaną zaproszeni na degustację. Dawid Gaboriaud urodził się we Francji i wychowywał się w Paryżu. Od 10 lat jego domem rodzinnym jest Sabaudia. Tajniki dobrej kuchni poznawał dzięki rodzicom prowadzącym długie wieczorne rozmowy o francuskiej sztuce kulinarnej. Kucharzem jest z zamiłowania. Organizuje wiele warsztatów i imprezy kulinarnych oraz współpracuje ze szkołami gotowania, miedzy innymi: SmArt Studio, CookUp i Masala – Smaki Świata. Jest propagatorem idei Slow Food, która działa na rzecz ochrony tradycyjnych produktów spożywczych i ich wytwórców. Chętnie dzieli się swoją wiedzą, a inspiracje kulinarne czerpie z kraju, w którym się wychował – Francji i kraju, w którym mieszka – Polski.
Strategicznym partnerem projektu jest kanał telewizyjny Kuchnia+, który przy kolejnych spotkaniach w ramach cyklu „Kino od kuchni” zagwarantuje uczestnikom projekcji pokazy gotowania prowadzone w wybranych kinach przez najlepszych szefów kuchni, takich jak Dawid Gaboriaud.
Bilety na film oraz pokaz gotowania z degustacją potraw kosztują 40 złotych. Już dziś można je nabyć w kasie kina lub przez stronę www.multikino.pl
Sponsorami cyklu „Kino od kuchni” zostali: LG oraz Alma. Dzięki temu uczestnicy wydarzeń będą mogli brać udział w konkursach i wygrywać atrakcyjne nagrody.
Patronat medialny nad akcją objęli: Kuchnia+, miesięcznik „Kuchnia”, tygodnik „Palce lizać”, Food&Joy oraz Co jest grane.