Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności oraz leczące jesienne infekcje warto próbować stosować zanim sięgniemy po antybiotyki. Oto nasza top-lista najbardziej (naszym zdaniem) skutecznych jesiennych syropów.
- Miód, czosnek, cytryna
Bardzo popularny syrop, gdyż miód i cytryna skutecznie tłumi zapach czosnku, możemy pić go łyżkami, a nikt nie będzie się od nas odsuwał.
Do przygotowania potrzebujemy: 4 główki czosnku, 4 cytryny, 4 łyżki płynnego miodu, trochę ponad 1 litr lekko ciepłej wody.
Czosnek przecisnąć przez praskę i dać na dno słoika około 1,5 litrowego, wycisnąć sok z 4 cytryn, zalać lekko ciepłą wodą i rozpuścić w tym 4 łyżki płynnego miodu. Zamieszać, zostawić w zacienionym miejscu na 3 dni, codziennie zamieszać. Po 3 dniach odcedzić miąższ z czosnku, resztę zostawić do picia. Na dnie będzie gromadził się osad.
Profilaktycznie 1 łyżka dziennie dla dorosłych i młodzieży, dla dzieci 1 łyżeczka dziennie. W czasie infekcji zwiększamy porcje.
- Imbir i cytryna
Ten syrop jest dość ostry w smaku, dlatego przeważnie młodsze dzieci nie chcą go pić, ale młodzieży i dorosłym już łatwiej przejdzie przez gardło. I właśnie na gardło jest szczególnie polecany.
Do jego przygotowania potrzebować będziemy wyciskarkę wolnoobrotową, minimum dwa duże korzenie imbiru oraz jedną cytrynę. Imbir obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części, następnie przepuszczamy przez wyciskarkę. Do powstałego soku wyciskamy sok z jednej cytryny i mieszamy. Całość przelewamy do szklanej butelki, sok może stać na parapecie w kuchni, byleby nie bezpośrednio blisko grzejnika. Będzie wytrącał się osad. Przed skosztowaniem butelkę wstrząsnąć.
Profilaktycznie łyżeczka dziennie, w razie infekcji z bólem gardła można pić łyżeczkę co 2-3 godziny przez cały dzień. Imbir ma działanie przeciwzapalne.
- Syrop z cebuli
Do jego przygotowania będzie nam potrzebna cebula, ale niestety nie taka z marketu, idealna, gładka i bez smaku. Najlepiej jest zorganizować sobie cebulę od zaprzyjaźnionego gospodarstwa na wsi, kupić na targu. Cebulę obieramy do białych części, kroimy niezbyt drobno i zasypujemy obficie cukrem, umieszczając na sitku położonym na miseczce. Po dobie na dnie naczynia powinien pojawić się sok, który będzie miał bardzo silne właściwości bakteriobójcze.
- Syrop miodowo-goździkowy
Ten syrop ma działanie przeciwkaszlowe i łagodzące ból gardła. Wystarczy wziąć około 7-10 goździków, rozgnieść i włożyć do małego słoiczka z miodem i zostawić na noc. Następnego dnia gęsty syrop będzie gotowy do picia.
- Olej z czarnuszki
Tego syropu nie przygotujemy sami, należy kupić po prostu olej z czarnuszki tłoczony na zimno. Nie jest to zakup drogi, niektóre sklepy żerują na popularności tego specyfiku i mocno zawyżają cenę. W sklepach internetowych możemy dostać dość pojemne butelki, należy zwrócić uwagę, aby naczynie było z ciemnego szkła, a olej tłoczony na zimno. Czarnuszka ma smak tłusty i ostry, najlepiej pić olej zmieszany z chłodną wodą lub sokiem czy herbatą. Uwaga na małe dzieci, którym może podrażnić gardło. Olej z czarnuszki pity łyżeczkę dziennie regularnie przez okres jesienno-zimowy bardzo podnosi odporność.