Co prawda „nie samym chlebem żyje człowiek”, niemniej stanowi on bardzo ważny składnik naszego codziennego jadłospisu. Nie każde pieczywo jest jednak tak samo dobre. Skąd zatem wiedzieć, które jest najzdrowsze i na co zwracać uwagę przy jego wyborze?
Podstawowymi składnikami chleba są woda, mąka, sól oraz zakwas lub drożdże. Oprócz tego do pieczywa dodaje się różnych substancji chemicznych, tzw. polepszaczy, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Dlatego bardzo ważne jest, aby przy wyborze chleba zwracać uwagę na jego skład. Informacje o nim odnajdziemy na etykiecie naklejonej na pieczywie. Warto sprawdzić też konsystencję chleba. „Kiedy pieczywo po naciśnięciu wraca do swojego poprzedniego kształtu, znaczy, że nie ma żadnych substancji spulchniających, zagęszczaczy, stabilizatorów itp.” – mówi serwisowi infoWire.pl dietetyk Barbara Kreft.
Dobre pieczywo „się nie rozchodzi” i nie kruszy podczas krojenia – informuje ekspertka. Gdy chleb jest już przekrojony, spójrzmy na jego kolor. Środek powinien być brunatnobrązowy lub brunatnoszary. Skórka – delikatnie popękana i chrupiąca – ma mieć barwę złotą.
Najlepszymi rodzajami pieczywa są pieczywo ciemne z mąki żytniej i jasne z pszenno-żytniej lub orkiszowej – mówi Barbara Kreft. Jeśli mamy wybór między chlebem na drożdżach, a na zakwasie, zdecydujmy się raczej na ten drugi. Jest zdrowszy i ma dłuższy okres przydatności. Dzięki zakwasowi wytwarza się witamina B, która poprawia naszą odporność. W trakcie pieczenia tego rodzaju chleba powstaje natomiast flora bakteryjna, konkretnie bakterie kwasu mlekowego, mające korzystny wpływ na zdrowie. Pieczywo na zakwasie jest delikatne i lekko strawne – po jego zjedzeniu nie mamy wzdęć ani zaparć. O wiele ciężej strawny jest chleb drożdżowy i nie wszyscy mogą go jeść. Ponadto gdy dostanie się do niego wilgoć, pieczywo na drożdżach spleśnieje. W przypadku chleba robionego na zakwasie ryzyka takiego nie ma – może się on co najwyżej zeschnąć.
www.infowire.pl