15 i 16 września wilanowska Oranżeria zamieni się w… salę kinową! Zapraszamy filmowe popołudnia dla dzieci oraz wieczorne seanse filmów kulinarnych. Najmłodsi zobaczą „Dzieci z Bullerbyn” oraz „Podróże małe i duże”, a dorosłych zaprosimy na „Cydrowe historie” oraz film „Rolnik i szef kuchni”.
SOBOTA 15 września
godz. 14.00 | Dzieci z Bullerbyn | reż. Lasse Hallström, Szwecja, 1986, lektor
Bullerbyn to maleńka wioska w Szwecji składająca się tylko z trzech zagród. Mieszka tam sześcioro dzieci, które dzięki swojej pomysłowości przeżywają na co dzień niesamowite przygody i nigdy się nie nudzą. Każde z nich ma głowę pełną niezwykłych pomysłów na to, jak spędzić wakacje w Bullerbyn – najmniejszej i najsłynniejszej wiosce na świecie. Film jest ekranizacją powieści A. Lindgren o tym samym tytule.
godz. 18.00 | Cydrowe historie | reż. Bego Zubia Gallastegi, Hiszpania, 2015
Co roku, od stycznia do kwietnia, baskijscy producenci cydru przyciągają tysiące gości z kraju i ze świata. Wszyscy chcą spróbować lokalnych specjałów – klasycznego omleta z dorszem i serów. Ale przede wszystkim chcą wziąć udział w rytuale „txotx”, czyli degustacji cydru prosto z beczki! To tradycja współczesna, jednak z bardzo głębokimi korzeniami. Film zabiera widza w pełną niespodzianek podróż: geograficzną, kulturalną, technologiczną i gastronomiczną.
NIEDZIELA 16 września
godz. 13.00 | Podróże małe i duże
W skład zestawu wchodzą następujące filmy: Miejsce na miotle, Wielka przygoda małej linii, Raz, dwa, trzy – drzewo patrzy!, Tygrysek, Ciasteczkowe banjo
godz. 14.00 | Nowe przygody dzieci z Bullerbyn | reż. Lasse Hallström, Szwecja, 1987, lektor
Kolejne przygody mieszkańców Zagrody Północnej, Środkowej i Południowej. Po wakacjach Lisa, Britta, Anna, Olle, Lasse i Bosse wracają do szkoły. Wielkimi krokami zbliża się zima i święta, które w Bullerbyn zawsze są wyjątkowe i warto czekać na nie cały rok. Jak będzie wyglądało oczekiwanie na zimę? Jakie wspaniałe przygody spotkają małych bohaterów tym razem?
godz. 17.00 | Rolnik i szef kuchni | reż. Michael Whalen, USA, 2014
Poznamy dwoje oddanych swojej pracy ludzi – rolniczkę Cynthię Sandberg i Davida Kincha, szefa kuchni restauracji Manresa w Kalifornii. Kluczem do ich sukcesu jest pasja, z jaką podchodzą do rolnictwa oraz gotowania. Uprawiają ziemię w sposób zrównoważony i z poszanowaniem środowiska, a zebrane rośliny od razu trafiają do kuchni – filozofia „z pola na stół” wciela się tu w życie. Sukces restauracji jest nierozerwalnie związany z sukcesem gospodarstwa: jeśli plony nie będą udane, ucierpią na tym dania serwowane przez Davida. Obojgu bohaterom chodzi o powrót do tradycyjnych wartości dzięki nowym technologiom. Inspirujące!
MIEJSCE: Oranżeria Muzeum Pałacu w Wilanowie
WSTĘP: 20 zł – bilet zwykły, 10 zł – bilet ulgowy
BILETY: www.bilety.wilanow-palac.pl