Festiwal Zup Świata rozpocznie się 22 września na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie i będzie trwał 10 dni.
Co przygotowali Organizatorzy?
Na festiwalu zostanie zaprezentowanych ponad 100 rodzajów zup z różnych zakątków świata. Oprócz tego, na odwiedzających czekać będą bezpłatne prezentacje i pokazy specjalistów, którzy o zupach wiedzą wszystko. Nie zabraknie wykładów i warsztatów na temat szeroko pojętych kulinariów, a także na temat zdrowia, ekologii i zdrowego odżywiania się, prowadzonych przez ekspertów i gospodarstwa ekologiczne.
Organizatorzy podczas eventu pragną przede wszystkim promować zdrowy styl życia i świadomość żywieniową, w myśl zasady „jesteś tym co jesz”.
Szacunek do tego, do dała nam natura, a co za tym idzie edukacja na temat niemarnowania żywności i edukacja ekologiczna to tematy przewodnie wydarzenia.
Będzie też mnóstwo atrakcji dla dzieci i dorosłych; zabawy i konkursy z nagrodami, między innymi próba bicia rekordu Guinnessa na najdłuższy rysunek świata, tematem którego będzie oczywiście zupa.
Organizatorzy przewidują wybranie Królowej Zup Polskich, na którą będzie można głosować podczas już wkrótce ogłoszonego plebiscytu.
Dookoła zupy
Dobre, bo polskie… ale nie tylko! Podczas Festiwalu Zup Świata, oprócz licznych degustacji, uczestnicy będą mogli poznać lokalne marki i tradycje.
Swoje produkty zaprezentują także producenci przypraw, dodatków do zup i wyposażenia kuchni.
Festiwal Zup Świata to znakomita okazja do spotkania z różnymi kulturami oraz do integracji z innymi społecznościami. Będzie to niewątpliwie szansa do odkrycia egzotycznych i niepowtarzalnych smaków, na co dzień niedostępnych dla zwykłego konsumenta.