Bożonarodzeniowe barszcze, żurki, zupy grzybowe, uszka, pierogi, bigosy i pasztety już za nami. Było pysznie, ale co za dużo, to nie zdrowo! Czas na małą przerwę od tradycyjnych dań kuchni polskiej. Sylwester to doskonała okazja do skosztowania czegoś trochę innego. Jeśli planujemy szampańską zabawę do białego rana w gronie znajomych, to nie może zabraknąć smacznych i eleganckich przekąsek. Szef kuchni Knorr przygotował wystrzałowe propozycje, dzięki którym przyjęcie będzie naprawdę udane.
Warzywa inaczej
Podczas obchodów Bożego Narodzenia zapewne w wielu domach gościła słynna sałatka jarzynowa. Zwykle przygotowywana jest w hurtowych ilościach, więc w sylwestra można ją sobie odpuścić bez wyrzutów sumienia. Macie już dość ciężkich kompozycji majonezowych? Sałatka grecka to coś dla was! Coraz większą popularnością cieszy się też sałatka gyros, ale jej obecność na stołach raczej nikogo nie zaskoczy. Może tym razem podacie efektowną sałatkę w stylu meksykańskim? Połączcie smażoną lub grillowaną pierś z kurczaka z kukurydzą, kolorowymi paprykami, pomidorkami cherry, czerwoną fasolą, cebulą, kolendrą oraz wyrazistymi przyprawami. Serwujcie ją w chrupiących liściach sałaty lodowej. Prawda, że brzmi ciekawie?
W sylwestra możecie być zakręceni!
Oto nadszedł moment, kiedy można zdjąć biały obrus i trochę wyluzować. Niech będzie to widoczne także w kuchni i w barwnych, niezobowiązujących potrawach. Przygotować możecie tortille w wersji mini, które wypełnicie farszem warzywnym, mięsnym, serowym albo mieszanym. Goście oszaleją na widok warzywnych roladek z ciasta naleśnikowego według pomysłu szefa kuchni Knorr. Kolorowe smakołyki przygotujecie w maksymalnie trzy kwadranse, ale musicie być świadomi tego, że znikną z talerzy znacznie szybciej.
Warzywne roladki z ciasta naleśnikowego
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula dymka
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 100 g sera feta
- 4 łyżki Sosu Hellmann’s Czosnkowego z jogurtem
- 150 g szpinaku baby
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i lekko skrop olejem. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Połącz ze sobą: jajka, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Kolorowe papryki i cebulę dymkę pokrój w kosteczkę. Ser feta rozkrusz.
- Ciasto naleśnikowe wylej na przygotowaną wcześniej blaszkę do pieczenia. Wierzch przykryj warzywami oraz posyp przyprawami. Całość piecz przez około 15-20 minut.
- Upieczone ciasto posmaruj sosem czosnkowym, posyp serem, a na wierzchu rozłóż szpinak. Z pomocą pergaminu zawiń ciasto w rulon. Odstaw do ostygnięcia.
- Gotową roladę pokrój w szerokie plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. świeżą sałatą.
Impreza porządnie nadziana
Faszerowane przekąski cieszą się ogromną popularnością niezależnie od okazji i daty w kalendarzu. W Wielkanoc zajadamy się faszerowanymi jajkami, latem przygotowujemy apetyczne przekąski z nadziewanych pomidorów. Co z tym fantem zrobić podczas ostatniej nocy w roku? Najlepiej zaopatrzyć się w duży zapas pieczarek. Wybierajcie te o stosunkowo dużych kapeluszach, by pomieściły jak najwięcej farszu. Podawać je można na gorąco z serem, który pod wpływem wysokiej temperatury stanie się cudownie ciągnący. Pasują do nich: mielone mięso w sosie a la bolognese, świeża zielenina (np. natka pietruszki), drobno posiekane warzywa oraz jajka. Zaproponujcie kilka wariantów, by każdy z gości znalazł coś dla siebie.
Odrobina elegancji nie zaszkodzi
Skupiliśmy się na prostych przekąskach sylwestrowych, które prezentują się naprawdę szałowo. W końcu podczas takich okazji chodzi nie tylko o smak i różnorodność, ale również o wygląd. Goście na pewno będą wystrojeni, więc aspekt wizualny przekąsek też jest ważny. Jeśli chcecie zaserwować coś bardzo eleganckiego, polecamy łososia w cieście. Okaże się bardzo atrakcyjną alternatywą dla smażonego karpia, który dominował na bożonarodzeniowych stołach. Pamiętajcie o dodatkach do szpinaku: suszonych pomidorach, gałce muszkatołowej, serze ricotta, czosnku, cebuli i chili. Taka kombinacja doskonale uzupełni rybny smak. Całość zamkniecie w chrupiącym cieście francuskim. Pysznie i z klasą!
Łosoś w cieście
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
Sos
- 200 g pieczarek
- 0,5 cebuli
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki śmietany
- 1 opakowanie Sosu do pieczeni jasnego Knorr
Farsz
- 2 cebule
- 1 papryczka chili
- 450 g szpinaku
- 2 łyżki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
- 1 szczypta Gałki muszkatołowej z Indonezji Knorr
- 300 g sera ricotta
- 100 g suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg fileta z łososia
- 500 g ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
- Podsmaż na rozgrzanym oleju: chili, posiekane ząbki czosnku i cebulę. Następnie dodaj rozmrożony oraz odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Wszystko smaż przez chwilę i dopraw łyżką Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Poczekaj, aż szpinak ostygnie i dodaj do niego ser ricotta i suszone pomidory pokrojone w kostkę.
- Oczyść rybę z ości i usuń z niej skórę. Łososia posyp pozostałą częścią Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr. Następnie rozłóż mięso na rozwałkowanym cieście francuskim. Na wierzch nałóż szpinak. Całość zroluj i posmaruj brzegi oraz wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut.
- Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmaż grzyby wraz z cebulą na rozgrzanym oleju przez minutę.
- Patelnie zdejmij z ognia. Następnie wlej do niej 200 ml zimnej wody i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Wszystko starannie wymieszaj, aż esencja całkowicie się rozpuści.
- Gotuj całość przez 5 minut. Po tym czasie zapraw sos śmietaną i polej nim łososia.