> KUKURYDZIANE BUŁECZKI Z SEREM ŻÓŁTYM
/Przygotowane w Speedcook’u/
Przepis (9 bułeczek):
370g kaszki kukurydzianej
130g mąki razowej żytniej
2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
150g sera żółtego (w kostce)
2 łyżeczki soli
300g letniej wody
15g świeżych drożdży
Ser żółty zetrzeć na grubej tarce. Kaszkę kukurydzianą, mąkę, sól, drożdże, wodę, olej oraz starty ser umieścić w naczyniu miksującym. Obroty nastawić na 10C, czas na 2 minuty. Włączyć Speedcook’a, wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Ciasto wyłożyć na stolnicę (obsypaną mąką) i zagniatać jeszcze przez kilka minut, aż będzie zwarte (ciasto może być nieco wilgotne). Uformować kulę z ciasta, umieścić w misce, przykryć, odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto wyłożyć z miski i uderzyć nim kilka razy o stolnicę, aby usunąć powietrze. Delikatnie zagnieść je jeszcze przez kilka sekund, formować kulki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania piekarnika: góra i dół), w środku powinna być już blacha, aby również się nagrzała. Na nagrzaną przełożyć uformowane z ciasta kulki. Włożyć blachę do piekarnika i piec 40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, bułeczki zostawić w środku, aż tam ostygną.
http://speedcook.pl/
> KUKURYDZIANE BUŁECZKI Z SEREM ŻÓŁTYM
/Przygotowane w Speedcook’u/
Przepis (9 bułeczek):
370g kaszki kukurydzianej
130g mąki razowej żytniej
2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
150g sera żółtego (w kostce)
2 łyżeczki soli
300g letniej wody
15g świeżych drożdży
Ser żółty zetrzeć na grubej tarce. Kaszkę kukurydzianą, mąkę, sól, drożdże, wodę, olej oraz starty ser umieścić w naczyniu miksującym. Obroty nastawić na 10C, czas na 2 minuty. Włączyć Speedcook’a, wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Ciasto wyłożyć na stolnicę (obsypaną mąką) i zagniatać jeszcze przez kilka minut, aż będzie zwarte (ciasto może być nieco wilgotne). Uformować kulę z ciasta, umieścić w misce, przykryć, odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto wyłożyć z miski i uderzyć nim kilka razy o stolnicę, aby usunąć powietrze. Delikatnie zagnieść je jeszcze przez kilka sekund, formować kulki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania piekarnika: góra i dół), w środku powinna być już blacha, aby również się nagrzała. Na nagrzaną przełożyć uformowane z ciasta kulki. Włożyć blachę do piekarnika i piec 40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, bułeczki zostawić w środku, aż tam ostygną.
http://speedcook.pl/