Jogurt znany jest od tysięcy lat, ale współcześnie nie przywiązuje się wystarczającej wagi do jego spożywania. Warto zmienić swoje przyzwyczajenia i uwzględnić jogurt w codziennym menu, jako produkt bogaty w cenny dla organizmu wapń oraz białko.
Jednym z głównych problemów żywieniowych Polaków jest niewłaściwie zbilansowana dieta. W praktyce oznacza to dostarczanie składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu w niewłaściwych ilościach. Ze względu na zawartość dobrych bakterii oraz unikalnych składników odżywczych jogurty mogą być zaliczane do produktów wskazanych w codziennym odżywianiu. Powinny być stałym elementem codziennej diety każdego z nas. Do umieszczenia jogurtów w naszym jadłospisie zachęca Związek Polskich Przetwórców Mleka poprzez kampanię „Jogurt na dobry dzień”.
Dlaczego warto jeść jogurty? Powodów jest kilka. Na wyróżnienie zasługuje zawartość wapnia, która w jogurtach jest wyższa niż w mleku. Ten składnik jest niezbędny dla zdrowia: wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój kości u dzieci, natomiast u osób dorosłych pomaga utrzymać zdrowe kości. Wapń stanowi też ważny element zapobiegający osteoporozie, w związku z tym pełni istotną rolę w żywieniu osób starszych, szczególnie kobiet. Dodatkowo wapń jest ważny również przy prawidłowej pracy mięśni i serca, krzepliwości krwi, przewodzeniu nerwowym czy też wspiera prawidłowe funkcjonowanie enzymów trawiennych. Niedobór tego pierwiastka może sprawić, że poczujemy się osłabieni i zmęczeni.
Następną zaletą jest to, że jogurt jest łatwo trawiony w organizmie za sprawą bakterii jogurtowych: Lactobactillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. To one nadają jogurtowi kwaśny smak i zmieniają laktozę (cukier mleczny) w łatwiej przyswajalny kwas mlekowy. Dzięki temu mogą go spożywać osoby z nietolerancją laktozy, która jest spowodowana brakiem enzymu laktazy w nabłonku jelita cienkiego, co w konsekwencji powoduje dolegliwości takie jak biegunki lub wzdęcia.
Jogurt to także cenne źródło pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Jest ono bogate w aminokwas lizynę, dlatego doskonale uzupełnia wszelkie niedobory tego aminokwasu w białkach produktów zbożowych np. w pieczywie, płatkach. Białko pomaga też budować i regenerować mięśnie.
Jogurty z uwagi na cenne właściwości żywieniowe powinny zagościć w diecie każdej osoby. Mogą stanowić podstawę posiłku, deseru lub bazę do przygotowania pysznego dania np. koktajli, farszu do naleśników, zabielenia zup lub sosów. Możliwości jest wiele dlatego śmiało sięgajmy po jogurt – produkt dla zdrowia. Działania edukacyjno-informacyjne promujące jogurt jako część codziennego, dobrego żywienia prowadzone są w ramach kampanii „Jogurt na dobry dzień”. Więcej informacji pod www.jogurtnadobrydzien.pl.
Publikacja dofinansowana ze środków Funduszu Promocji Mleka
Jogurt znany jest od tysięcy lat, ale współcześnie nie przywiązuje się wystarczającej wagi do jego spożywania. Warto zmienić swoje przyzwyczajenia i uwzględnić jogurt w codziennym menu, jako produkt bogaty w cenny dla organizmu wapń oraz białko.
Jednym z głównych problemów żywieniowych Polaków jest niewłaściwie zbilansowana dieta. W praktyce oznacza to dostarczanie składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu w niewłaściwych ilościach. Ze względu na zawartość dobrych bakterii oraz unikalnych składników odżywczych jogurty mogą być zaliczane do produktów wskazanych w codziennym odżywianiu. Powinny być stałym elementem codziennej diety każdego z nas. Do umieszczenia jogurtów w naszym jadłospisie zachęca Związek Polskich Przetwórców Mleka poprzez kampanię „Jogurt na dobry dzień”.
Dlaczego warto jeść jogurty? Powodów jest kilka. Na wyróżnienie zasługuje zawartość wapnia, która w jogurtach jest wyższa niż w mleku. Ten składnik jest niezbędny dla zdrowia: wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój kości u dzieci, natomiast u osób dorosłych pomaga utrzymać zdrowe kości. Wapń stanowi też ważny element zapobiegający osteoporozie, w związku z tym pełni istotną rolę w żywieniu osób starszych, szczególnie kobiet. Dodatkowo wapń jest ważny również przy prawidłowej pracy mięśni i serca, krzepliwości krwi, przewodzeniu nerwowym czy też wspiera prawidłowe funkcjonowanie enzymów trawiennych. Niedobór tego pierwiastka może sprawić, że poczujemy się osłabieni i zmęczeni.
Następną zaletą jest to, że jogurt jest łatwo trawiony w organizmie za sprawą bakterii jogurtowych: Lactobactillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. To one nadają jogurtowi kwaśny smak i zmieniają laktozę (cukier mleczny) w łatwiej przyswajalny kwas mlekowy. Dzięki temu mogą go spożywać osoby z nietolerancją laktozy, która jest spowodowana brakiem enzymu laktazy w nabłonku jelita cienkiego, co w konsekwencji powoduje dolegliwości takie jak biegunki lub wzdęcia.
Jogurt to także cenne źródło pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Jest ono bogate w aminokwas lizynę, dlatego doskonale uzupełnia wszelkie niedobory tego aminokwasu w białkach produktów zbożowych np. w pieczywie, płatkach. Białko pomaga też budować i regenerować mięśnie.
Jogurty z uwagi na cenne właściwości żywieniowe powinny zagościć w diecie każdej osoby. Mogą stanowić podstawę posiłku, deseru lub bazę do przygotowania pysznego dania np. koktajli, farszu do naleśników, zabielenia zup lub sosów. Możliwości jest wiele dlatego śmiało sięgajmy po jogurt – produkt dla zdrowia. Działania edukacyjno-informacyjne promujące jogurt jako część codziennego, dobrego żywienia prowadzone są w ramach kampanii „Jogurt na dobry dzień”. Więcej informacji pod www.jogurtnadobrydzien.pl.
Publikacja dofinansowana ze środków Funduszu Promocji Mleka