Był stałym bywalcem dawnych uczt – zapraszano go na wytworne przyjęcia królewskie, ale nie gardził też zwykłymi obiadami na wsi. Ziemniak – nie taki zwykły, jak bywa postrzegany. Poznajcie dyskretny urok ziemniaka i jego cykl życia podczas rodzinnych warsztatów ogrodniczo-kulinarnych w Muzeum Pałacu w Wilanowie.
Zapraszamy na cykl warsztatów ogrodniczo-kulinarnych poświęconych ziemniakom. Na każdym spotkaniu wybierzemy się do ogrodu i wykonamy sezonowe prace związane z uprawą ziemniaków. Następnie udamy się do wilanowskiej kuchni, w której przygotujemy potrawy ziemniaczane, korzystając z regionalnych i historycznych przepisów. Można wziąć udział w całym cyklu lub w wybranych warsztatach.
10 czerwca | Kwiat ziemniaka
Opowiemy o kwitnących ziemniakach i ich przybyciu do Europy. Dowiemy się, dlaczego królowa Marysieńka nosiła we włosach ziemniaczane kwiaty. Przygotujemy sałatkę z ziemniaków i jadalnych kwiatów.
9 września | Bulwa bulwie nierówna
Zajrzymy pod ziemię, żeby zobaczyć, jakie sekrety kryje tam ziemniak. W części kulinarnej ugotujemy zebrane w ogrodzie bulwy.
7 października | Wykopki
Udamy się do ogrodu, żeby wykopać uprawiane przez ostatnie miesiące ziemniaki. Podczas warsztatów kulinarny, korzystając z przepisów historycznych i regionalnych, przygotujemy pyry z gzikiem.
ODBIORCY: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat
TERMINY: 10 czerwca, 9 września, 7 października, godz. 13.00
BILETY można kupić:
- przez internet: www.bilety.wilanow-palac.pl
- stacjonarnie w kasie muzeum
autor zdjęć: Fot. materiały prasowe
adres: ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
miejsce: Villa Intrata
miejscowść: Warszawa
dzielnica: Wilanów
wstęp wolny: tak
bilet: 50 zł – bilet zwykły, 15 zł – bilet ulgowy zł
data od: 2018-06-10
godziny od: 13:00 zł