Czy wiecie, że kuchnia może zmienić się w prawdziwe laboratorium, a gotowanie może stać się fascynującą naukową przygodą? Jeżeli lubicie eksperymentować zapraszamy na warsztaty chemiczne w Biocultura Lab. Podczas zajęć poznamy polimery. Te niesamowite substancje zbudowane z setek małych cegiełek są wszechobecne w naszym życiu i spełniają wiele ważnych funkcji w przyrodzie. Niektóre z nich jak agar, alginiany czy skrobię wykorzystujemy w kuchni.
W czasie zajęć przyrządzimy „jajko sadzone” na zimno, wyczarujemy wykwintny kolorowy kawior, a na deser zrobimy błyskawiczną galaretkę. Przy okazji dowiemy się jak wyglądają glony i dlaczego Japończycy uwielbiają je jeść. Prawdziwi smakosze będą mogli spróbować „glonusia” – zielonego smoothie z glonów morskich.
Wiek: 7-10 lat
Zapisy: biuro@biocultura.pl lub tel. 600 373 051
www.biocultura.pl
autor zdjęć: Fot. materiały prasowe
adres: ul. Sokołowska 9 lok.U31
miejsce: Biocultura
miejscowść: Warszawa
dzielnica: Wola
wstęp wolny: nie
bilet: 35 zł zł
data od: 2016-09-17
godziny od: 11:00 zł