Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie zaprasza na prelekcję „By niejadki chciały jeść – porady dietetyka, lekarza, psychologa”.
prelekcję wygłoszą:
dr inż. Anna Harton
dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak
(Katedra Dietetyki SGGW)
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
lek. med. Witold Klemarczyk
mgr Wanda Urmańska
(Instytut Matki i Dziecka)
Dzieci niejadki są dla rodziców i opiekunów powodem różnych zmartwień, a związane z tym sytuacje wywołują wiele napięć.
Takie dzieci jedzą niewiele, jeśli już to tylko wybrane przez siebie produkty i potrawy, często o niskiej wartości odżywczej. Chętnie natomiast sięgają po słodycze i inne małowartościowe przekąski, a rodzice zgadzają się na to, aby dziecko „tylko nie było głodne i zjadło choćby cokolwiek”. Przy takiej długotrwałej niechęci do jedzenia, obawy rodziców mogą być uzasadnione, bo czy takie żywienie może zapewnić niejadkom wszystkie potrzebne składniki odżywcze i to w odpowiednich proporcjach, czy ich rozwój fizyczny i umysłowy nie będzie przez to zaburzony?
Warto się przy tym zastanowić, czy rodzice nie są pod tym względem przewrażliwieni? Może tylko im się wydaje, że dzieci jedzą zbyt mało? A może ich oczekiwania są nierealistyczne? Bardzo martwią się nawet chwilowym brakiem apetytu dziecka, a nie zwracają uwagi kiedy dziecko je zbyt dużo.
Jaka jest zatem skala tego problemu w Polsce? Jakie zaburzenia mogą u niejadków wystąpić i jak się objawiać? Kiedy z tym problemem trzeba zgłosić się do lekarza, dietetyka a kiedy do psychologa? W jaki sposób można zachęcić dzieci do jedzenia wartościowych produktów i potraw?
Na te i inne pytania odpowiedzą zaproszeni eksperci. Między innymi omówią następujące zagadnienia:
· Etapy rozwoju dziecka a rozwój preferencji smakowych
· Fobie i neofobie – czy istnieją?
· Przyczyny braku apetytu
· Jak efektywnie karmić dziecko – zasady postępowania z niejadkiem
· Praktyczne wskazówki jak zachęcić dziecko do jedzenia mało znanych i nielubianych produktów
· Preparaty wspomagające apetyt – czy to faktycznie działa?
· Mały „niejadek” – studium przypadku
www.wszechnica_zywieniowa.sggw.pl
autor zdjęć: Fot. BigstockPhoto
adres: ul. Nowoursynowska 159C
miejsce: SGGW, w budynku 32 (zielonym) Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, w Auli II
miejscowść: Warszawa
dzielnica: Ursynów
wstęp wolny: tak
data od: 2015-04-15
godziny od: 17:30 zł