Wyniki ogólnopolskiego badania opinii, przeprowadzonego na zlecenie marki Bebiko Junior na reprezentatywnej grupie matek dzieci od 1. do 3. roku życia.
Czy mamy, które najczęściej podejmują decyzje dotyczące menu dziecka, wiedzą, jak zapewnić mu odpowiednią ilość wapnia i witaminy D, tak ważnych dla małego organizmu? Aby odpowiedzieć na to pytanie, marka Bebiko Junior zleciła wykonanie ogólnopolskiego badania świadomości mam na temat podaży wapnia i witaminy D w diecie dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia. Przedstawiamy jego wyniki.
Zdrowe dziecko do 3. roku życia powinno przyjmować 18 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia w przeliczeniu na kilogram masy ciała niż osoba dorosła. Mamy w większości twierdzą, że posiadają wystarczającą wiedzę na temat zapotrzebowania dzieci na witaminę D i wapń, jednak wyniki badania wykonanego na zlecenie marki Bebiko Junior tego nie potwierdzają.
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami żywieniowymi eksperci rekomendują, by w codziennym jadłospisie maluchów między 1. a 3. rokiem życia znalazły się trzy porcje produktów mlecznych dziennie, w tym dwie porcje mleka. Jednym z polecanych produktów jest mleko modyfikowane typu Junior (po 1. roku życia) wzbogacone właśnie w witaminę D i wapń. Tymczasem 56% respondentek podaje mleko lub produkty mleczne dzieciom w ilościach mniejszych niż zalecane trzy porcje w ciągu dnia. Prawie połowa respondentek nie słyszała o nowych zaleceniach żywieniowych, a prawie ¼ nie pamięta, czy miała z nimi kontakt. Większość respondentek (59%) przyznała, że dieta ich dzieci jest zbyt mało zróżnicowana, co wydają się potwierdzać ich odpowiedzi na inne pytania badania. Zgodnie z zaleceniami ekspertów, ryba powinna pojawiać się na talerzu dziecka 1-2 razy w tygodniu. Z badania świadomości mam wynika, że jedynie 55% mam podało swoim dzieciom ryby w ciągu tygodnia poprzedzającego ankietę, w większości były to ryby zawierające relatywnie mniej witaminy D, zaś te najbogatsze w ten składnik były podawane dzieciom przez zdecydowanie mniejszy odsetek badanych mam.
Wyniki badania w województwie mazowieckim
Jedynie 21% respondentek z województwa mazowieckiego zadeklarowało, że miały kontakt z nowymi zaleceniami żywieniowymi dotyczącymi zapotrzebowania na witaminę D i wapń u dzieci od 1. do 3. roku życia. W sposób spontaniczny badane mamy potrafiły wymienić jedynie główne skutki niedoboru analizowanych składników w diecie dzieci – w przypadku witaminy D 36% z nich wymieniało krzywicę, a w przypadku wapnia 53% kruchość i łamliwość kości. W przypadku witaminy D aż 41% respondentek nie było w stanie spontaniczne wymienić żadnego skutku jej niedoboru w diecie dzieci, a w przypadku wapnia było to 32% spośród badanych kobiet. Ponad połowa respondentek przyznała, że dieta ich dzieci trochę zbyt mało zróżnicowana w stosunku do ich potrzeb, a jedynie 35% z nich stwierdziło, że ich dzieci mają dietę zbilansowaną prawidłowo. Również ponad 60% z badanych mam przyznało, że produkty mleczne swoim dzieciom podaje rzadziej niż zalecane 3 razy dziennie. W ciągu tygodnia poprzedzającego badanie, 79% spośród dzieci badanych mam spożywało produkty bogate w wapń – jogurty, kefiry, maślanki, zaś bogate w witaminę D ryby jadło 54% z nich.
„Z badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA w 2011 roku wynika, że dieta aż 80% dzieci między 1. a 3. rokiem życia zawiera za mało witaminy D i wapnia. To poważny problem, ponieważ układ kostny maluchów rozwija się w tym okresie bardzo intensywnie, a wszelkie niedobory zwiększają ryzyko wystąpienia zaburzeń w dalszym rozwoju. Dlatego zdecydowaliśmy się przeprowadzić badanie i sprawdzić, czy i jak powinniśmy uzupełniać wiedzę rodziców na ten temat” – powiedziała Dorota Jóźwiak-Jakubowska, młodszy kierownik ds. zarządzania marką Bebiko.
„Badanie świadomości mam na temat podaży wapnia i witaminy D w diecie dzieci od 1. do 3. roku życia” zostało przeprowadzone w kwietniu 2013 roku na zlecenie marki Bebiko Junior przez IIBR na reprezentatywnej próbie N=1207 matek dzieci od 1. do 3. roku życia. Respondentki z województwa mazowieckiego N=149.
Marka Bebiko oferuje mleka modyfikowane w pełni dostosowane do potrzeb żywieniowych rozwijającego się dziecka – od urodzenia do 3. roku życia. Mleka modyfikowane Bebiko zawierają optymalną kompozycję składników odżywczych: białka, węglowodanów, tłuszczów (w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz witamin i składników mineralnych. Dzięki kompletnej formule z opatentowaną kompozycją prebiotyków NUTRICIA mleka modyfikowane Bebiko wspierają rozwój zdrowej flory bakteryjnej w jelitach, która jest częścią zdrowego układu pokarmowego. Dzięki zawartości wapnia i witaminy D dla mocnych kości oraz żelaza dla rozwoju mózgu, wspomagają także prawidłowy rozwój dziecka.
NUTRICIA Polska to lider rynku żywności dla dzieci i niemowląt w Polsce. Firma jest częścią Dywizji Żywności dla Dzieci Danone. NUTRICIA specjalizuje się w żywności dla niemowląt i małych dzieci oraz dla osób dorosłych wymagających specjalistycznego żywienia. NUTRICIA Polska dostarcza produkty żywnościowe dla dzieci we wszystkich kategoriach − od podstawowych i specjalistycznych mlek modyfikowanych (marki Bebiko i Bebilon), po pełną gamę odżywek dla niemowląt (marka BoboVita).
Wyniki ogólnopolskiego badania opinii, przeprowadzonego na zlecenie marki Bebiko Junior na reprezentatywnej grupie matek dzieci od 1. do 3. roku życia.
Czy mamy, które najczęściej podejmują decyzje dotyczące menu dziecka, wiedzą, jak zapewnić mu odpowiednią ilość wapnia i witaminy D, tak ważnych dla małego organizmu? Aby odpowiedzieć na to pytanie, marka Bebiko Junior zleciła wykonanie ogólnopolskiego badania świadomości mam na temat podaży wapnia i witaminy D w diecie dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia. Przedstawiamy jego wyniki.
Zdrowe dziecko do 3. roku życia powinno przyjmować 18 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia w przeliczeniu na kilogram masy ciała niż osoba dorosła. Mamy w większości twierdzą, że posiadają wystarczającą wiedzę na temat zapotrzebowania dzieci na witaminę D i wapń, jednak wyniki badania wykonanego na zlecenie marki Bebiko Junior tego nie potwierdzają.
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami żywieniowymi eksperci rekomendują, by w codziennym jadłospisie maluchów między 1. a 3. rokiem życia znalazły się trzy porcje produktów mlecznych dziennie, w tym dwie porcje mleka. Jednym z polecanych produktów jest mleko modyfikowane typu Junior (po 1. roku życia) wzbogacone właśnie w witaminę D i wapń. Tymczasem 56% respondentek podaje mleko lub produkty mleczne dzieciom w ilościach mniejszych niż zalecane trzy porcje w ciągu dnia. Prawie połowa respondentek nie słyszała o nowych zaleceniach żywieniowych, a prawie ¼ nie pamięta, czy miała z nimi kontakt. Większość respondentek (59%) przyznała, że dieta ich dzieci jest zbyt mało zróżnicowana, co wydają się potwierdzać ich odpowiedzi na inne pytania badania. Zgodnie z zaleceniami ekspertów, ryba powinna pojawiać się na talerzu dziecka 1-2 razy w tygodniu. Z badania świadomości mam wynika, że jedynie 55% mam podało swoim dzieciom ryby w ciągu tygodnia poprzedzającego ankietę, w większości były to ryby zawierające relatywnie mniej witaminy D, zaś te najbogatsze w ten składnik były podawane dzieciom przez zdecydowanie mniejszy odsetek badanych mam.
Wyniki badania w województwie mazowieckim
Jedynie 21% respondentek z województwa mazowieckiego zadeklarowało, że miały kontakt z nowymi zaleceniami żywieniowymi dotyczącymi zapotrzebowania na witaminę D i wapń u dzieci od 1. do 3. roku życia. W sposób spontaniczny badane mamy potrafiły wymienić jedynie główne skutki niedoboru analizowanych składników w diecie dzieci – w przypadku witaminy D 36% z nich wymieniało krzywicę, a w przypadku wapnia 53% kruchość i łamliwość kości. W przypadku witaminy D aż 41% respondentek nie było w stanie spontaniczne wymienić żadnego skutku jej niedoboru w diecie dzieci, a w przypadku wapnia było to 32% spośród badanych kobiet. Ponad połowa respondentek przyznała, że dieta ich dzieci trochę zbyt mało zróżnicowana w stosunku do ich potrzeb, a jedynie 35% z nich stwierdziło, że ich dzieci mają dietę zbilansowaną prawidłowo. Również ponad 60% z badanych mam przyznało, że produkty mleczne swoim dzieciom podaje rzadziej niż zalecane 3 razy dziennie. W ciągu tygodnia poprzedzającego badanie, 79% spośród dzieci badanych mam spożywało produkty bogate w wapń – jogurty, kefiry, maślanki, zaś bogate w witaminę D ryby jadło 54% z nich.
„Z badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA w 2011 roku wynika, że dieta aż 80% dzieci między 1. a 3. rokiem życia zawiera za mało witaminy D i wapnia. To poważny problem, ponieważ układ kostny maluchów rozwija się w tym okresie bardzo intensywnie, a wszelkie niedobory zwiększają ryzyko wystąpienia zaburzeń w dalszym rozwoju. Dlatego zdecydowaliśmy się przeprowadzić badanie i sprawdzić, czy i jak powinniśmy uzupełniać wiedzę rodziców na ten temat” – powiedziała Dorota Jóźwiak-Jakubowska, młodszy kierownik ds. zarządzania marką Bebiko.
„Badanie świadomości mam na temat podaży wapnia i witaminy D w diecie dzieci od 1. do 3. roku życia” zostało przeprowadzone w kwietniu 2013 roku na zlecenie marki Bebiko Junior przez IIBR na reprezentatywnej próbie N=1207 matek dzieci od 1. do 3. roku życia. Respondentki z województwa mazowieckiego N=149.
Marka Bebiko oferuje mleka modyfikowane w pełni dostosowane do potrzeb żywieniowych rozwijającego się dziecka – od urodzenia do 3. roku życia. Mleka modyfikowane Bebiko zawierają optymalną kompozycję składników odżywczych: białka, węglowodanów, tłuszczów (w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz witamin i składników mineralnych. Dzięki kompletnej formule z opatentowaną kompozycją prebiotyków NUTRICIA mleka modyfikowane Bebiko wspierają rozwój zdrowej flory bakteryjnej w jelitach, która jest częścią zdrowego układu pokarmowego. Dzięki zawartości wapnia i witaminy D dla mocnych kości oraz żelaza dla rozwoju mózgu, wspomagają także prawidłowy rozwój dziecka.
NUTRICIA Polska to lider rynku żywności dla dzieci i niemowląt w Polsce. Firma jest częścią Dywizji Żywności dla Dzieci Danone. NUTRICIA specjalizuje się w żywności dla niemowląt i małych dzieci oraz dla osób dorosłych wymagających specjalistycznego żywienia. NUTRICIA Polska dostarcza produkty żywnościowe dla dzieci we wszystkich kategoriach − od podstawowych i specjalistycznych mlek modyfikowanych (marki Bebiko i Bebilon), po pełną gamę odżywek dla niemowląt (marka BoboVita).