Długie i szare zimowe dni powoli odchodzą w niepamięć. Najwyższy czas dodać sobie energii, by w pełni cieszyć się nadchodzącą wiosną. Od czego więc zacząć? Najlepiej od pełnowartościowego śniadania! Niestety, wciąż zapominamy o najważniejszym posiłku dnia. Co gorsza nie tylko dorośli nie jedzą śniadań! Okazuje się, że średnio 13% chłopców i 18% dziewcząt w wieku gimnazjalnym w Polsce nie pamięta o porannym posiłku – informują organizatorzy programu edukacyjnego „Jedz smacznie i zdrowo”.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, głoszą zgodnie specjaliści żywieniowi. Zapewnia nam energię, dzięki której nasze ciało i umysł mogą pracować prawidłowo i wydajnie. Produkty bogate w białko, węglowodany oraz w wartości pokarmowe takie jak wapń, żelazo, błonnik i witaminy zaspokajają aż ¼ dziennego zapotrzebowania pokarmowego człowieka. Młodzież, która w porannych godzinach wydatkuje dużo energii na naukę w szkole powinna szczególnie dbać o regularne jej dostarczenie do organizmu. Tym bardziej, że niejedzenie śniadań może być przyczyną senności, apatii czy problemów z koncentracją, co może bezpośrednio wpływać na wyniki w szkole.
Od marca do czerwca 2011 roku organizatorzy programu edukacyjnego „Jedz smacznie i zdrowo” przeprowadzili badania na grupie niemal 1000 uczniów klas I-III gimnazjum. Pytali młodzież o nawyki żywieniowe i preferencje kulinarne. Okazało się, że średnio 13% chłopców i 18% dziewcząt nie pamięta o porannym posiłku. Co więcej gimnazjaliści nie zabierają ze sobą dodatkowego posiłku do szkoły. Średnio 16% młodych ludzi w Polsce nie je drugiego śniadania, które powinni spożywać w pierwszej połowie dnia, by uzupełnić zapas energii niezbędny do nauki. Organizatorzy programu ustalili również, że większość gimnazjalistów – 74% przebadanych na śniadanie zjada głównie kanapkę.
– Ważne jest, by uczyć młodych ludzi, że ich poranny posiłek powinien opierać się na produktach pełnowartościowych – mówi Agnieszka Piskała ekspertka ds. żywienia w firmie Nestlé. Śniadania dla ucznia powinny opierać się na produktach pełnoziarnistych np. na śniadanie płatki na mleku, a do szkoły kanapka z pieczywa razowego lub graham. Takie produkty w diecie młodych ludzi sprawiają, że czują się oni dłużej syci, a powolne uwalnianie glukozy do krwi sprawia, że mają mniejszą ochotę na sięganie po słodkie przekąski – radzi dietetyczka.
Warto powtarzać sobie: „Jedz królewskie śniadanie, książęcy obiad i żebraczą kolację” i pamiętać, że nie tylko na wiosnę, mogą brać z nas przykład młodzi ludzie.
Więcej o śniadaniach można przeczytać na stronie internetowej programu edukacyjnego „Jedz smacznie i zdrowo”.
***********************************
Program „Jedz smacznie i zdrowo” jest akcją edukacyjną marki WINIARY prowadzoną we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności w polskich gimnazjach. Pierwsza edycja odbyła się w roku szkolnym 2010/2011. Wzięło w niej udział niemal 500 gimnazjów z całej Polski. Ponad 600 nauczycieli wyedukowało w dziedzinie zdrowego odżywiania blisko 23 000 uczniów z ponad 1000 klas. Misją „Jedz smacznie i zdrowo” jest nauka młodzieży zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie do podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania.
Program marki WINIARY jest częścią szerszej kampanii zatytułowanej „Jedz smacznie i zdrowo”. prowadzonej od czterech lat przez wiele marek z portfolio firmy Nestlé, której celem jest promowanie zdrowego odżywiania wśród konsumentów. Wiąże się on z przyjęciem przez Nestle strategii NHW (Nutrition, Health, Wellness) będącej strategią odpowiedzialnego biznesu firmy Nestlé, w imię której zobowiązuje się ona produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu oraz dbałości o zdrowie i dobre samopoczucie konsumentów.
Patroni honorowi
Minister Edukacji Narodowej
Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego