Pierwsze 1000 dni życia to okres bardzo intensywnego wzrostu, w którym organizm malucha jest szczególnie wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych. Kobiety w ciąży i mamy karmiące powinny zwracać szczególną uwagę na to, by eliminować ze swojej diety substancje, które docierając do dziecka poprzez łożysko albo w pokarmie karmiącej piersią mamy, mogą zaszkodzić maluchowi. Na dalszym etapie rozwoju na talerzu dziecka powinny pojawiać się produkty bezpieczne i skontrolowane pod względem jakości. Młody organizm ze względu na inny metabolizm, niedojrzały układ odpornościowy i niedojrzałe bariery ochronne ma inne potrzeby niż organizm dorosłego.
Bezwzględna eliminacja w czasie ciąży
Jednym z warunków dobrego stanu zdrowia kobiety w ciąży oraz prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwe żywienie. W ciąży należy bezwzględnie wykluczyć z diety alkohol. Wydaje się, że każda kobieta zdaje sobie sprawę z zagrożenia, jakie niesie za sobą wypijany w ciąży alkohol. Jednak z badania Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS)[1] wynika, że aż 10% kobiet nie rezygnuje z alkoholu nawet wtedy, gdy wie, że jest w ciąży. GIS przeprowadził ankietę wśród 2913 kobiet z 381 oddziałów ginekologiczno-położniczych, wśród ankietowanych tylko 62,1% kobiet było świadomych jakie konsekwencje może mieć dla płodu konsumpcja nawet niewielkich ilości alkoholu w trakcie ciąży. 2,5% kobiet uznała, że picie niewielkich ilości alkoholu nie jest szkodliwe dla płodu. Niestety w Polsce wciąż przychodzą na świat dzieci z FAS[2], czyli Płodowym Zespołem Alkoholowym. FAS to konsekwencja picia alkoholu w ciąży, który powoduje niedotlenienie i upośledzenie odżywiania płodu, a co za tym idzie uszkadza mózg dziecka. Większość takich przypadków pozostaje jednak niezdiagnozowana albo zdiagnozowana niewłaściwie, dlatego trudno powiedzieć jak duża jest skala tego zjawiska. Z cytowanego raportu wynika, że w 2012 roku cechy FAS wykryto u 0,5% dzieci z wadami rozwojowymi.
Do pewnego momentu uważano, że problem FAS dotyczy jedynie dzieci matek, które w ciąży nadużywają alkoholu, jednak okazuje się, że każda ilość alkoholu może zaszkodzić rozwijającemu się w organizmie matki dziecku. Cząsteczki etanolu przenikają przez łożysko i można powiedzieć, że dziecko „pije” alkohol razem z matką.
Ograniczania w okresie karmienia piersią
Po urodzeniu dziecka, kiedy mama karmi piersią, alkohol nadal jest na liście produktów, których powinno się unikać. Mleko matki to najlepszy pokarm dla dziecka. Chroni przed wieloma chorobami i infekcjami, wspomaga odporność. To najlepszy pokarm dla niemowlęcia, który zaspokaja jego szczególne potrzeby żywieniowe. Jednak jeśli mama spożywa alkohol, dostaje się on także do jej mleka. Poziom alkoholu w mleku mamy jest taki sam jak jego poziom we krwi kobiety spożywającej alkohol. Jeśli więc kobieta karmiąca spożywała alkohol, musi poczekać z karmieniem dziecka do momentu, kiedy organizm pozbędzie się alkoholu z krwioobiegu.
Bezpieczeństwo w czasie rozszerzania diety
W ciąży matki powinny zrezygnować z alkoholu, potem w okresie karmienia piersią także powinny dbać o zbilansowanie swojego jadłospisu oraz unikać używek. Alkohol i inne używki stosowane podczas ciąży czy karmienia piersią powszechnie uznawane są za szkodliwe, ale czy tylko one mogą niekorzystnie wpływać na rozwój dziecka? Na etapie rozszerzania diety dziecka, mama powinna zwracać także uwagę na jakość i bezpieczeństwo żywności, którą mu podaje. Niedojrzały organizm dziecka jest bardziej wrażliwy na działanie takich substancji jak metale ciężkie, pestycydy, konserwanty, azotany. Dla rodziców znaczenie powinien mieć skład, jakość i pochodzenie konkretnych produktów oraz surowców użytych do ich produkcji. Dlatego warto czytać etykiety produktów, sprawdzać ich źródło pochodzenia. Bezpiecznym wyborem są produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego, które powstają z myślą o potrzebach dzieci do 3. roku życia, a ich jakość regulowana jest przez przepisy prawa, do których stosowania zobligowani są producenci. Spełniają one o wiele surowsze niż w przypadku żywności dla dorosłych normy bezpieczeństwa ustanowione przez Unię Europejską.
Każda mama powinna pamiętać o tym, że już w ciąży ma wpływ na zdrowy rozwój swojego dziecka, potem w okresie laktacji daje mu to, co najlepsze w postaci swojego mleka. Starania o prawidłowy rozwój dziecka warto kontynuować w pierwszych latach jego życia dostarczając mu za każdym razem wysokiej jakości, bezpieczną żywność.
Na edukacyjnej platformie www.1000dni.pl możesz znaleźć więcej informacji na temat żywności, która jest odpowiednia dla małego organizmu dziecka.
[1] Główny Inspektorat Sanitarny, „Zachowania zdrowotne kobiet w ciąży”, 2012 rok.
[2] Fetal Alcohol Syndrome
Pierwsze 1000 dni życia to okres bardzo intensywnego wzrostu, w którym organizm malucha jest szczególnie wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych. Kobiety w ciąży i mamy karmiące powinny zwracać szczególną uwagę na to, by eliminować ze swojej diety substancje, które docierając do dziecka poprzez łożysko albo w pokarmie karmiącej piersią mamy, mogą zaszkodzić maluchowi. Na dalszym etapie rozwoju na talerzu dziecka powinny pojawiać się produkty bezpieczne i skontrolowane pod względem jakości. Młody organizm ze względu na inny metabolizm, niedojrzały układ odpornościowy i niedojrzałe bariery ochronne ma inne potrzeby niż organizm dorosłego.
Bezwzględna eliminacja w czasie ciąży
Jednym z warunków dobrego stanu zdrowia kobiety w ciąży oraz prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwe żywienie. W ciąży należy bezwzględnie wykluczyć z diety alkohol. Wydaje się, że każda kobieta zdaje sobie sprawę z zagrożenia, jakie niesie za sobą wypijany w ciąży alkohol. Jednak z badania Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS)[1] wynika, że aż 10% kobiet nie rezygnuje z alkoholu nawet wtedy, gdy wie, że jest w ciąży. GIS przeprowadził ankietę wśród 2913 kobiet z 381 oddziałów ginekologiczno-położniczych, wśród ankietowanych tylko 62,1% kobiet było świadomych jakie konsekwencje może mieć dla płodu konsumpcja nawet niewielkich ilości alkoholu w trakcie ciąży. 2,5% kobiet uznała, że picie niewielkich ilości alkoholu nie jest szkodliwe dla płodu. Niestety w Polsce wciąż przychodzą na świat dzieci z FAS[2], czyli Płodowym Zespołem Alkoholowym. FAS to konsekwencja picia alkoholu w ciąży, który powoduje niedotlenienie i upośledzenie odżywiania płodu, a co za tym idzie uszkadza mózg dziecka. Większość takich przypadków pozostaje jednak niezdiagnozowana albo zdiagnozowana niewłaściwie, dlatego trudno powiedzieć jak duża jest skala tego zjawiska. Z cytowanego raportu wynika, że w 2012 roku cechy FAS wykryto u 0,5% dzieci z wadami rozwojowymi.
Do pewnego momentu uważano, że problem FAS dotyczy jedynie dzieci matek, które w ciąży nadużywają alkoholu, jednak okazuje się, że każda ilość alkoholu może zaszkodzić rozwijającemu się w organizmie matki dziecku. Cząsteczki etanolu przenikają przez łożysko i można powiedzieć, że dziecko „pije” alkohol razem z matką.
Ograniczania w okresie karmienia piersią
Po urodzeniu dziecka, kiedy mama karmi piersią, alkohol nadal jest na liście produktów, których powinno się unikać. Mleko matki to najlepszy pokarm dla dziecka. Chroni przed wieloma chorobami i infekcjami, wspomaga odporność. To najlepszy pokarm dla niemowlęcia, który zaspokaja jego szczególne potrzeby żywieniowe. Jednak jeśli mama spożywa alkohol, dostaje się on także do jej mleka. Poziom alkoholu w mleku mamy jest taki sam jak jego poziom we krwi kobiety spożywającej alkohol. Jeśli więc kobieta karmiąca spożywała alkohol, musi poczekać z karmieniem dziecka do momentu, kiedy organizm pozbędzie się alkoholu z krwioobiegu.
Bezpieczeństwo w czasie rozszerzania diety
W ciąży matki powinny zrezygnować z alkoholu, potem w okresie karmienia piersią także powinny dbać o zbilansowanie swojego jadłospisu oraz unikać używek. Alkohol i inne używki stosowane podczas ciąży czy karmienia piersią powszechnie uznawane są za szkodliwe, ale czy tylko one mogą niekorzystnie wpływać na rozwój dziecka? Na etapie rozszerzania diety dziecka, mama powinna zwracać także uwagę na jakość i bezpieczeństwo żywności, którą mu podaje. Niedojrzały organizm dziecka jest bardziej wrażliwy na działanie takich substancji jak metale ciężkie, pestycydy, konserwanty, azotany. Dla rodziców znaczenie powinien mieć skład, jakość i pochodzenie konkretnych produktów oraz surowców użytych do ich produkcji. Dlatego warto czytać etykiety produktów, sprawdzać ich źródło pochodzenia. Bezpiecznym wyborem są produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego, które powstają z myślą o potrzebach dzieci do 3. roku życia, a ich jakość regulowana jest przez przepisy prawa, do których stosowania zobligowani są producenci. Spełniają one o wiele surowsze niż w przypadku żywności dla dorosłych normy bezpieczeństwa ustanowione przez Unię Europejską.
Każda mama powinna pamiętać o tym, że już w ciąży ma wpływ na zdrowy rozwój swojego dziecka, potem w okresie laktacji daje mu to, co najlepsze w postaci swojego mleka. Starania o prawidłowy rozwój dziecka warto kontynuować w pierwszych latach jego życia dostarczając mu za każdym razem wysokiej jakości, bezpieczną żywność.
Na edukacyjnej platformie www.1000dni.pl możesz znaleźć więcej informacji na temat żywności, która jest odpowiednia dla małego organizmu dziecka.