CYNAMONOWE DROŻDŻÓWKI Z MUSEM JABŁKOWYM
(przygotowane w Speecook’u)
Przepis (sześć drożdżówek):
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki pszennej (zwykłej)
20g masła
30g cukru trzcinowego
10g syropu cynamonowego
50ml mleka
50ml wody
1 jajko
20g świeżych drożdży
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
+mus jabłkowy z cynamonem (do wypełnienia), mąka (do podsypania)
Do miksującego naczynia wrzucić wszystkie składniki na ciasto: mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną pełnoziarnistą, masło, cukier, syrop cynamonowy, mleko, wodę, jajko, drożdże, cynamon i sól. Obroty nastawić na 10C, czas na 2 minuty. Wymieszać. Ciasto wyjąć na stolnicę (podsypaną wcześniej mąką), zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Po upływie czasu podzielić ciasto na sześć części. Z każdej z nich uformować kulkę, spłaszczyć, nałożyć mus jabłkowy i zlepić bułeczkę. Gotowe bułeczki ułożyć (zlepionym miejscem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-30minut w 180 stopniach. Ostudzone drożdżówki posypać cukrem pudrem.
CYNAMONOWE DROŻDŻÓWKI Z MUSEM JABŁKOWYM
(przygotowane w Speecook’u)
Przepis (sześć drożdżówek):
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki pszennej (zwykłej)
20g masła
30g cukru trzcinowego
10g syropu cynamonowego
50ml mleka
50ml wody
1 jajko
20g świeżych drożdży
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
+mus jabłkowy z cynamonem (do wypełnienia), mąka (do podsypania)
Do miksującego naczynia wrzucić wszystkie składniki na ciasto: mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną pełnoziarnistą, masło, cukier, syrop cynamonowy, mleko, wodę, jajko, drożdże, cynamon i sól. Obroty nastawić na 10C, czas na 2 minuty. Wymieszać. Ciasto wyjąć na stolnicę (podsypaną wcześniej mąką), zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Po upływie czasu podzielić ciasto na sześć części. Z każdej z nich uformować kulkę, spłaszczyć, nałożyć mus jabłkowy i zlepić bułeczkę. Gotowe bułeczki ułożyć (zlepionym miejscem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-30minut w 180 stopniach. Ostudzone drożdżówki posypać cukrem pudrem.