Kulinarne tradycje wigilijne mogą się różnić w zależności od regionu. Nawet każda rodzina ma swoje zwyczaje, które często są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Istnieje jednak sporo rzeczy, które wszystkim jednoznacznie kojarzą się z kolacją wigilijną. Jedną z nich jest obecność na stole ryb. Pieczone, smażone, duszone… W jadłospisie króluje karp, ale warto sięgać także po inne gatunki. Szef kuchni Knorr podpowiada, co zrobić, by tegoroczne menu było jeszcze bardziej wyjątkowe.
W grudniu trudno skupić się na czymś innym – nasze myśli zaprzątają przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. To czas odkurzania kolorowych ozdób choinkowych, słuchania ponadczasowych przebojów, sprzątania, zakupów i, oczywiście, gotowania. Kolacja wigilijna to niezwykły posiłek, na który wiele osób czeka cały rok. Jest okazją nie tylko do spotkania w rodzinnym gronie i przekazania sobie najlepszych życzeń. To również czas, kiedy wznosimy się na kulinarne wyżyny, przygotowując niebanalne przysmaki.
Karp na honorowym miejscu
Nawet jeśli na co dzień preferujecie inne gatunki ryb lub jesteście wielkimi fanami owoców morza, podczas wigilijnej kolacji na stołach nie może zabraknąć karpia. Na terenach Polski cieszył się popularnością już w średniowieczu, więc historia jego spożywania jest naprawdę imponująca. Obecnie jest tak charakterystycznym symbolem świątecznego menu, jak czerwony barszcz z uszkami. Ryba daje szerokie pole do popisu w zakresie jej podania. Jednym z najsmaczniejszych i najprostszych sposobów jest obtoczenie karpia w mące i smażenie na patelni. Chrupiąca, złocista panierka z jajka i bułki tartej jeszcze bardziej dodaje mu smaku. Wcześniejsze zamarynowanie ryby w cebuli umożliwi pozbycie się zbyt intensywnego zapachu, który nie dla wszystkich jest zaletą karpia. Można piec go w całości, faszerować warzywami (np. porem, marchewką i selerem), podzielić na dzwonka, plastry lub otoczyć apetyczną galaretą. Klasyczne przepisy smakują wybornie. Przekonacie się o tym, próbując naszego tradycyjnego karpia po żydowsku, który nadaje się idealnie do uświetnienia uroczystej kolacji.
Tradycyjny karp po żydowsku
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość osób: 8
Składniki:
- 1 karp
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
- 4 duże cebule
- 1 marchewka
- 50 g migdałów
- 50 g rodzynek
Sposób przygotowania:
- Przygotuj karpia. Odetnij głowę ryby i jej ogon, a następnie włóż je do garnka i przyrządź z nich wywar.
- Rozpuść łyżeczkę żelatyny w niewielkiej ilości wody i dodaj do ciepłego wywaru.
- Pokrój dwie cebule w ćwiartki. Dodaj marchewkę i dwie łyżki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr. Zalej wszystko litrem wody. Gotuj 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie odcedź wywar.
- Pokrój w kostkę dwie kolejne cebule, zalej je połową zrobionego wywaru i gotuj, aż warzywa staną się miękkie. Resztę karpia pokrój w dzwonka i zalej drugą połową wywaru. Gotuj rybę przez 20 minut. Pilnuj, aby była miękka, ale nie rozgotowana. Wyjmij gotowe kawałki karpia i rozłóż na półmisku.
- Połącz ze sobą dwie części wywaru i wszystko razem zmiksuj oraz dopraw do smaku. Migdały sparz, posiekaj, następnie razem z rodzynkami dodaj do wywaru. Tak przyrządzonym wywarem zalej dzwonki karpia. Odstaw rybę w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
Śledź to mus!
Dla wielu osób oczekiwanie na pierwszą gwiazdkę jest wypełnione myślami o wigilijnym śledziu. Zazwyczaj podawany jako przystawka lub przekąska, okazuje się niemniej ważny niż karp, pierogi z kapustą czy zupa grzybowa. Mimo że różnorodnych potraw podczas wigilijnej kolacji nie brakuje, ze śledzia rezygnować nie wypada. Zwłaszcza, że można przygotować go w niezliczonej liczbie smakowitych wariantów. Klasyczne rozwiązania zakładają serwowanie śledzi w oleju, śmietanie, musztardzie, z hojnym dodatkiem cebulki, majeranku i pieczonych ziemniaków. Śledzie po góralsku smakują wyśmienicie nawet nad morzem, a śledzie po japońsku mogą śmiało konkurować ze słynnym sushi. Miłośnicy kuchennych innowacji z pewnością będą oczarowani smakiem korzennych śledzi, których walory podkreślane są przez imbir, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Rybne smaki świetnie równoważą słodkie dodatki – jabłka, rodzynki i żurawina. Szlachetności nadają im leśne grzyby – kurki i borowiki. Dodatek pachnącego jałowca też jest mile widziany. Każdy kucharz ma swój sprawdzony sposób na tę potrawę. Szef kuchni Knorr zachęca do wypróbowania podczas zbliżających się świąt przepisu na śledzie pod majonezową chmurką.
Śledzie pod majonezową chmurką
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 6 filetów śledziowych w oleju
- 2 opakowania Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 150 g sera żółtego
- 2 ogórki korniszony
- 200 ml majonezu
- 1 pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Marchewkę i ziemniaki gotuj, aż staną się miękkie. Gdy warzywa wystygną, pokrój je w kosteczkę.
- Ogórki oraz cebulę pokrój w małą kostkę i połącz z resztą warzyw.
- Dwa opakowania Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr wymieszaj z majonezem.
- W szklanym przeźroczystym naczyniu na dnie ułóż śledzie pokrojone w małe kawałki.
- Na rybę nałóż warstwę warzyw, a następnie majonez wymieszany z sosem sałatkowym.
- Wierzch dania posyp startym żółtym serem oraz udekoruj natką pietruszki.
Rybne innowacje
Istnieją świąteczne tradycje, których przestrzeganie jest obowiązkowe w każdym domu. Dzielenie się opłatkiem, umieszczenie pachnącego sianka pod obrusem, zostawienie jednego wolnego miejsca przy stole to tylko część z nich. W kuchni możemy poczuć się trochę swobodniej. Nie każdy musi być fanem ryb smażonych na oleju. Wiele osób ceni sobie możliwość wyboru i różnorodność na stole, więc oprócz tradycyjnych dań, coraz częściej szukamy receptur trochę mniej oczywistych. Niezwykle wygodną dla biesiadników opcją są rybne kotleciki lub pulpety, w przypadku których nie trzeba martwić się o kłopotliwe ości. Ryby podawane w formie wieloskładnikowych zapiekanek kuszą bogactwem smaków oraz prostotą i szybkością wykonania. Oszczędność czasu w czasie przygotowań do wigilijnej kolacji nie raz, nie dwa okazuje się na wagę złota. Ryby duszone z warzywami, w tym najsłynniejsza ryba po grecku, to gratka dla miłośników jarzynowych smaków. Trudno o bardziej elegancką okazję niż kolacja wigilijna, więc w naszych propozycjach kulinarnych nie mogłoby zabraknąć wykwintnego łososia w cieście. Wygląda i smakuje znakomicie!
Łosoś w cieście
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sos
- 200 g pieczarek
- 0,5 cebuli
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki śmietany
- 1 opakowanie Sosu do pieczeni jasnego Knorr
Farsz
- 2 cebule
- 1 papryczka chili
- 450 g szpinaku
- 2 łyżki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
- 1 szczypta Gałki muszkatołowej z Indonezji Knorr
- 300 g sera ricotta
- 100 g suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg fileta z łososia
- 500 g ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
- Podsmaż na rozgrzanym oleju: chili, posiekane ząbki czosnku i cebulę. Następnie dodaj rozmrożony oraz odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Wszystko smaż przez chwilę i dopraw łyżką Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Poczekaj, aż szpinak ostygnie i dodaj do niego ser ricotta i suszone pomidory pokrojone w kostkę.
- Oczyść rybę z ości i usuń z niej skórę. Łososia posyp pozostałą częścią Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr. Następnie rozłóż mięso na rozwałkowanym cieście francuskim. Na wierzch nałóż szpinak. Całość zroluj i posmaruj brzegi oraz wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.
- Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmaż grzyby wraz z cebulą na rozgrzanym oleju przez minutę.
- Patelnie zdejmij z ognia. Następnie wlej do niej 200 ml zimnej wody i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Wszystko starannie wymieszaj, aż esencja całkowicie się rozpuści.
- Gotuj całość przez 5 minut. Po tym czasie zapraw sos śmietaną i polej nim łososia.