(2 porcje)
Składniki:
- 100 g makaronu Lubella Spaghetti
- 120 g brązowych pieczarek
- 100 g świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku
- 2 łyżeczki sezamu do posypania
Wykonanie:
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.
Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plasterki.
Kiedy pieczarki będą lekko podpieczone, wlać bulion, dodać szpinak i – często mieszając – smażyć, aż szpinak „zwiędnie”.
Doprawić sosem sojowym, szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową.
Przełożyć makaron, wlać wodę pozostałą z gotowania makaronu, wymieszać i smażyć, aż płyn się zagęści.
Przed podaniem posypać sezamem.