Składniki
2 żółtka jaj
2 łyżki oliwy
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki
¼ szklanki ciepłej wody
1 szczypta soli
1 homar
8 świeżych omułków
100 ml wytrawnego, białego wina
5 pomidorków koktajlowych
30 g masła
1 pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
świeży tymianek
Przygotowanie
Przy użyciu wszystkich składników wyrabiamy i odkładamy ciasto, aby odpoczęło pod przykryciem przez ok. 5 min, następnie rozwałkowujemy je przy użyciu wałka. Gotujemy wodę w garnku, a gdy będzie wrząca dodajemy sól, a następnie wkładamy homara do wody (głową w dół) i gotujemy przez następne 5 min. Od ugotowanego już homara odcinamy głowę i tułów, a odwłok dzielimy wzdłuż na dwie części. Następnie wyjmujemy delikatne mięso z odwłoka i szczypiec. Kroimy na ćwiartki pomidorki koktajlowe, podgrzewamy je z umytymi i oczyszczonymi omułkami i dolewamy białe wino. Dodajemy czosnek, tymianek i natkę pietruszki do smaku. Redukujemy sos i dodajemy mięso homara, dusząc je przez kilka minut. Wyjmujemy mięso z sosu i dodajemy zimne masło po zdjęciu patelni z ognia. Następnie nakładamy mięso na rozwałkowane ciasto, sklejając ze sobą jego brzegi i wrzucamy na 2-3 minuty do osolonej, gotującej się wody. Odcedzamy ravioli i podajemy całość polaną aromatycznym, pomidorowo-winnym sosem.