Jak często podajesz swojemu dziecku słodycze ze sklepowej półki? Czy nie lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie pysznej przekąski we własnym domu? Otwiera to nowe możliwości eksperymentowania w kuchni oraz dostosowywania przepisów do preferencji dziecka. Sezon na wypieki z owocami trwa w najlepsze. Skrzynki w osiedlowych warzywniakach są przepełnione świeżymi darami natury. To idealna okazja do tego, aby spędzić czas ze swoją pociechą i wprowadzić ją w słodki świat pieczenia.
Wspólne przygotowywanie wypieków to prawdziwe wyzwanie, ale także wielka frajda dla małego kucharza. Od rodzica taka zabawa wymaga bez wątpienia sporej dawki cierpliwości. W czasie prac część składników na pewno wyląduje na blacie kuchennym, ścianach czy podłodze. Nie przejmujmy się tym – nadmierne zwracanie uwagi może zniechęcić dziecko do dalszej przygody w kuchni. Pamiętajmy, że wspólne gotowanie oprócz świetnej zabawy i powodu do dumy dla naszej pociechy, to także cenna lekcja samodzielności i odpowiedzialności. Poza tym, dzieciaki chętniej sięgają po dania i wypieki,
w powstawaniu których same uczestniczyły.
Co wybrać? Czyli świadome zakupy
Najważniejszym elementem każdego ciasta są odpowiednio dobrane produkty. Na rodzicach spoczywa odpowiedzialność za to, co je ich dziecko i jakie składniki odżywcze dostarczane są do jego organizmu. Podczas wspólnych wypieków, można na przykład zmniejszyć ilość cukru w recepturze, bądź zamiast niego wykorzysta miód.
Wybierając tłuszcz do pieczenia warto przychylnym okiem spojrzeć na margaryny do pieczenia, które są wysokiej jakości produktami i zawierają składniki pochodzenia roślinnego – przede wszystkim oleje roślinne. Ponadto, charakteryzują się bardziej korzystnym profilem tłuszczowym niż często wykorzystywane do pieczenia masło – zawierają więcej korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych i mniej kwasów nasyconych, których spożywanie powinniśmy ograniczać.
Przy podejmowaniu decyzji o wyborze tłuszczu ważne aby zwrócić również uwagę na zawartość tłuszczów trans w produkcie. Naturalnie występują one w mięsie zwierząt przeżuwaczy (np. krów, owiec) oraz w produktach mlecznych (np. masło). Tłuszcze trans mogą powstawać także w sposób przemysłowy, w wyniku częściowego uwodorniania (utwardzania) naturalnych olejów roślinnych. Obecnie stosowane nowoczesne technologie umożliwiają produkcję tłuszczów o stałej konsystencji, nie zawierających kwasów tłuszczowych trans.
Wyniki badania, przeprowadzonego przez ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Zakładu Medycyny i Zdrowia Publicznego WUM, wskazują jasno, że większość margaryn w kubkach dostępnych na rynku, w swoim składzie posiada mniej niż 1% tłuszczów trans. Określa się to mianem „praktycznie nieobecne”. Większość margaryn w kostkach dostępnych na polskim rynku również jest wolna od tłuszczów trans, zdarzają się jednak wyjątki, w których tłuszcze te stanowią bardzo duży procent całkowitej zawartości tłuszczu w produkcie.
Aby mieć pewność, że wszystkie produkty wykorzystywane do przygotowywania dań są jak najlepszej jakości zdrowotnej, istotne jest wyrobienie w sobie nawyku czytania etykiet. Jeśli widzimy informację o tym, że produkt zawiera tłuszcze częściowo utwardzone lub uwodornione, oznacza to, że produkt zawiera tłuszcze trans. Przy wyborze tłuszczu do pieczenia, pamiętajmy o dokładnym czytaniu etykiet aby wybrać produkt dobrze dopasowany do naszych potrzeb. Jednym z produktów godnych polecenia jest margaryna Palma z Kruszwicy.
Ciasto z rabarbarem – przepis
Ta prosta w przygotowaniu i smaczna przekąska to świetna propozycja na deser czy też prowiant do kosza piknikowego. Załóż swojemu dziecku fartuszek i zaproś je na kulinarną przygodę!
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
6 jajek
1,5 kostki margaryny Palma z Kruszwicy
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 i 1/3 szklanki cukru (możesz użyć także cukru trzcinowego)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg rabarbaru
Sposób przygotowania:
Wręcz swojemu dziecku przesiewacz i nasyp mu do miseczki odpowiednią ilość mąki. Niech przesieje ją do jednej, dużej miski. Dosyp do niej proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Twój maluch
z pewnością poradzi sobie z wymieszaniem suchych składników za pomocą drewnianej łyżki.
W tym czasie ubij jajka z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawaj mieszankę mąki przygotowaną przez Twoje dziecko. Do masy powoli dolewaj przestudzoną, roztopioną margarynę, nie przerywając mieszania. Rabarbar umyj, osusz, pokrój, następnie delikatnie obtocz w mące i dodaj do masy, całość wylej na blachę.
Piecz w temperaturze 160-180 stopni C, przez około 45 min. Gdy ciasto już ostygnie, pozwól swojemu dziecku udekorować je cukrem pudrem wedle uznania.
Ten rodzaj aktywności z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę. Nie tylko kreatywnie spędzisz czas ze swoim maluchem, ale także razem stworzycie pyszną przekąskę z wysokojakościowych składników!