Po wakacyjnych szaleństwach w naszej diecie nadchodzi okres, kiedy warto bardziej spojrzeć na to, co spożywamy. I wcale nie trzeba radykalnych zmian, by dostarczyć dla naszego organizmu zdrowych produktów i go oczyścić.
Chociaż pogoda latem nas nie rozpieszczała, na pewno nie raz udało nam się zorganizować biesiadę przy grillu. Na sumieniu też pewnie mamy wizytę w barze serwującym kebab czy inne niezbyt zdrowe przekąski. I wcale nie chodzi o to, by całkowicie unikać takich miejsc, bowiem wszystko jest dla ludzi. Ważne jest, by dostarczyć organizmowi wszystkiego, co potrzeba, czyli zachować równowagę i oczyścić organizm.
Można to zrobić w bardzo prosty i tani sposób – włączając do naszej diety kefir. Ten mleczny napój stymuluje metabolizm i wspomaga perystaltykę jelit. Efektem jest spalanie tkanki tłuszczowej, oczyszczenie organizmu z toksyn oraz innych, zbędnych, produktów przemiany materii. Probiotyki zawarte w kefirze przywracają naturalną florę w jelitach, co skutkuje tym, że poczujemy się dużo lżej.
Co więcej – kefir ma także działanie antybakteryjne oraz zapobiega osteoporozie – jest bowiem naturalnym źródłem wapnia i witaminy K. Jakby tego było mało, kefir stymulując do pracy nasz układ immunologiczny, ogranicza rozwój rakotwórczych związków. Ważne jest, że ten zdrowy produkt mogą spożywać osoby z nietolerancją laktozy, gdyż zawarte z nim bakterie kwasu mlekowego mogą przetwarzać laktozę na kwas mlekowy.
Jak więc można wykorzystać na co dzień całe bogactwo kefiru? Wystarczy włączyć go do menu, na przykład zamiast kawy czy herbaty. Modna jest też dieta kefirowa, na której podobno w ciągu tygodnia można zrzucić do trzech kilogramów, ale jak każda dieta oparta na jednym produkcie może przynieść więcej złego niż dobrego. Warto więc wprowadzić kefir do codziennych, zrównoważonych, posiłków pamiętając o tym, że 100 gramów kefiru to tylko 51 kcal i prawie 3,5 g białka, a także wapń, sód, potas, magnez, żelazo, witaminy E, A i D, niacyna, ryboflawina i tiamina.
Jak widać, kefir to samo zdrowie i lekkość.
Projekt „Mamy kota na punkcie mleka” realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka, sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.