Dlaczego tak ważne jest pięć porcji warzyw i owoców w codziennej diecie dzieci? – odpowiada dr Aneta Górska-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie
Dzisiaj wszyscy zgadzają się ze stwierdzeniem, że zdrowa i zrównoważona dieta to taka, która jest bogata
w warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Produkty te odgrywają szczególną rolę w odżywianiu dzieci, które z uwagi na rozwój psychofizyczny potrzebują regularnego dostarczania do organizmu substancji odżywczych oraz witamin. Eksperci zalecają aby różnicować nie tylko rodzaj i kolory warzyw oraz owoców, ale również formę ich podania, zwracając szczególną uwagę na sok. Dlaczego regularność porcji jest tak ważna w odżywianiu dziecka?
„Gdy dziecko rośnie kluczowe jest regularne dostarczanie do jego organizmu substancji wspierających ten rozwój. Nie możemy zapominać, że okres ten to nie tylko zmiany fizyczne, ale również psychiczne. Z każdym dniem dziecko nabywa nowych umiejętności i kompetencji. Poznawanie świata to wbrew pozorom bardzo ciężka praca. Dlatego w wieku przedszkolnym i szkolnym tak ważne jest regularne dostarczanie do organizmu dziecka substancji, które będą wspierać jego rozwój. W diecie nie może zabraknąć potasu, magnezu, fosforu, witaminy K, E, C, B6, prowitaminy A i wielu innych” – powiedziała dr Aneta Górska-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie i dodała – „Często rodzice pytają mnie jak układać dietę dziecka aby mieć pewność, że będzie ona prawidłowo zbilansowana. Zawsze szczególną uwagę zwracam na obecność warzyw, owoców oraz soków w diecie dziecka i mocno podkreślam fakt, że raz dziennie duża miska sałaty to za mało. Dieta dziecka wymaga bowiem nie tylko różnorodności, ale również regularności. Ludzki organizm nie kumuluje wielu substancji, szczególnie witamin, dlatego tak ważne jest aby porcje owocowo-warzywne dzieci zjadały mniej więcej co 3 godziny. Tylko wtedy mamy pewność, że wszystkie substancje wspierające dziecko w rozwoju i chroniące je przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych i wewnętrznych mają zachowany odpowiedni poziom. Oczywiście nie zawsze w ciągu dnia możliwe jest podanie dziecku świeżych warzyw czy owoców. W takich momentach, a należą do nich głównie pierwsze i drugie śniadanie, zalecam aby rodzice nie bali się sięgać po gotowe, pasteryzowane soki w butelce czy kartonie. Oprócz tego, że pod względem zawartości substancji odżywczych są bardzo zbliżone do zawartości tych substancji w świeżych owocach czy warzywach, to dzięki procesowi pasteryzacji są to produkty w pełni bezpieczne dla dziecka, bo pozbawione bakterii. Dla przykładu szklanka czy kartonik pasteryzowanego soku jabłkowego – nawet tego klarownego – dostarczy dziecku aż 202 mg potasu, a także fosfor, magnez, witaminę C, B6 i E. Sok jabłkowy jest również niezastąpionym źródłem związków polifenolowych chroniących organizm przed wpływem wolnych rodników. Pozbądźmy się też fałszywych przekonań, że sok z kartonu czy butelki plastikowej jest bardziej kaloryczny niż owoc, z którego powstał. To nie jest prawdą. Przeciętna wartość kaloryczna 100 g jabłka to ok 46 kcal, tyle samo co przeciętna wartość kaloryczna 100 ml soku jabłkowego. Do soków owocowych producenci nie mogą bowiem dodawać żadnych cukrów, bądź słodzików. W sokach tych jest dokładnie ten sam cukier, który był w owocu. Muszę tutaj podkreślić też fakt, że cukier jest również niezbędną substancją do prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie wszystkich mięśni i co bardzo ważne – mózgu. Owoce czy soki owocowe to naturalne źródło cukru – fruktozy. Dlatego zjedzenie jabłka, garści borówek, pomarańczy czy wypicie szklanki soku owocowego w ciągu dnia, to dostarczenie do organizmu wszystkich substancji, o których wspomniałam, ale też niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania mózgu cukru. Jeżeli zachowamy równowagę energetyczną dziecka, czyli zadbamy również o jego aktywność fizyczną i ograniczymy spożycie tłuszczów, wówczas nie musimy obawiać się naturalnego cukru ze szklanki soku owocowego. Przeciętne zapotrzebowanie energetyczne dziecka w wieku szkolnym to ok 1 500 – 2 000 kcal. Szklanka soku jabłkowego – przyjmując pojemność 200 ml – to raptem ok 92 kcal, czyli 4,6% dziennego zapotrzebowania na energię”.